Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απογοήτευση στην Pimco για τη Eurobank παρά την 5ετή δέσμευση, τι θα κάνει με το 5,1% – Οριακές οι διαφορές με Fortress που δεν έχει δείξει συνέπεια στην Ελλάδα

Απογοήτευση στην Pimco για τη Eurobank παρά την 5ετή δέσμευση, τι θα κάνει με το 5,1% – Οριακές οι διαφορές με Fortress που δεν έχει δείξει συνέπεια στην Ελλάδα
Το Fortress έχει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της Pimco για τα 26 δισ. NPEs της Eurobank
Απογοήτευση επικρατεί στο επιτελείο της Pimco για τη στάση που έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα η Eurobank και ειδικά χθες 12 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο έκτακτου διοικητικού συμβουλίου που προέκρινε την προσφορά του Fortress ως πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με την προσφορά της Pimco για τα 26 δισ. NPEs.
Η Eurobank θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά την ψήφιση του νόμου για τον «Ηρακλή», ωστόσο φαίνεται ότι το Fortress έχει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της Pimco.
Η απογοήτευση έγκειται στο γεγονός ότι η Pimco είχε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Eurobank χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει συμφωνία, ενώ στην προσφορά της υπήρχε και πενταετής δέσμευση την οποία είχε ζητήσει η Eurobank.
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr η Pimco έχασε την ευκαιρία να κλείσει deal με τη Eurobank καθώς παρήλθαν δύο ημερομηνίες άπρακτες.
Η πλευρά της Eurobank αντιμετωπίζει το όλο θέμα από διαφορετική οπτική γωνία καθώς η Pimco είχε την ευκαιρία της, της δόθηκαν δύο χρονικές παρατάσεις χωρίς να επιτευχθεί αποτέλεσμα, οπότε η Eurobank έπρεπε να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και ότι θα υπάρξει επενδυτής για τα 26 δισ. NPEs.
Η Eurobank μπορεί να ειπωθεί σε κάποιο βαθμό ότι έδωσε πολύ χρόνο στην Pimco για να εξετάσει όλες τις παραμέτρους, το Fairfax, βασικός μέτοχος της Eurobank ήθελε να κλείσει συμφωνία με την Pimco αλλά τελικά για διάφορους λόγους που θα αναλυθούν πρσεχώς από το bankingnews.gr deal με την Pimco δεν υπήρξε.
Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στη Eurobank να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις και έτσι εμφανίστηκαν το Fortress και η Bain Capital.
Η προσφορά του Fortress είναι όντως υψηλότερη, περί τα 360 εκατ. ευρώ, έναντι 320 - 330 εκατ. ευρώ περίπου της Pimco.
Το τίμημα αφορά:
-Το πρόγραμμα Pillar το οποίο περιλαμβάνει 2 δισ. στεγαστικά NPEs
-Το πρόγραμμα Cairo το οποίο περιλαμβάνει 7,4 δισ. NPEs
-Την πώληση του 80% της FPS της εταιρείας διαχείρισης NPEs της Eurobank
-Τη διαχείριση όλων των NPEs της Eurobank

Τι θα πράξει η Pimco με τα 109,5 εκατ. μετοχές ή 5,1% που κατέχει στη Eurobank

Η Pimco έχει στην κατοχή της 109,5 εκατ. μετοχές της Eurobank ή 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου.
Τις μετοχές τις απέκτησε σε μια λογική θετικής αντιμετώπισης συνολικά της ελληνικής αγοράς, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι πιθανό σε μέλλοντα χρόνο οι μετοχές αυτές να ρευστοποιηθούν.

Είναι αξιόπιστος επενδυτής το Fortress;

Η μέχρι τώρα πορεία του Fortress στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Attica Group, δεν αποδεικνύει επιτυχημένες κινήσεις πλην ευκαιριακών στρατηγικών.
Το Fortress είναι ένα distressed fund και γεννούνται πολλά ερωτηματικά εάν τηρήσει τη συμφωνία με τη Eurobank για τα 26 δισ. NPEs στο μέλλον.
Ακόμα και στο εξωτερικό όπου δραστηριοποιείται η Fortress η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του fund στα NPEs αμφισβητείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης