Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη - Zaev (Βόρ. Μακεδονία) για δεύτερη φορά σε τέσσερις μήνες

tags :
Συνάντηση Μητσοτάκη - Zaev (Βόρ. Μακεδονία) για δεύτερη φορά σε τέσσερις μήνες
Κυριάκος Μητσοτάκης, Boïko Borissov και Zoran Zaev, θα συζητήσουν για τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και θα προτείνουν σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση
Δεύτερη συνάντηση κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών θα έχουν σήμερα 14 Νοεμβρίου 2019 Κυριάκος Μητσοτάκης και Zoran Zaev, αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους. 
Το τετ α τετ των δύο ηγετών οι οποίοι μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, είναι προγραμματισμένο για τις 18:30 το απόγευμα.

Η πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας είχε γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.
Στην ατζέντα της συζήτησης κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Zoran Zaev αναμένεται να βρεθεί και το γαλλικό βέτο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην χώρα εξ αυτού του λόγου έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα, ερωτηθής σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πάντα στις συναντήσεις της, είτε στην Ελλάδα με ηγέτες άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είτε στην Ευρώπη, να επιμένει στη βασική της πολιτική, πως η ευρωπαϊκή τους προοπτική είναι προς όφελος και της Ευρώπης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
«Με δεδομένο ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης, 18ης Οκτωβρίου στο Κείμενο των Συμπερασμάτων είχαμε την αναφορά ότι θα επανέλθει η συζήτηση τους επόμενους μήνες, εμείς εργαζόμαστε, ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ηγέτες όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην επόμενη συνάντηση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Στο μεταξύ, οι γεωστρατηγικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα βρεθούν στο επίκεντρο του Thessaloniki Summit 2019 που ανοίγει τις πύλες του σήμερα με τη συμμετοχή τριών πρωθυπουργών, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Boïko Borissov και του Zoran Zaev ενώ θα λάβουν μέρος και 85 ομιλητές υψηλού κύρους.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Boïko Borissov και Zoran Zaev, θα συζητήσουν για τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και θα προτείνουν σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το 4ο Thessaloniki Summit θα απασχολήσουν επίσης, θέματα που αφορούν την ενέργεια, τις μεταρρυθμίσεις, τις υποδομές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αργά το μεσημέρι, στις 15:30 θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων.
Ενώ στο περιθώριο της διάσκεψης, μία ώρα μετά το τετ α τετ με τον Zoran Zaev, θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό τη Βουλγαρίας, Boïko Borissov.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του στις 20:30, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του 4ου «Thessaloniki Summit».
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης