Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια - Θα γίνουν κυρίαρχη δύναμη

IEA: Οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια - Θα γίνουν κυρίαρχη δύναμη
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι μετά το 2025 η ζήτηση πετρελαίου θα καταγράψει σημαντική επιβράδυνση
Τη θέση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αλλάξει την παγκόσμια αγορά ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια, διατύπωσε σήμερα (13/11) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει την επιρροή της στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.
Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση του IEA που αφορά τις προοπτικές στον παγκόσμιο τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι ακόμα και αν η παραγωγή στις ΗΠΑ καταγράψει επιβράδυνση από τον ρυθμό των τελευταίων ετών, η χώρα θα αντιπροσωπεύει το 85% της παγκόσμιας αύξησης στην παραγωγή έως το 2030.
«Οι ΗΠΑ θα γίνουν κυρίαρχη δύναμη στην παγκόμσια αγορά ενέργειας», επεσήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα περιορίσει την ικανότητα των παραδοσιακών εξαγωγέων πετρελαίου να διαχειρίζονται τις εξαγωγές τους».
«Οι χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται αποκλειστικά από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές δυσκολίες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο IEA.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ετήσια παραγωγή στις ΗΠΑ ανέλθει στα 19 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στην επόμενη δεκαετία, μειώνοντας στο 47% το μερίδιο που έχουν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, έναντι 55% στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Όσον αφορά τη ζήτηση πετρελαίου για την επόμενη δεκαετία, ο IEA επεσήμανε ότι θα σημειωθεί πτώση μετά το 2025, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να στρέφονται σε ενεργειακώς αποδοτικά και ηλεκτρικά οχήματα.
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η ετήσια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας τα 106 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2040.
«Θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση μετά το 2025, αλλά αυτό δε θα οδηγήσει σε μία οριστική κορυφή στη χρήση πετρελαίου», τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί γύρω στο 2030, παραμένοντας μετά σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
«Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο στην ετήσια έκθεση για προοπτικές της παγκόσμιας ενέργειας είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία ή απλή λύση για την μετατροπή των παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων», τόνισε ο εκτελεστικό διευθυντής του IEA, Fatih Birol, προσθέτοντας ότι «πολλές τεχνολογίες και καύσιμα έχουν να διαδραματίσουν έναν ρόλο σε όλους τους τομείς της οικονομίας».
«Προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε μία ισχυρή ηγεσία από τους διαμορφωτές πολιτικής, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν σαφέστερη ευθύνη  ώστε να ενεργήσουν και να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να διαμορφώσουν το μέλλον».
Όπως τονίζει ο IEA, ορισμένοι τομείς στον κλάδο της ενέργειας, με κυριότερο τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, υποβάλλονται σε γρήγορους μετασχηματισμούς, ενώ μερικές χώρες προχωρούν σε ιδιαίτερη αναμόρφωση σε όλες τις πτυχές προσφοράς και κατανάλωσης.
«Ο κόσμος πρέπει επειγόντως να επικεντρωθεί στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων», επεσήμανε ο κ. Birol, προσθέτοντας ότι «αυτό απαιτεί έναν μεγάλο συνασπισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επενδυτές, εταιρείες και όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή».
«Το σενάριο βιώσιμης ανάπτυξςη είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας για να βοηθήσουμε τα μέλη ενός τέτοιου συνασπισμού στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε ο κ. Birol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης