Τελευταία Νέα
Speculator

Η επιστροφή των long με καύσιμα από τράπεζες και Coca Cola - Θα πέσει το «οχυρό» των 900 μον.;

Η επιστροφή των long με καύσιμα από τράπεζες και Coca Cola - Θα πέσει το «οχυρό» των 900 μον.;
Καλό «πάγκο» με μετοχές που απέχουν σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά τους και έχουν καλή βαρύτητα στους δείκτες διαθέτει το ΧΑ
Ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς εντυπωσίασε η χθεσινή (14/11) συνεδρίαση του ΧΑ.
Η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο και από νέα υψηλά για τις περισσότερες συστημικές τράπεζες και τον τραπεζικό δείκτη.
Παράλληλα η εντυπωσιακή πορεία της Coca Cola για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, υποχρέωσε και τους πλέον απαισιόδοξους να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Αν και για καιρό η τεχνική ανάλυση έδινε προβάδισμα στο θετικό σενάριο, η κίνηση ανοδικής διαφυγής δεν ερχόταν και οι εναπομείναντες επενδυτές έβλεπαν το ΧΑ να απαξιώνεται την ώρα που οι ξένες αγορές κατέγραφαν νέα υψηλά.
Ωστόσο, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις έκαναν αρκετό «θόρυβο» και πλέον η αγορά περιμένει τη νέα αναμέτρηση με τα υψηλά των 900 μονάδων.
Θα καταφέρει αυτή τη φορά ο γενικός δείκτης να ξεπεράσει τα υψηλά του Ιουλίου;
Είναι αρκετά τα «καύσιμα» που έχει για να γράψει υψηλότερες τιμές ή κάπου εδώ θα εξαντληθεί η άνοδος;
«Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο» θα μπορούσε να ήταν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.  
Όλα θα φανούν στις επόμενες συνεδριάσεις και όλα θα κριθούν από την πορεία των δεικτοβαρών μετοχών.
Η αγορά πάντως έχει «πάγκο» για να ξεκουράσει μετοχές που τράβηξαν το μεγάλο βάρος της ανόδου.
Μέσα σε δύο συνεδριάσεις η μετοχή της Coca Cola με αφορμή τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και τις καλές προοπτικές του τέταρτου, κατέγραψε άνοδο 10% συμβάλλοντας και με το παραπάνω, λόγω της βαρύτητας που έχει, στην κίνηση της αγοράς.
Υπενθυμίζεται πως η Coca Cola, η οποία από τις αρχές Σεπτεμβρίου που είχε βρεθεί πάνω από τα 31 ευρώ, συνεχώς υποχωρούσε με αποτέλεσμα να βρεθεί κοντά στα 27 ευρώ πριν λίγες συνεδριάσεις.
Αναλυτές πάντως σημειώνουν πως η μετοχή διαπραγματεύεται με discount παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών έναντι των ομοειδών του εξωτερικού.
Το σχέδιο Ηρακλής αλλά και οι πωλήσεις ακινήτων από τη Eurobank, δείχνουν ότι επιταχύνουν το βηματισμό τους οι τράπεζες για την εξυγίανση και φέρνουν εισροές στις μετοχές τους στο ταμπλό του ΧΑ.
Η Eurobank σε 3 συνεδριάσεις έχει άνοδο 10% και ανάλογη είναι η απόδοση για Εθνική και Alpha Bank.
Ο «πάγκος» με τις αλλαγές που έχει το ΧΑ είναι καλός αφού υπάρχουν πολλές που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από τα υψηλά που έχουν γράψει φέτος.
Η Μυτιληναίος απέχει 13,5%, η Motor Oil 11%, τα ΕΛΠΕ 10%, η Τιτάν 9%, η Πειραιώς 7,5%, και ο ΟΠΑΠ 6,6%.  
Από μετοχές με μικρότερη βαρύτητα στον FTSE 25, ξεχωρίζει η Lamda η οποία απέχει από τα υψηλά της κατά 24%, αλλά πλέον η τιμή έχει συνδεθεί με τα σενάρια για την αύξηση κεφαλαίου και σε ποια τιμή θα γίνει αυτή.
Όμως σύμφωνα και με στελέχη της αγοράς, το καλό κλίμα στο ΧΑ θα βοηθήσει σημαντικά την εισηγμένη στο να πετύχει εύκολη κάλυψη της αύξησης.
Κατά 23,5% από τα υψηλά της απέχει η Ελλάκτωρ, η οποία χθες ενισχύθηκε με μεγάλο όγκο, ο οποίος ξεπέρασε το 1% του μετοχικού κεφαλαίου.
Απόσταση άνω του 10% από τα υψηλά τους έχουν η Viohalco, η Cenergy και η ΕΧΑΕ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης