Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Zeniθ στη στρατηγική πρωταθλητισμού της ENI στην ευρωπαϊκή αγορά – Ανοικτή η αποχώρηση από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ

tags :
Η Zeniθ στη στρατηγική πρωταθλητισμού της ENI στην ευρωπαϊκή αγορά – Ανοικτή η αποχώρηση από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Ο ιταλικός Όμιλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πωλήσει τη συμμετοχή του στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Αποστολή στο Μιλάνο – Κώστας Δεληγιάννης

Η δραστηριοποίηση του ιταλικού κολοσσού Eni στη χώρα μας μέσω της Zeniθ, και ο στόχος του για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής θυγατρικής του, εντάσσεται στη στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο Όμιλος ώστε να γίνει μία πανευρωπαϊκή υπερδύναμη και στη λιανική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου.
Όσον αφορά, από την άλλη πλευρά, τη συμμετοχή της Eni στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ (στην οποία κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ), ο Όμιλος θα επανεξετάσει τα δεδομένα μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου του.
Αυτά είναι τα δύο βασικά μηνύματα από τη δημοσιογραφική αποστολή που οργάνωσε η Zeniθ στην έδρα του ιταλικού Ομίλου, με τα στελέχη της μητρικής της Eni Gas e Luce (του κλάδου του Ομίλου που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ιταλία και στην οποία υπάγονται οι θυγατρικές στις υπόλοιπες χώρες) να δηλώνουν ότι, στην παρούσα φάση, στόχος για τη Zeniθ είναι να αναπτυχθεί οργανικά, συνεχίζοντας να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους νέους πελάτες.

Ικανοποιητικός ρυθμός αύξησης των μεριδίων

Εκτός από την Ιταλία, όπου η Eni Gas e Luce προμηθεύει ρεύμα και φυσικό αέριο σε 4 εκατ. πελάτες, έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στο φυσικό αέριο και το δεύτερο μεγαλύτερο στο ρεύμα. Επίσης, στη γειτονική χώρα δραστηριοποιείται και στην ηλεκτροπαραγωγή, διαθέτοντας μονάδες φυσικού αερίου.
Μέσω θυγατρικών, έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Σλοβενία, εξυπηρετώντας άλλους 1,5 εκατομμύριο πελάτες.
Σκοπός της είναι να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πανευρωπαϊκά «παίκτες» στη λιανική, δίνοντας το «παρών» σε αρκετές ακόμη από τις αγορές της «Γηραιάς Ηπείρου» και ενισχύοντας τη διείσδυσή της στις χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην περίπτωση της Zeniθ, βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα το μερίδιό της στο φυσικό αέριο, και να το αυξήσει αισθητά στο ρεύμα
Τα ίδια στελέχη της Eni Gas e Luce χαρακτηρίζουν θετική την έως τώρα πορεία της Zeniθ, απονέμοντας τα εύσημα στη διοίκησή της και τον διευθύνοντα σύμβουλο Frederico Regola, και σημειώνοντας ότι τα μερίδια της εταιρείας αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Όπως προσθέτουν, ο εναλλακτικός τρόπος μεγέθυνσης, δηλαδή η απόκτηση πελατολογίου μέσω της εξαγοράς κάποιου άλλου «παίκτη» από τη λιανική ρεύματος και φυσικού αερίου, δεν είναι προτιμητέος, καθώς θα απαιτούσε σημαντικό κόπο για την ενσωμάτωση της εταιρείας που θα εξαγοραστεί.
Αντίθετα, με σκοπό την οργανική της ανάπτυξη, οι νέες επενδύσεις θα προσανατολιστούν στη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών, αλλά και της αποδοτικότητας της επιχείρησης. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, η Zeniθ πρόκειται να προσθέσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες προς τους πελάτες της, που θα πλαισιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει ήδη, όπως για παράδειγμα για τη συντήρηση συστημάτων θέρμανσης.  

Στάση αναμονής για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Έτσι, θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Eni Gas e Luce, η οποία στην Ιταλία παρέχει στους καταναλωτές μία ευρεία σειρά από ασφαλιστικά προϊόντα, εξοπλισμό και υπηρεσίες «έξυπνου» σπιτιού, καθώς και πλήρη κάλυψη σε θέματα αγοράς και συντήρησης συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.
Οι ακριβείς επιλογές για τις παροχές που θα λανσαρισθούν στη χώρα μας θα εξαρτηθούν από την ιεράρχηση των αναγκών των ελληνικών νοικοκυριών.
Πηγές της εταιρείας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στο μέλλον στη χώρα μας και στον κλάδο των ΑΠΕ.
Όσον αφορά την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, επισημαίνουν πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφότου ξεκαθαρίσει το «τοπίο» στον κλάδο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την εταιρεία διανομής οφείλεται στο γεγονός ότι η επικέντρωση στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, αφήνει εκτός των στρατηγικών στόχων την παραμονή στα δίκτυα.
Ωστόσο, προϋπόθεση για να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση είναι να υπάρξει ένα ικανοποιητικό προσφερόμενο τίμημα.

Στρατηγική end to end

Αν και η Eni δραστηριοποιείται επίσης στην ηλεκτροπαραγωγή, την προμήθεια LNG, τη διύλιση και την εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων, το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται αναμφισβήτητα από την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιείται σε 39 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικό είναι πως το 2018 η ημερήσια παραγωγή υδρογονανθράκων άγγιξε τα 1,851 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,126 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση του κλάδου προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εντάσσεται στο πλαίσιο μίας end to end στρατηγικής, για τη δραστηριοποίηση σε όλη την αλυσίδα των ενεργειακών προϊόντων, από την παραγωγή τους έως τη διάθεση στον τελικό καταναλωτή.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης