Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Κάτω από οποιοδήποτε σενάριο το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα

tags :
ΔΝΤ: Κάτω από οποιοδήποτε σενάριο το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα
Βελτιωμένο το προφίλ του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά τελικά παραμένει μη βιώσιμο
Σταθερό στην άποψή του ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, παρά το ότι αποδέχεται ότι το προφίλ του έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ στα θετικά εντάσσεται και το χαμηλό κόστος εξυπηρετήσής του.
Όπως αναφέρει στο ειδικό τμήμα του Άρθρου 4 που ασχολείται με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα συνεχίσει την πτωτική του τροχιά, στο 176,5% του ΑΕΠ το 2019, στο 171,4% το 2020 και στο 166,3% το 2021.
Το 2022 θα είναι στο 161%, το 2023 θα έχει υποχωρήσει στο 155,6% το 2024 θα στο 152% του ΑΕΠ, ενώ το 2028 (το τελικό έτος του χρονικού ορίζοντα που εξετάζει η έκθεση βιωσιμότητας DSA) θα διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση τονίζεται ότι σταδιακά το ελληνικό χρέος θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το 80% κατέχεται από τον επίσημο τομέα (σ.σ.: θεσμούς της Ευρωζώνης).
Ο ιδιωτικός τομέας εκτιμάται ότι θα κατέχει το 30% του ελληνικού χρέους έως το 2028 –καθώς η χώρα έχει πλέον πρόσβασης στις αγορές και δανείζεται εξ αυτών- από 20% που ήταν το 2018.
Η εξέλιξη αυτή, αν και θετική υπό την έννοια ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να αυτοχρηματοδοτείται, κρύβει και κάποιους κινδύνους, με βασικότερο το γεγονός ότι οι αποδόσεις δεν θα είναι πλέον σταθερές όπως ισχύει για το τμήμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας αλλά θα υπόκεινται στις τάσεις των αγορών.
Στα θετικά εντάσσεται το γεγονός ότι έως και το 2028 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GNFs) εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ, καθώς η Ελλάδα διαθέτει και ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Για το διάστημα 2019-2028 οι GNFs εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 7,9% του ΑΕΠ (πρόβλεψη 0,3% χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη DSA την οποία εξέδωσε το ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2019).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ εξετάζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει τριών σεναρίων (βασικό, ακραία αρνητικό και θετικό), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι και στις τρεις περιπτώσεις –κάτι που αποδεικνύει και η εκτίμησή του για το ακριβές ποσοστό του χρέους- αυτό είναι μη βιώσιμο.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης