Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απάντηση Ελλάδας σε ΔΝΤ: Η έκθεση δίνει έμφαση στο παρελθόν, υποτιμά τις θετικές εξελίξεις - Το outlook είναι πολύ πιο ευνοϊκό

tags :
Απάντηση Ελλάδας σε ΔΝΤ: Η έκθεση δίνει έμφαση στο παρελθόν, υποτιμά τις θετικές εξελίξεις - Το outlook είναι πολύ πιο ευνοϊκό
Η ελληνική πλευρά καλεί το ΔΝΤ στις επόμενες εκθέσεις του να προχωρήσει σε μια πιο ισορροπημένη αποτίμηση δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο μέλλον
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η απάντηση της Αθήνας στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων «βλέπει» ανάπτυξη κατώτερη των προσδοκιών, σημαντικούς και αισθητούς κινδύνους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, επισημαίνει σε σχετική του δήλωσε ότι η έκθεση του ΔΝΤ δίνει έμφαση στις προκλήσεις του παρελθόντος και υποτιμά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις.
«Σύμφωνα με την εκτίμηση των ελληνικών αρχών που επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις στην αγορά, οι ελληνικές οικονομικές προοπτικές είναι πολύ πιο ευνοϊκές από αυτές που παρουσιάζονται στην Έκθεση» επισημαίνει κ. Ψαλιδόπουλος.
Μάλιστα, η Ελλάδα καλεί το ΔΝΤ στις επόμενες εκθέσεις του να προχωρήσει σε μια πιο ισορροπημένη αποτίμηση δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο μέλλον.
«Οι ελληνικές αρχές προσβλέπουν σε μελλοντικές αναλύσεις του ΔΝΤ που θα έχουν πιο ισορροπημένες εκτιμήσεις για τα παρελθόντα γεγονότα και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση για το μέλλον» αναφέρει ο κ. Ψαλιδόπουλος στη δήλωση του.
Παράλληλα, στην απάντηση της Αθήνας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «έχει την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και έχει εκλεγεί με εντολή να την εφαρμόσει και ως εκ τούτου υπάρχει ισχυρή κοινωνική συναίνεση».

Οι τράπεζες

Ο κ. Ψαλιδόπουλος κάνει ειδική αναφορά και στις τράπεζες τονίζοντας ότι η Αθήνα αναγνωρίζει τις «προκλήσεις» αλλά έχουν υπάρξει σημαντικές θετικές εξελίξεις.
Ο ίδιος αναφέρεται στο σχέδιο «Ηρακλής» κάνοντας λόγο για ένα «τολμηρό βήμα» που αναμένεται να βοηθήσει στην ταχεία αποκλιμάκωση των NPEs.

Το χρέος

Όσον αφορά το χρέος, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας από το ΔΝΤ «είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη, διότι δεν λαμβάνει υπόψη την εντονότατη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων δανεισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες και ειδικότερα τους τελευταίους τρεις μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης