Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody’s στο ΒΝ: Η αναβάθμιση της Ελλάδας εξαρτάται και από τις τράπεζες - Θετικός αλλά και επιζήμιος ο Ηρακλής - Έκρηξη επενδύσεων το 2020

Moody’s στο ΒΝ: Η αναβάθμιση της Ελλάδας εξαρτάται και από τις τράπεζες - Θετικός αλλά και επιζήμιος ο Ηρακλής - Έκρηξη επενδύσεων το 2020
Συνέντευξη των στελεχών του αμερικανικού οίκου Moody's, Kathrin Muehlbronner (Sovereign Analyst) και Νώντα Νικολαϊδη (Επικεφαλής Ανάλυσης Ελληνικών Τραπεζών) στο bankingnews
Την ώρα που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, οι τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, ενώ οι επενδυτές υφιστάμενοι και δυνητικοί πάνε κι έρχονται, χωρίς όμως να μας προσφέρουν τις πολυπόθητες ειδήσεις μεγάλων επενδύσεων, οι οίκοι αξιολόγησης παρατηρούν τις εξελίξεις και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Μιλώντας στο Bankingnews, η κ. Kathrin Muehlbronner, Sovereign Αnalyst και ο κ. Νώντας Νικολαΐδης, Επικεφαλής Ανάλυσης Ελληνικών Τραπεζών, του οίκου αξιολόγησης Moody’s αποκαλύπτουν ότι οι αναβαθμίσεις θα έρθουν μόνο αν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι τράπεζες μειώσουν σε διαχειρίσημα επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει δρόμο ακόμα να διανύσει, μέχρι να φτάσει στην πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα».
Όταν τελικά γίνει αυτό, θα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής της στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που ξεκίνησε τη 1η Νοεμβρίου.
Για να έρθουν όμως οι αναβαθμίσεις και να μην χαθεί και πάλι το «τρένο» του φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, όπως έγινε το 2015 εξαιτίας των αστοχιών της προηγούμενης κυβέρνησης, οι αναλυτές της Moody’s τονίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων.

Συνέντευξη στη Σοφία Ροδοπούλου

- Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ποιοι οι βασικοί παράγοντες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή της; Σε τι εύρος θα κινηθεί το ΑΕΠ το 2019 και το 2020;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2% το 2019 και στο 2,5% το 2020.
Το επόμενο έτος βέβαια, είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης, σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι  βελτιώσεις που αναμένουμε στο εσωτερικό της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην μείνει στο απυρόβλητο από πιθανές αναταράξεις στην Ευρωζώνη ειδικότερα και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.
Πιστεύουμε ότι το επόμενο έτος θα καταγραφεί επιτάχυνση των επενδύσεων και αύξηση τους κατά 10% περίπου.
Με δεδομένο ότι θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αναμένουμε και ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης.
Επιπλέον, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, εξαιτίας των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας τα τελευταία χρόνια.
Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά περίπου 13% σε σύγκριση με τις αρχές του 2010, με την Ιρλανδία να αποτελεί τη μοναδική χώρα που κατέγραψε μεγαλύτερη βελτίωση από την Ελλάδα.

- Όπως αναφέρατε, ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Θα γίνει κάποια στιγμή η πολυπόθητη "έκρηξη" επενδύσεων στην Ελλάδα και πότε;

Η αύξηση των επενδύσεων κατά 10% περίπου το 2020 στην οποία αναφερθήκαμε, αντανακλά τις προσδοκίες μας ότι θα δοθεί μια σημαντική ώθηση στις επενδύσεις, αν όχι έκρηξη.
Σε αυτή την ώθηση θα συμβάλλουν η μείωση του φόρου εισοδήματος των εταιρειών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως επίσης η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η πολιτική σταθερότητα.
Επιπλέον, βλέπουμε ότι ήδη, οι όροι χρηματοδότησης βελτιώθηκαν σημαντικά, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την προσδοκία μας για μια θετική πορεία των επενδύσεων.

- Ποια είναι τα βασικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων;

Ο υψηλός συντελεστής φορολογίας των εταιρειών είναι το βασικό εμπόδιο προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.
Αν και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία περίοδο διόρθωσης, το επίπεδό του παραμένει το υψηλότερο σε σχέση με τις γειτονικές στην Ελλάδα χώρες, που μάλιστα έχουν ωφεληθεί από την μεταφορά της έδρας ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτές.
Οι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές διαμορφώνονται στο 16% στη Ρουμανία, 12% στην Κύπρο και 10% στη Βουλγαρία.
Άλλα εμπόδια - προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί χρόνο να επιλύσει το ελληνικό κράτος είναι η αναποτελεσματική γραφειοκρατία, όπως επίσης οι μεγάλες χρονικά και δυσκίνητες νομικές διαδικασίες στη νομοθεσία.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει περαιτέρω τα εμπόδια στις ξένες επενδύσεις και να "αγκαλιάσει" τις ιδιωτικοποιήσεις πιο έντονα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεδομένων των περιορισμών του ελληνικού τραπεζικού τομέα, πιστεύουμε ότι ο βασικός μοχλός για ισχυρότερες επενδύσεις θα προέλθει μόνο από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

- Σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πόσο σύντομα πιστεύετε ότι οι συστημικές τράπεζες θα καταφέρουν να φτάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs και πότε θα επιτύχουν μονοψήφια ποσοστά;

Tα μέχρι στιγμής στοιχεία και το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους τριμηνιαίους στόχους μείωσης των NPEs, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχουν πολλές πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs του 2021, που θα οδηγήσουν το τραπεζικό σύστημα σε ένα δείκτη NPE περίπου 20% από 43,6% των μεικτών δανείων, που ήταν τον Ιούνιο του 2019.
Το γεγονός πάντως ότι αυξήθηκαν τα διαθέσιμα εργαλεία που βοηθούν στην μείωση των NPEs - όπως ο αναθεωρημένος πτωχευτικός κώδικας των νοικοκυριών και η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων - αυτό επιτάχυνε τη σταδιακή μείωση των NPEs στο σύστημα από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν τότε βρέθηκαν στο ψηλότερο τους σημείο σε ποσοστό περίπου 49%.
Αναμένουμε ότι κάποιες τράπεζες θα μπορέσουν να φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά τα NPEs μέχρι το 2022, αν και το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, θα το επιτύχει περί του 2023 με 2024.
Βέβαια αυτό, βρίσκεται σε συνάρτηση με το ρυθμό αύξησης των νέων χορηγήσεων το συγκεκριμένο διάστημα.

- Το σχέδιο «Ηρακλής» ως ένα νέο εργαλείο μείωσης των NPEs, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες όσο είναι αναγκαίο, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους;

Η πρόσφατη έγκριση του προτεινόμενου προγράμματος τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων με παροχή εγγυήσεων του Ελληνικόύ δημοσίου (APS)  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τις ελληνικές τράπεζες, διότι θα τους βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου αποθέματος των NPEs.
Η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών μέσω του σχεδίου αυτού θα ενισχύσει σταδιακά τη δανειοδοτική τους ικανότητα και κατά συνέπεια την κερδοφορία των τραπεζών, αν και η χρήση του θα είναι κάπως επιζήμια για τα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών το 2020-2021.
Το APS παρέχει ένα πρόσθετο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω τιτλοποιήσεων.
Το μεγάλο απόθεμα των NPEs των τραπεζών αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αν και ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να καταγράφουν τον υψηλότερο δείκτη προβληματικών δανείων, ανάμεσα σε όλο το πλήθος των χωρών που αξιολογούμε ως οίκος αξιολόγησης, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

- Πότε πιστεύετε ότι οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να στηρίξουν και πάλι την ελληνική οικονομία μέσω νέων χορηγήσεων;

Πιστεύουμε ότι η ικανότητα των τραπεζών να δανειοδοτούν την πραγματική οικονομία θα ενισχυθεί σταδιακά, καθώς παράλληλα θα μειώνονται σημαντικά τα NPEs, αν και αυτό δύσκολα θα αντανακλάται στο ρυθμό αύξησης των δανείων, λόγω της επίδρασης της μείωσης του ύψους των δανείων συνολικά, λόγω των διαγραφών, των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων των NPEs.
Τα πρόσφατα στοιχεία Σεπτεμβρίου, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ρυθμό αύξησης των δανείων, δείχνουν ότι παραμένει σημαντικά αρνητικός, έχοντας ενσωματωμένες τις πρόσφατες πωλήσεις NPEs, στο -11% περίπου σε ετήσια βάση.

- Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι που λαμβάνεται υπόψιν στις αξιολογήσεις σας, που θα σας οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα; Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει αυτό;

Θα αναβαθμίσουμε την ελληνική οικονομία αν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους της, αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν με τη σειρά τους τους θεσμούς  και θα  οδηγήσουν σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στην προσέλκυση ισχυρότερων επενδύσεων, με βασική προϋπόθεση πάντα την διατήρηση της σταθερότητας στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό, τι προβλέπεται σήμερα.
Έναυσμα όμως για μια αναβάθμιση της αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να αποτελέσει η ταχύτερη του αναμενόμενου εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

- Πιστεύετε ότι πιθανές συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Η συγκέντρωση (μέσω συγχωνεύσεων) του τραπεζικού συστήματος είναι απίθανο να συμβεί αυτή την περίοδο, διότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης της φερεγγυότητάς τους  -προκειμένου να επιστρέψουν σε πιο ομαλοποιημένες πιστωτικές συνθήκες- και ενίσχυσης των κερδών τους.
Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συγχώνευση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές επιδόσεις της κάθε τράπεζας και την ικανότητά τους να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, ώστε σταδιακά να αρχίσουν να συμβαδίζουν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

- Στην απουσία μακροοικονομικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων οι διαφορές μεταξύ των τραπεζών έχουν αρχίσει να γίνονται πιο εμφανείς. Κατά την άποψή σας ποιες τράπεζες είναι ισχυρότερες και σε ποιους τομείς;

Η Alpha Bank ξεχωρίζει για την ποιότητα των κεφαλαίων της, ενώ έχει μικρότερο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου (DTCs).
Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν χαμηλότερο επίπεδο NPEs σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες, με την τελευταία να έχει την πιθανότητα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού της τους επόμενους 12 μήνες, μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης της.
Η Εθνική Τράπεζα έχει επίσης την καλύτερη κατάσταση ρευστότητας και χρηματοδότησης του ισολογισμού της από τους εγχώριους ανταγωνιστές της και η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατά τη γνώμη μας αυξημένες πιθανότητες  να επωφεληθεί από το μεγάλο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων της, μέσω της συμφωνίας με την Intrum, συμφωνία  η οποία αναμένεται να στηρίξει την κερδοφορία της τα επόμενα 2-3 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης