Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προκαλέσουν υποβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας

tags :
Fitch: Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προκαλέσουν υποβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας
Η «κόπωση της λιτότητας» και οι προετοιμασίες του Brexit έχουν δρομολογήσει την αντιστροφή της πορείας του περιορισμού των δαπανών που παρατηρείται από το 2010
Τα σχέδια δαπανών από τα δύο μεγαλύτερα βρετανικά πολιτικά κόμματα υποδηλώνουν ότι η περίοδος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει λήξει, αναφέρει ο οίκος Fitch Ratings.
"Αναμένουμε δημοσιονομική χαλάρωση όταν επιβεβαιώσαμε την κυριαρχία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο, αλλά, ενώ η κλίμακα και ο χρόνος παραμένουν αβέβαιοι, οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προβολές έχουν αυξηθεί σημαντικά", αναφέρει ο οίκος.
Ο Υπουργός Οικονομικών Sajid Javid και ο ομόλογός του στην αντιπολίτευση John McDonnell παρουσίασαν σχέδια δαπανών στις 7 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες των Συντηρητικών θα επιτρέψουν μια επιπλέον καθαρή επένδυση στο δημόσιο τομέα ύψους 22 δισ. στερλινών ετησίως, ενώ το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θα επιτρέψει επιπλέον 55 δισ. στερλίνες.
Οι ανακοινώσεις είναι σύμφωνες με την άποψη της Fitch για την αναθεώρηση της αξιολόγησης του περασμένου μήνα ότι η «κόπωση της λιτότητας» και οι προετοιμασίες του Brexit έχουν δρομολογήσει την αντιστροφή της πορείας του περιορισμού των δαπανών που παρατηρείται από το 2010.
Οι εκλογές του Δεκεμβρίου είναι απρόβλεπτες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση με πλειοψηφία που θα δεσμευθεί να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ή ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο ή συνασπισμό και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρις ότου εγκριθεί από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης (WA).
Οι κίνδυνοι του εμπορίου θα παραμείνουν έως ότου γίνει διαπραγμάτευση της νέας σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.
Η μελλοντική κατεύθυνση της αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντικατοπτρίζει επίσης τις επιλογές και τα αποτελέσματα της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι μετεκλογικές δημοσιονομικές ρυθμίσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Οι δεσμεύσεις υψηλότερων δαπανών είναι κοινές στις προεκλογικές εκστρατείες αλλά δεν υλοποιούνται πάντοτε πλήρως, ενώ μεγάλα έργα υποδομής χρειάζονται χρόνο για να εκτελεστούν.
Κανένα από τα κόμματα, όμως, δεν εγκατέλειψε την έννοια των δημοσιονομικών κανόνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης