Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας - 22 νεκροί Παλαιστίνιοι

tags :
Νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας - 22 νεκροί Παλαιστίνιοι
Νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας
Τα ισραηλινά πλήγματα στοίχισαν σήμερα (13/11) τη ζωή σε άλλους τέσσσερις ανθρώπους στη λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 22 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από χθες, Τρίτη, που άρχισαν τα πλήγματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο, ενώ έκανε επίσης λόγο για περίπου 50 τραυματίες.
Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν στόχο τις θέσεις της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, η οποία εκτόξευσε περίπου 250 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μετά τον στοχευμένο φόνο, χθες το πρωί από τον ισραηλινό στρατό ενός από τους διοικητές της στη λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε κτίρια του Ισλαμικού Τζιχάντ στο Χαν Γιουνές, στο κέντρο της λωρίδας της Γάζας, και μια αποθήκη ρουκετών.
Περίπου το 90% των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα.
Τα πυρά αυτά έχουν προκαλέσει ζημιές, αλλά κανένα θύμα.
Στις ισραηλινές πόλεις Νετιβότ και Ασκελόν οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα από τον ήχο των σειρήνων οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες για την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με την αρχική αναφορά του στρατού.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για πυρά με προέλευση τη Γάζα και επεσήμανε στη συνέχεια ότι η Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα και στοχοθέτησε τη μονάδα του Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτόξευσε τις ρουκέτες.
Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί σήμερα οκτώ Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και μέλη της δύναμης αλ Κοντς, του ένοπλου παρακλαδιού του Ισλαμικού Τζιχάντ.
Συνολικά από χθες Τρίτη 22  Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί περιλαμβανομένου του διοικητή του παλαιστινιακού κινήματος al Alta και της συζύγου του Asma.
Ηλικίας 41 ετών, ο al Alta ήταν πατέρας πέντε παιδιών και είχε ενταχθεί στον Ισλαμικό Τζιχάντ τη δεκαετία του 1990.
Ήταν διοικητής της οργάνωσης στη βόρεια Γάζα, από όπου οργάνωσε τις εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.
«Ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του κράτους του Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους μήνες και είχε σκοπό να διαπράξει άμεσα επιθέσεις», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός B. Netanyahu.
Εξάλλου από χθες τουλάχιστον 250 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει αναχαιτίσει το 90% αυτών χάρη στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος».
Μία ρουκέτα προκάλεσε ζημιές σε ένα σπίτι και μία άλλη σε εργοστάσιο, ενώ μία τρίτη έπεσε σε αυτοκινητόδρομο.
Χθες σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια και άλλες κρατικές υπηρεσίες παρέμεναν κλειστά ως το Τελ Αβίβ, την οικονομική μητρόπολη του Ισραήλ, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα οι κρατικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Χαμάς και Ισραήλ έχουν επιδοθεί σε τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008.
Όμως η οργάνωση αυτή, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ενέκρινε την εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, κάτι που δεν έχει κάνει ο Ισλαμικός Τζιχάντ.
Κι αν ο ισραηλινός στρατός συνήθως θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Γάζα, προς το παρόν αυτή τη φορά έχει στοχοθετήσει μόνο θέσεις του Ισλαμικού Τζιχάντ.
«Για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής Μπεν Κασπίτ στην εφημερίδα Maariv.
«Το Ισραήλ αποκλίνει από τη βασική του θέση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς, ως αυτή που διαθέτει την εξουσία στη Γάζα, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα για όσα συμβαίνουν εκεί», πρόσθεσε.
Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή N. Mladenov αναμένεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τους Αιγύπτιους, που ασκούν σημαντική επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, επεσήμανε διπλωματική πηγή.
«Η κατάσταση παραμένει πολύ περίπλοκη και ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι αυξημένος», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης