Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Είμαστε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ – Έχει πολλά ελαττώματα η Συνθήκη των Πρεσπών

tags :
Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Είμαστε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ – Έχει πολλά ελαττώματα η Συνθήκη των Πρεσπών
Εθνικός στόχος από το 2003 η ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είπε ο κ.Βαρβιτσιώτης
Την θέση ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για εθνικό στόχο που έχει τεθεί από το 2003.
«Ο στόχος μας για την ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εθνικός στόχος, τον οποίο έχουμε θέσει από το 2003.
Η διαδικασία διεύρυνσης προς τα δυτικά Βαλκάνια έχει ελληνική σφραγίδα γιατί είναι μια απόφαση της ΕΕ που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.
Από τότε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις λέγαμε ότι είναι καλύτερο να συνορεύουμε στα βόρεια σύνορά μας με χώρες οι οποίες προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη, αποκτούν ευρωπαϊκή κουλτούρα και θεσμούς και σχέσεις καλές γειτονίες από ότι να έχουμε χώρες που μαστίζονται από τις βαλκανικές πολιτικές ασθένειες» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Βαρβιτσιώτης.
«Είμαστε ταγμένοι υπέρ της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ.
Νομίζω ότι η πρωτοβουλία που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνομιλήσει με τον κ. Μακρόν και να του εκθέσει τις ελληνικές θέσεις, υπερασπίζοντας τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια, είναι μια πρωτοβουλία που συμβάλλει σε αυτό το κλίμα.
Δεν νομίζω όμως ότι αυτή η πρωτοβουλία από μόνη της θα αρκέσει για να φύγουν οι αντιρρήσεις του Προέδρου της Γαλλίας, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρές.
Έχουν σχέση με τη λειτουργία της Ένωσης, πιστεύει ο κ. Μακρόν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια Ευρώπη τόσο μεγάλη των 29 χωρών χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον κ. Ζάεφ, για τη διαδικασία βελτίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία έχει πολλά ελαττώματα και λειτουργικά και ουσιαστικά.
Και αυτό το οποίο ζήτησε είναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση στήριξης τουλάχιστον στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάτι το οποίο ο κ. Ζάεφ με δηλώσεις του στον Τύπο είχε πει ότι ενδεχομένως και θα μπορούσε να αμφισβητήσει.
Όπως αμφισβητείται η συμφωνία αυτή από άλλα πολιτικά κόμματα της Β. Μακεδονίας» υποστήριξε ο κ.Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα.
«Χθες κάναμε και μια γενναία πρωτοβουλία.
Επιτέλους τα μακεδονικά προϊόντα, τα ελληνικά προϊόντα της Μακεδονίας να αποκτήσουν και μια ενιαία ταυτότητα, εταιρική ταυτότητα, εθνική ταυτότητα και να έχουν ένα σήμα ενιαίο για να προστατεύσουμε τα προϊόντα που έχουν ονομασία προέλευσης και την κουλτούρα της περιοχής.
Και το ξεκαθαρίσαμε στον κ. Ζάεφ ότι αυτή η ενέργεια γίνεται ακριβώς για να προστατευτούμε απέναντι σε αυτή τη διάθεση, την οποία έχουμε δει από τους Σκοπιανούς το τελευταίο διάστημα, για καπήλευση του ονόματος προέλευσης από τη σκοπιανή πλευρά μέσα από την προώθηση πχ των κρασιών τους ως μακεδονικά» υπογράμμισε ο κ.Βαρβιτσιώτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης