Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι επενδυτές ανακαλύπτουν εκ νέου τις ευρωπαϊκές μετοχές - Οι αιτίες

tags :
Οι επενδυτές ανακαλύπτουν εκ νέου τις ευρωπαϊκές μετοχές - Οι αιτίες
Ακόμη και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών άρχισαν να αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές
Μέχρι πρότινος οι ευρωπαϊκές αγορές αντιμετωπίζονταν ως κλασσική «παγίδα αξίας» (value trap) για τους επενδυτές .
Όμως αυτό έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, αν και ο δείκτης-βαρόμετρο FTSE Eurofirst 300 μπορεί να έχει ανακάμψει σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά της κρίσης, αλλά τελικά δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τις 2.000 μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500 έχει διπλασιαστεί σε αξία.
Κορυφαίοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παραπάνω εικόνα είναι έτοιμη να αλλάξει, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να στρέφονται προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες προσφέρουν μερισματική απόδοση 3,6% κατά μέσο όρο.
Ο FTSE Eurofirst από την αρχή του 2019 ακολουθεί πορεία ανάλογη με αυτή της Wall Street, ενώ στα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία έχουν καταγραφεί εισροές 3,4 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Image
«Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρέμειναν «παγωμένες» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν και είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για αλλαγή του trend έχει καταστεί σαφές ότι οι προοπτικές ορισμένων εξ αυτών είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικές», εκτιμά ο Kasper Elmgreen, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Amundi η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων.
Ακόμη και οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών αν και απέχουν από το να χαρακτηρισθούν οι αγαπημένες των επενδυτών έχουν εμφανίσει σημαντική άνοδο από τα μέσα Αυγούστου 2019 έως και σήμερα, με ηγέτες τις μετοχές των Bank of Ireland, CaixaBank και UniCredit, οι οποίες καταγράφουν κέρδη σχεδόν 40%!
Image
Όπως μάλιστα αναφέρει ο Mark Denham, επικεφαλής επενδύσεων για την Ευρώπη στην εταιρεία Carmignac (με υπό διαχείριση κεφάλαια 35 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου το ενδιαφέρον των επενδυτών για ευρωπαϊκές μετοχές έχει σχεδόν εκτιναχθεί.
«Όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν πλέον τόσο πολύ.
Η Ευρώπη ήταν εκτός… επενδυτικής μόδας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό αλλάζει», υποστηρίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης