Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συνέβη και ξαφνικά αφυπνίστηκαν χρηματιστήριο και τράπεζες; - Χαλαρώστε, κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους 2019 και ETF GREK

Τι συνέβη και ξαφνικά αφυπνίστηκαν χρηματιστήριο και τράπεζες; - Χαλαρώστε, κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους 2019 και ETF GREK
Άνοδος των ETFs θα δώσει συνέχεια και στο ελληνικό χρηματιστήριο αν και βραχυπρόθεσμα θεωρούμε ότι συμβαίνει στις τράπεζες είναι φούσκα και υπερβολή.
Τι συνέβη και ξαφνικά στις 14 Νοεμβρίου 2019 πυροδοτήθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και ορισμένες μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola και Ελλάκτωρας;
Μήπως ξαφνικά οι επενδυτές του εξωτερικού διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία δεν είχαν δει πριν εβδομάδες και ξαφνικά συνωστίζονται για αγορές;
Όχι αυτό το επιχείρημα δεν πείθει.
Μήπως για το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογική πρόταση για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών;
Αυτό το επιχείρημα έχει βάση αλλά η γενική πεποίθηση είναι ότι έχει αποτιμηθεί από το χρηματιστήριο.
Όμως όντως ο Ηρακλής έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
Μήπως οι προσδοκίες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν ισχυρά κέρδη τα επόμενα τρίμηνα, οπότε οι επενδυτές χτίζουν θέσεις.
Το επιχείρημα αυτό είναι διάτρητο.
Οι τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο του 2019 θα δείξουν σημάδια κόπωσης και δεν αναφερόμαστε στα έκτακτα που συνδέονται με την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ποιες είναι οι αιτίες της ανόδου;
Οι βασικές αιτίες είναι δύο.
1)Η πρώτη και βασικότερη είναι ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2019 σποραδικά θα βλέπουμε τέτοιες αναλαμπές καθώς οι ξένοι κλείνουν χαρτοφυλάκια σταδιακά για το 2019 ενόψει τέλους χρονιάς.
Στις 14 Νοεμβρίου 2019 παρατηρήθηκαν αξιόλογες εντολές από αμερικανικά funds – αναφερόμαστε σε τελικούς πελάτες όχι στους διαμεσολαβητές π.χ. Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch ή Goldman Sachs και Citigroup.
Ορισμένα χαρτοφυλάκια εκμεταλλευόμενα την ρηχότητα της αγοράς δημιουργούν σκηνικό ωραιοποίησης ειδικά μάλιστα 2,5 μήνες μετά από μια άχρωμη συσσώρευση στο χρηματιστήριο και στις τραπεζικές μετοχές.
2)Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα στα ETFs.
Έχει παρατηρηθεί ότι εσχάτως 3 ETFs ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της J P Morgan Beta Builders Europe, της Deutsche bank Χ – trackers MSCI Eurozone και το ελληνικό ETF GREK το οποίο σημειώνει απόδοση σε ετήσια βάση άνω του 40%.
Το ETF GREK είναι ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου που απαρτίζεται από τις βασικότερες μετοχές της Ελλάδος και διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Να σημειωθεί ότι και τα 3 ETFs απαρτίζονται από ευρωπαϊκές μετοχές.
Η ωραιοποίηση λόγω τέλους έτους μπορεί να δώσει κάποιες αναλαμπές αλλά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Περισσότερο θα δίναμε σημασία στην κίνηση που καταγράφεται στα ETFs όπου όντως προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και λόγω τέλους έτους αλλά και ως εναλλακτικές επιλογές.
Ειδικά η τελευταία παράμετρος πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή ώστε να διαπιστωθεί εάν οι εισροές θα συνεχιστούν.
Άνοδος των ETFs θα δώσει συνέχεια και στο ελληνικό χρηματιστήριο αν και βραχυπρόθεσμα θεωρούμε ότι συμβαίνει στις τράπεζες είναι φούσκα και υπερβολή.
Οι ελληνικές τράπεζες στα τρέχοντα επίπεδα είναι απλά υπερτιμημένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης