Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποια μηνύματα έστειλαν Μητσοτάκης - Zaev στην νέα συνάντηση από τη Θεσσαλονίκη

Ποια μηνύματα έστειλαν Μητσοτάκης - Zaev στην νέα συνάντηση από τη Θεσσαλονίκη
Η συζήτηση ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Zaev όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές, επικεντρώθηκε στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου
Με την πρόσκληση του Zoran Zaev προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και την υπόσχεση από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφραγίστηκε η συνάντηση των δύο ηγετών στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν το πρώτο τους τετ α τετ μετά το βέτο Macron στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γεγονός το οποίο έχει τη σημασία του καθώς το εν λόγω ζήτημα είναι «φλέγον» αυτή την περίοδο για τη γειτονική χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Zoran Zaev ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για την αντιστροφή αυτής της απόφασης.
Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο κ. Zaev τόνισε, πως έλαβε την υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα μιλήσει στον Γάλλο πρόεδρο βασιζόμενος βεβαίως και στις καλές παραδοσιακά σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας.
Ο ίδιος, από την πλευρά του, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την γειτονική χώρα το επόμενο διάστημα.
Η συζήτηση ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Zaev όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές, επικεντρώθηκε στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία όπως πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.
Οι δυο πρωθυπουργοί, πάντα σύμφωνα με την ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.
Ακόμη, οι κ. Μητσοτάκης και Zaev εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Zaev έγινε στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit το οποίο ήταν αφιερωμένο στα εμπορικά και τα οικονομικά ζητήματα ενώ στο πλαίσιό του ο σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος παρουσίασε το σήμα κατατεθέν για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα.
Είναι το γράμμα «Μ» με το μότο «Makedonia the GReat», το  GReat, πολλές φορές γράφεται και με το GR μπροστά που παραπέμπει ευθέως στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μένει όμως και πρακτικά, να δούμε, τι αποτελέσματα θα φέρει.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρησιμοποιείται συλλογικά για τα μακεδονικά προϊόντα, το «Μ» είναι αναγνωρίσιμο γράμμα καθώς υπάρχει, σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η χώρα μας δεν ήθελε με αυτό τον τρόπο να «χαρίσει» στα Σκόπια το «Μ» και το Μακεδονία.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης