Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλή: Δημοψήφισμα τον Απρίλιο 2020 για την αναθεώρηση του Συντάγματος - Ένα μήνα συμπληρώνουν οι διαδηλώσεις

tags :
Χιλή: Δημοψήφισμα τον Απρίλιο 2020 για  την αναθεώρηση του Συντάγματος - Ένα μήνα συμπληρώνουν οι διαδηλώσεις
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη από τη 18η Οκτωβρίου
(upd) Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Απρίλιο του 2020 για να εγκριθεί από τους πολίτες η αναθεώρηση του Συντάγματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Χιλής Jaime Quintana, την ώρα που συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το Σύνταγμα της Χιλής αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Pinochet (1973-1990) και η αναθεώρησή του αποτελεί ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν πολλές ώρες στο κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν «Συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα», που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι πολίτες να δώσουν απάντηση σε δύο ερωτήσεις: η πρώτη θα είναι αν πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ή όχι, ενώ η δεύτερη θα αφορά τη μέθοδο της αναθεώρησης, εξήγησε ο Quintana.

Ένα μήνα συμπληρώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Φόβοι για απώλεια 300.000 θέσεων εργασίας

Ένα μήνα συμπληρώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Χιλή με την κυβέρνηση να μελετά την αναθεώρηση του Συντάγματος σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Την ίδια στιγμή, κάνουν την εμφάνιση τους και δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να χαθούν έως και 300.000 θέσεις εργασίας λόγω των κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, ο Ignacio Briones, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα του εκτίμησε πως η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3% τους επόμενους μήνες καθώς και ότι θα αυξηθεί η τιμή των καυσίμων.
Σημειώνεται πως οι διαδηλώσεις στην Χιλή ξέσπασαν ύστερα από την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου του μετρό και εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά των κοινωνικών ανισοτήτων.
Μάλιστα ο πρόεδρος Sebastian Pinera, του οποίου την παραίτηση απαιτούν οι διαδηλωτές, ανακοίνωσε μέτρα όπως αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης και  αύξηση των φόρων για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες.
Παρά τα μέτρα αυτά, η ένταση των διαδηλώσεων δεν αποκλιμακώθηκε.
Εκτιμάται πως τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη από τη 18η Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης