Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Foreign Policy: Ακραία πόλωση στη Λατινική Αμερική - Ανίκανη να στηρίξει τη Βολιβία

Foreign Policy: Ακραία πόλωση στη Λατινική Αμερική - Ανίκανη να στηρίξει τη Βολιβία
H πολιτική κρίση στη Βολιβία αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στη βαθιά πόλωση που επικρατεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής
Aκραία πόλωση επικρατεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ως εκ τούτου αδυνατούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βολιβία, σύμφωνα με το Foreign Policy.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, αντί να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση, χρησιμοποιούν τα γεγονότα για να συσπειρώσουν τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές τους.
Και αυτό ισχύει για όλο το ιδεολογικό φάσμα, τονίζει το Foreign Policy.
O πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro, μαζί με άλλους αριστερούς ηγέτες, καταδίκασε αυτό που αποκαλεί στρατιωτικό πραξικόπημα και δεν απέκλεισε εμπλοκή των ΗΠΑ.
Την άποψη ότι η απομάκρυνση του Morales είναι παράνομη συμμερίζονται και άλλες αριστερές κυβερνήσεις στο Μεξικό, τη Νικαράγουα και την Κούβα, καθώς και ο εκλεγμένος Αργεντινής πρόεδρος Alberto Fernández, ο οποίος επέκρινε τις ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας, οι οποίες ζήτησαν την παραίτηση Morales.
Από την άλλη πλευρά, οι δεξιοί ηγέτες γιόρτασαν την παραίτηση Morales ως νίκη για τη δημοκρατία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ernesto Araújo δήλωσε ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί πραξικόπημα στη Βολιβία, επιβεβαιώνοντας ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη να στηρίξει τη «δημοκρατική μετάβαση».
Εν ολίγοις, σημειώνει το Foreign Policy, η πολιτική κρίση στη Βολιβία αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στη βαθιά πόλωση που επικρατεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και υπονομεύει την ικανότητα της περιοχής να αντιμετωπίσει συλλογικά τις προκλήσεις.
Στις προκλήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η προσφυγική κρίση της Βενεζουέλας, η έλλειψη υποδομών κα η εγκληματικότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ανικανότητα των γειτονικών χωρών να βοηθήσουν να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικού χάους και οικονομικής κρίσης, ενώ την ίδια ώρα επηρεάζει τις εμπορικές σχέσεις και την ικανότητα διαφύλαξης των συνόρων με τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντική, τη Χιλή και το Περού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης