Άμυνα – Διπλωματία

Σάλος από τα έγγραφα για την παράδοση των 8 Τούρκων - Κοτζιάς: Ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών - Η αντίδραση Δένδια

Σάλος από τα έγγραφα για την παράδοση των 8 Τούρκων - Κοτζιάς: Ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών - Η αντίδραση Δένδια
Η ιστοσελίδα Nordic Monitor αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία είχε σχεδιάσει -το 2016- στρατιωτική επιχείρηση για να παραλάβει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος
Την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προκάλεσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor, που επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα της Τουρκίας αποκαλύπτει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκου υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, είχε δεσμευτεί ότι η Ελλάδα θα παραδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς το συντομότερο δυνατό.
Όλα αυτά συνέβησαν το 2016, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οπότε και οι 8 Τούρκοι διέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο.
Η αντίδραση του κ. Κοτζιά ήρθε μέσω του twitter και ήταν σε έντονο ύφος: «Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό».

Κύκλοι του υπ. Εξωτερικών

Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα της Nordic Monitor κύκλοι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχολίαζαν: «H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor.
H σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται.
Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε μέσω twitter: Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρις ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πιστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βαρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης