Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την μείωση της πίεσης στα ελληνικά νησιά

Αβραμόπουλος: Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την μείωση της πίεσης στα ελληνικά νησιά
«Η αποσυμφόρηση των νησιών και η αύξηση της ικανότητας υποδοχής στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν βασικές προτεραιότητες», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος
Στην κατάσταση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά και ειδικότερα στη Μόρια αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και σημειώνοντας πως η στήριξη της Ελλάδας στη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων «υπήρξε και παραμένει προτεραιότητα για την Επιτροπή» τόνισε ότι «απαιτούνται επειγόντως μέτρα για την μείωση της πίεσης στα νησιά και τη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».
Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις -«αν και η κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτήν πριν από 5 χρόνια»-, λέγοντας πως στις αρχές του Νοεμβρίου 2019, υπήρχαν περισσότεροι από 35.000 μετανάστες στα νησιά ενώ 17.000 ήταν παρόντες μόνο στη Λέσβο και τόνισε: «Η αποσυμφόρηση των νησιών και η αύξηση της ικανότητας υποδοχής στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν βασικές προτεραιότητες.
Οι αποτελεσματικότερες διαδικασίες ασύλου θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της επεξεργασίας των αιτήσεων κι αυτό θα βοηθήσει επίσης στην επιτάχυνση της επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.
Επιπλέον, η διασφάλιση της παροχής επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης, και ιδίως η εντατικοποίηση των προετοιμασιών για τον χειμώνα, παραμένουν πρωταρχικής σημασίας.
Οι εικόνες που είδαμε στο παρελθόν, αποτέλεσαν μία συλλογική ντροπή για την Ευρώπη.
Δεν πρέπει αυτό να επαναληφθεί.
Έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα φροντίσει γι αυτό».
Αναφερόμενος στη κοινοτική στήριξη στην Ελλάδα για το θέμα, σημείωσε ότι η Επιτροπή διέθεσε στην Ελλάδα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015, παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη, ενώ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα, επιχειρησιακά αλλά και πολιτικά.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηρίζουμε την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, οι οποία κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα», είπε και επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο ρόλος των εθνικών αρχών όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης εξακολουθεί να είναι υψίστης σημασίας» αναφέρθηκε στο νέο νόμο για το άσυλο και την υποδοχή, που ψήφισε η Βουλή «με στόχο να καταστούν αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες χωρίς να διακυβεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης