Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο - Erdogan: Άνοιξε μία νέα σελίδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

tags :
Trump: Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο - Erdogan: Άνοιξε μία νέα σελίδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
«Έχω τονίσει πολλές φορές ότι θαυμάζω απεριόριστα τον πρόεδρο Erdogan», τόνισε ο Donald Trump
Το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, έπλεξε το Αμερικανός ομόλογός του, Donald Trump, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.
Πάντως κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου κατέστη σαφές ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αλλά και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο, παραμένουν.

Ο Trump δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι θαυμάζει εξαιρετικά τον Erdogan, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία ως μία χώρα που παραδοσιακά είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος σε οικονομικό επίπεδο.
Χειραψία Τραμπ -Ερντογάν
Προσέθεσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν τεράστιες δυνατότητες, ενώ υποστήριξε ότι η συνάντηση με τον Erdogan έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα.
Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος επικεντρώθηκε στην «θαυμάσια εργασία που κάνει η Τουρκία» αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ευχαριστώντας, μάλιστα, τον Erdogan για τη σύλληψη αρκετών τρομοκρατών στη ΒΑ Συρία.
Πάντως ο Trump δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σαφώς έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, προσθέτοντας, όμως, ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών οπλικών συστημάτων, κάτι για το οποίο… συνεχάρη τον Erdogan.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας ποζάρουν με τις συζύγους τους
Ταυτόχρονα ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς των ΗΠΑ (κυρίως τον ΥΠΕΞ Mike Pompeo) να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα των S-400 και να προσπαθήσουν να βρουν μία κοινά αποδεκτά λύση με την Άγκυρα.
Ανάλογου τύπου ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος υπογράμμισε ότι είχε μία ειλικρινή και εκ βαθέων συζήτηση με τον Trump, καθώς και οι δύο πλευρές είναι «έτοιμες να ανοίξουν μία νέα σελίδα στις σχέσεις τους».
Ντόναλντ Τραμπ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Και ο Erdogan επικέντρωσε σημαντικό μέρος των δηλώσεών του στη δράση της Τουρκίας στη ΒΑ Συρία, χαρακτηρίζοντας ως τρομοκράτες τους Κούρδους και υποστηρίζοντας ότι στόχος της Άγκυρας είναι η πάταξη της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη αναγνώριση από το Κογκρέσο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δηλώνοντας ότι με αυτήν την απόφαση οι ΗΠΑ «πλήγωσαν το τουρκικό έθνος και σαφώς έριξαν ένα μαύρο σύννεφο στις μεταξύ μας σχέσεις».
Υποστήριξε ακόμη ότι το θέμα των S-400 μπορεί να επιλυθεί και ένας τρόπος ίσως είναι η αγορά από την Άγκυρα και του αμερικανικού οπλικού συστήματος Patriot.
Ερντογάν και Τραμπ ποζάρουν χαμογελαστοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Trump σε δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Erdogan στον Λευκό Οίκο τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι.
Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ άφησαν στρατεύματα στη Συρία για να προστατεύουν μονάχα τα κοιτάσματα πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από 100 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Υπογράμμισε δε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό πρόσωπο στην περιοχή και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι καλές.
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, M. Pompeo και W. Ross, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Trump για το πρόγραμμα των F-35.
«Γι' αυτό είμαστε εδώ, το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας.
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.
Κάτι θα βρούμε.
Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε» είπε ο Trump.
Από την πλευρά του, ο Erdogan επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι «πολύ απογοητευμένη», ενώ ο Erdogan χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Macron ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επικαλούμενος την έλλειψη συντονισμού και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ υπό τον Trump.
Εμινέ Ερντογάν και Μελάνια Τραμπ στο πλευρό των συζύγων του
Ο Macron διερωτήθηκε ανοιχτά αν έχει μέλλον το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στη στρατιωτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση.
«Αν το καθεστώς του Assad αποφασίσει να ανταπαντήσει στην Τουρκία, εμείς θα εμπλακούμε;
Είναι ένα εύλογο ερώτημα» είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist.
Λίγο νωρίτερα, έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Erdogan.
Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τον Trumpνα προστατεύσει τους Κούρδους που απειλούνται από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.
Κάποιοι κρατούσαν κουρδικές σημαίες, ενώ σε ένα πλακάτ είχαν γράψει: «Η Αμερική στέκει στο πλευρό σας, Κούρδοι σύμμαχοι».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης