Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola +5%, Lamda +5,5% και άτονες τράπεζες το ΧΑ +0,51% στις 870 μον. – Η συσσώρευση έως τον Ιανουάριο 2020

Με Coca Cola +5%, Lamda +5,5% και άτονες τράπεζες το ΧΑ +0,51% στις 870 μον. –  Η συσσώρευση έως τον Ιανουάριο 2020
Με οδηγούς την Coca Cola +5,09% και την Lamda +5,59% η χρηματιστηριακή αγορά επαναπροσέγγισε τις 870 μονάδες
(upd16)Ανοδικα έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 870 μονάδες, με επίκεντρο, τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +5,09% καθώς παρά τις μέτριες επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε κερδοσκοπική άνοδος στην μετοχή και της Lamda +5,59% ενώ και οι τράπεζες κατάφεραν τελικά να κλείσουν με θετικό πρόσημο - πλην της Πειραιώς - μετά τις αρχικές απώλειες -2%
Αυτό που μπορεί να αναφερθεί είναι ότι η συσσώρευση που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Ιανουάριο 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Coca Cola σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 3,4% ωστόσο οι επιδόσεις ήταν μέτριες, παρ΄ όλα αυτά η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε θετικά περισσότερο ως κερδοσκοπία.
Επιπλέον, στήριξη στην αγορά πρόσφερε η άνοδος της Lamda +5,59% καθώς μπαράζ εκθέσεων δίνουν σημαντική αξία στο project του ελληνικού με την τιμή μετά αύξησης πάνω από τα 11 ευρώ ενώ η εισαγωγή της Lamda Malls στο ΧΑ θα μπορούσε να αυξήσει τη ρευστότητα και να αποτελέσει ένα ακόμη θετικό καταλύτη.
Από την άλλη η απουσία σημαντικών ειδήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κρατάει εγκλωβισμένη την αγορά στα τωρινά επίπεδα με τις υποτονικές συναλλαγές να συνεχίζονται…ενώ δεν είναι υποστηρικτικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές απόρροια των χθεσινών δηλώσεων του αμερικανού Προέδρου Donald Trump ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα..
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η δεικτοβαρής Alpha Bank +1,06% και ακολούθησαν Εθνική +0,67% και Eurobank +0,06% ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,61%.
Η Eurobank θα αναμένει τον νόμο για τον Ηρακλή για να ανακοινώσει τον πλειοδότη.
Σημειώνεται ότι η Fortress υπέβαλλε υψηλότερη προσφορά περίπου 360 εκατ αλλά εστίασε στην FPS στην εταιρία διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων ενώ η Pimco υπέβαλλε προσφορά 330 εκατ.ευρώ.
Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2019 ή 9μήνου 2019 των ελληνικών τραπεζών.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι στο γ΄ τρίμηνο του 2019 παρατηρείται σχεδόν επανάληψη των επιδόσεων των προηγούμενων τριμήνων στα οργανικά κέρδη αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι λίγο χαμηλότερα.
Δεν θα επαναληφθούν τα έκτακτα κέρδη από τα ομόλογα του β΄ τριμήνου στο γ΄ τρίμηνο του 2019 από τις ελληνικές τράπεζες.
Το στοίχημα των τραπεζών είναι τα κέρδη τους, πόσα κέρδη μπορούν να πετύχουν σε ένα περιβάλλον ισχνών και μειούμενων εσόδων ενώ παρά το σχέδιο Ηρακλής θα χρειαστεί ο απαιτούμενος χρόνος για να πλησιάσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης στα NPEs που διαμορφώνεται στο 3,5%.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλησιάσει περισσότερο τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2021 όπου θα αρχίσει να αποκομίζει καρπούς από τα αναπτυξιακά και επενδυτικά της σχέδια .
Επίσης το 2021 θα εξεταστεί και αποφασιστεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2% ή 2,2% ενώ θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι το 2021 θα είναι η χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς τότε θα συμβούν τα σημαντικότερα γεγονότα που θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για άνοδο αξιών, τραπεζικών μετοχών.
Από την άλλη το ράλι στα ομόλογα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο 90% οπότε και μακροπρόθεσμα τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,38% και το ιταλικό 10ετές στο 1,25%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 139 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6842 μονάδες βάσης
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχωρίζαν Coca Cola και Lamda ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Aegean...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,61% και τον Γενικό Δείκτη -0,12%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς και  Eurobank ... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,44% ενώ τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola κράτησαν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -0,54% .
Περί τις 15:30 με τα κέρδη της Coca Cola και με συνδυασμό τις ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικό Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,55% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,65%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 851,84 μονάδες μα άνοδο +0,45%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,51% στις 871 μονάδες έχοντας υψηλό στις 872,07 μονάδες και χαμηλό στις 861,82 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,78 εκατ. ευρώ και όγκου 1,6 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 365 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ και η Eurobank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 904 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 101,6 χιλ. τεμάχια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ, ο  ΟΠΑΠ διακίνησε 113 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και η Jumbo 21 χιλ. τεμάχια αξίας 381 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 870-880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 860-850 μονάδες και ακολουθούν οι 840-830 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 851 μονάδες στην πρώτη αντίσταση την ζώνη των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830-820 μονάδες και ακολουθούν οι 800-790 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Tο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank συνεδρίασε χθες 12/11 με  βασικό θέμα την αξιολόγηση των  δύο προσφορών αναφορικά για τα 26 δισεκ. NPEs της Pimco και της Fortress ενώ θα αναμένει τον νόμο για τον Ηρακλή για να ανακοινώσει τον πλειοδότη. .
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews η Fortress υπέβαλλε υψηλότερη προσφορά περίπου 360 εκατ αλλά εστίασε στην FPS στην εταιρία διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων ενώ η Pimco υπέβαλλε προσφορά 330 εκατ.
Σημειώνεται ότι η Pimco έχασε την ευκαιρία να κλείσει deal με τη Eurobank καθώς παρήλθαν δύο ημερομηνίες άπρακτες ενώ επέτρεψε στη Eurobank να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις και έτσι εμφανίστηκαν το Fortress και η Bain Capital.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eurobank για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης θα δαπανήσει σχεδόν 1,3 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια τα οποία έχει αντλήσει από την απορρόφηση της Grivalia και βεβαίως από το deals με τα 26 δισεκ. που υλοποιεί.
Επίσης , στην Αθήνα θα βρεθεί τέλη Νοεμβρίου 2019 ο P. Watsa ο επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax και βασικός μέτοχος στην Eurobank με ποσοστό 33%.
Σημειώνεται ότι το Fairfax πρώτη φορά μετά την επένδυση που πραγματοποίησε βρίσκεται τόσο κοντά στο να ισοσκελίσει τις χρηματιστηριακές ζημίες καθώς πριν την απορρόφηση της Grivalia το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών ήταν περίπου στα 2,5 ευρώ ενώ μετά την  απορρόφηση μειώθηκε στα 0,94 ευρώ, επίπεδα στα οποία έχει πλησιάσει η Eurobank.

Η επικαιρότητα

Επίθεση ενάντια σε Fed, Κίνα αλλά και Ευρώπη, εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, μιλώντας στο Economic Club of New York χθες 12/11.
Ξεκίνησε την ομιλία του επιτιθέμενος στη νομισματική πολιτική της Fed και υποστηρίζοντας ότι εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολουθούσε τις… οδηγίες του, τότε η αμερικανική οικονομία αλλά και η Wall Street θα ακολουθούσε πολύ καλύτερη πορεία.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Trump η Κίνα κλέβει εδώ και πολλές δεκαετίες τις ΗΠΑ, αλλά ευθύνη γι’ αυτό έχουν και οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις και όχι μόνο το Πεκίνο.
Κατηγόρησε την ΕΕ ότι θέτει εμπόδια στα αμερικανικά προϊόντα και μάλιστα εμπόδια τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο σκληρά και άδικα από τα αντίστοιχα του Πεκίνου.
Ειδικότερα , δήλωσε ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε «σημαντική» αύξηση των δασμών εάν δεν υπάρξει συμφωνία ενώ τόνισε ότι θα αποδεχθεί  μία συμφωνία μόνο εάν είναι προς όφελος των ΗΠΑ και των Αμερικανών εργαζομένων.
Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος αργότερα σήμερα Τετάρτη 13/11 θα έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στο Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση Trump – Erdogan αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα σηματοδοτήσει αφενός το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Σημειώνεται πως ο Trump είχε απειλήσει την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις για την επιχείρηση αυτή ενώ είναι αμφίβολο εάν οι ΗΠΑ έχουν πράγματι λόγο και ρόλο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, όπου φαίνεται πως το «πάνω χέρι» έχει η Ρωσία.
Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την αποχώρηση του Evo Morales από τη Βολιβία προκειμένου να επέλθει ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια που έχουν αφήσει πίσω τους επτά νεκρούς.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (13/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,85%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,33% στις 2905,24 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με σημαντικές απώλειες -1,82% στις 26571,46 μονάδες

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στην χθεσινή του ομιλία ο D.Trump στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν κάποιο στοιχείο για την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Στην Μαδρίτη οι μετοχές δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την προκαταρκτική συμφωνία των Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,20%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,01%, ο S&P στο -0,02%, ο Nasdaq στο -0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,42% ( 9,60 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank, Εθνική και Eurobank ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς.. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8690 ευρώ με άνοδο +0,67% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8050 ευρώ με άνοδο +1,06% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισει στα 2,9440 ευρώ με πτώση -0,61% με όγκο 668 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9095 ευρώ, με άνοδο +0,06% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3820 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 617 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4295 ευρώ, με πτώση -0,58% και όγκο 147 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,06 ευρώ, με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές – Στο επίκεντρο Coca Cola και Lamda

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda και Coca Cola.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,93 με άνοδο +5,09% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με πτώση -0,07% και αποτίμηση 6,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1140 ευρώ με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 722 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,15 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 499 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,5650 ευρώ με πτώση -1,39% και αποτίμηση 3,08 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,34 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,57 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,64 ευρώ με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,85 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,33 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3140 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,46 ευρώ, με άνοδο +2,44% και με κεφαλαιοποίηση στα 283 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0908 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,38% -  Οριακή βελτίωση στην Νότια Ευρώπη λόγω Trump

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης μετά τις δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου Trump ο οποίος επιτέθηκε σε όλους, στην FED, στην Κίνα, στην Ευρώπη.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,38% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,25%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,36% με το αμερικανικό 10ετές 1,87% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,29% με απόδοση αγοράς 0,30% και απόδοση πώλησης 0,28%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,85 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,37 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με απόδοση αγοράς 1,26% και απόδοση πώλησης 1,24%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,86 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,82%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,27  μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,35 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 168 μονάδες βάσης από 163 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.842 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,39% ή 139 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά τις δηλώσεις Trump ο οποίος επιτέθηκε σχεδόν σε όλους από την FED μέχρι την Κίνα… θέτοντας εν αμφιβόλω την συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,25% στις 13 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/11/2019 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,25% και με ιστορικό χαμηλό 0,758 στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης