Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολιβία: Η απώλεια ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας, οδήγησε τελικά στην πτώση του Morales

Βολιβία: Η απώλεια ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας, οδήγησε τελικά στην πτώση του Morales
Ο «άνθρωπος του λαού» είχε χάσει την υποστήριξη του λαού που τον ανέβασε στην εξουσία - μόλις έχασε και την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας, έχασε και την εξουσία, υποστηρίζουν αναλυτές
Την περασμένη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου το βράδυ, η σημαντικότερη πόλη της Βολιβίας παρέλυε από τις διαδηλώσεις εναντίον του αριστερού προέδρου Evo Morales και αυτό που θα ακολουθούσε φαίνεται σαν να το αποφάσισαν οι δυνάμεις ασφαλείας που είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια του προεδρικού μεγάρου, σε μια κίνηση που θα αποδεικνυόταν καθοριστική για το μέλλον του έθνους.
Η Βολιβία ταλαιπωρούνταν για εβδομάδες από βίαιες διαμαρτυρίες, συνεπεία μιας ακόμη νίκης του προέδρου Morales, σε μια εκλογική αναμέτρηση που του έδινε μία τέταρτη προεδρική θητεία, για την οποία όμως μεγάλη μερίδα του λαού αλλά και εκλογικοί παρατηρητές, υποπτεύονταν ότι δεν ήταν «καθαρή» γι'αυτό και την χαρακτήρισαν ως αναμέτρηση «νοθείας και απάτης».
 
Τι συνέβη στις 8 Νοεμβρίου...

Μέλη της Τακτικής Μονάδας Αστυνομικών Επιχειρήσεων, γνωστή ως UTOP, συγκρούστηκαν επανειλημμένα με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οπλισμένους με ραβδιά, πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες.
Ωστόσο το ίδιο βράδυ, δεκάδες αξιωματικοί της Μονάδας αποφάσισαν να σταματήσουν την υπεράσπιση του Morales και να ενωθούν με τους διαδηλωτές ζητώντας την παραίτησή του.
Μέχρι το Σάββατο, οι δυνάμεις του UTOP είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.
Για μεγάλη μερίδα αναλυτών διεθνώς, η απόφαση αυτή της UTOP, ως τμήμα ενός κύματος αποστασιών στους κόλπους της δυνάμεων ασφαλείας οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Morales.
Χωρίς την υποστήριξη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, η διοίκηση Morales δεν μπορούσε να ελέγξει τους δρόμους της Βολιβίας.
Η απώλεια της υπακοής της μονάδας που ήταν επιφορτισμένη με την προφύλαξη του προεδρικού παλατιού στη Λα Παζ, το διοικητικό κεφάλαιο του έθνους, αποτελούσε ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα.
Από την άλλη πλευρά ο στρατός παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό παθητικός εν μέσω των αναταραχών, και γρήγορα κατέστησε σαφές ότι δεν θα αντιμετώπιζε ή σταματούσε τους διαδηλωτές.
Την Κυριακή ο Williams Kaliman, Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ο Morales πρέπει να παραιτηθεί προκειμένου να προωθήσει την «ειρήνη και τη διατήρηση της σταθερότητας στη Βολιβία».
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Morales  παραιτήθηκε.
Την Τρίτη, πέταξε στο Μεξικό, όπου του είχε χορηγηθεί άσυλο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η απώλεια του ελέγχου στρατού και αστυνομίας οδήγησε στην πτώση του προέδρου Morales.
Από συνεντεύξεις με αστυνομικούς της μονάδας UTOP που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, φωτίζουν το γιατί έχασε την υποστήριξή τους, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της χώρας για σχεδόν 14 χρόνια.

Κάποιοι παραπονέθηκαν ότι η κυβέρνησή του είχε επιβάλει γενναιόδωρους μισθούς και συντάξεις στις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να προσφέρει παρόμοια οφέλη στην αστυνομία.
Κάποιοι δήλωσαν ότι διατάχθηκαν από τα ιεραρχικά ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών τους, να σπάσουν μόνο τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, αποφεύγοντας παράλληλα την αντιπαράθεση με τους πιστούς υπέρ-Morales .
Άλλοι δήλωσαν ότι απλώς κουράστηκαν από τις πολυήμερες συγκρούσεις μετά από την αμφισβητούμενη νίκη των εκλογών στις 20 Οκτωβρίου.
Ο Franklin Flores, γερουσιαστής του σοσιαλιστικού κόμματος MAS του Morales, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Morales, δεν χρησιμοποίησε ποτέ την επιβολή του νόμου για πολιτικούς σκοπούς και ότι η αστυνομία αντιμετώπισε καλά.
«Ο Πρόεδρος Morales σεβόταν πάντα την αστυνομία και το στρατό ως θεσμούς», δήλωσε ο Flores.
«Η αστυνομία της Βολιβίας, υπό την κυβέρνηση αυτή, εξοπλίστηκες εκ νέου με νέο στόλο οχημάτων, νέο εξοπλισμό, κατάλληλες στολές».
Το επεισόδιο είναι το κλειδί για την κατανόηση του τρόπου που ο Morales  έχασε την πρόσφυση του στην εξουσία.
Ο πρώην αγρότης κοκαΐνης και ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, ο Morales ήταν μια εικονική μορφή της αριστεράς της Λατινικής Αμερικής.
Έχει κερδίσει θαυμασμό για την καθοδήγηση του φτωχού περίκλειστου έθνους της Νότιας Αμερικής μέσω της σταθερής ανάπτυξης και της σχετικής σταθερότητας.
Τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησής του έσωσαν εκατομμύρια πολιτών από τη φτώχεια.
Αλλά με την πάροδο του χρόνου αποξενώθηκε από τη βάση στήριξής του όπως υποστηρίζουν κάποιοι γηγενείς υποστηρικτές.
Ο Morales  συγκρούστηκε με τους γηγενείς για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των γαιών που ανήκαν στις φυλές των γηγενών και δημιούργησε ένα επιβλητικό νέο προεδρικό μέγαρο το οποίο ονόμασε η Μεγάλη Βουλή των Λαών.
Διαμόρφωσε επίσης τη διοίκηση γύρω του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξαγριωθούν οι πολέμιοί του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για αυταρχισμό.
Η απώλεια της αστυνομικής υποστήριξης ήταν που τον οδήγησε στο πολιτικό του τέλος, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Franklin Pareja, καθηγητής στο Universidad Mayor de San Andres της Βολιβίας.
«Η κυβέρνηση έχασε την ασπίδα της», δήλωσε ο Pareja.
«Ως αποτέλεσμα, ήταν εντελώς ευάλωτη και δεν μπορούσε να συνεχίσει.»
Ο Morales  απέδωσε την έξοδο του από την εξουσία σε ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσαν οι πολιτικοί του εχθροί.
«Το πιο πονηρό και καταστροφικό πραξικόπημα στην ιστορία έχει πραγματοποιηθεί», έγραψε ο Morales  στο Twitter την Τρίτη.
Η βία στο δρόμο και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και ο ίδιος δήλωσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Βολιβία για να συμβάλει στην ειρήνη σε ένα βαθιά πολωμένο έθνος που βρίσκεται σε κρίση.
Οι υποστηρικτές του Morales  δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση και, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της αυτοανακηρυχθείσας νέας προέδρου της χώρας Anies, ο Morales ούτε να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές μπορεί, ούτε και να γυρίσει στη χώρα του πίσω γιατί θα λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Οι πολιτικές πιέσεις...

Η δυσμενής κατάσταση για τον Morales εκκολαπτόταν πολύ πριν από τη φετινή εκλογή.
Η δημοτικότητά του είχε πέσει την ίδια ώρα που και η οικονομία της χώρας παρουσίαζε κάμψη και ο ίδιος έδειχνε να έχει χάσει την επαφή με τις ρίζες του, με αυτό που τον ανέδειξε στην εξουσία, ότι ήταν ένας από το λαό του, και χρειαζόταν να επιστρατεύσει διάφορους μοχλούς επιρροής και πίεσης για να παραμείνει στην εξουσία,
Ο Morales  ανέλαβε για πρώτη φορά πενταετή θητεία το 2006.
Το 2009 προχώρησε σε ένα νέο Σύνταγμα, προκήρυξε νέες εκλογές, τις κέρδισε και στην ουσία επανεκκίνησε την προεδρική του θητεία, επιτρέποντάς του να εκλεγεί για  τρίτη θητεία το 2014, μολονότι το Σύνταγμα περιόριζε τις προεδρικές θητείες μόνο σε δύο.
Θέλοντας να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία, ο Morales  το 2016 πραγματοποίησε δημοψήφισμα ζητώντας από τους Βολιβιανούς να του επιτρέψουν να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία.
Οι ψηφοφόροι απέρριψαν το αίτημα.
Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του έθνους, αποτελούμενο από προεδρικούς συμμάχους, τον αφήνει να παραμείνει πρόεδρος για μία ακόμη θητεία.
Σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του 2017, θεωρούν ότι τα χρονικά όρια υπηρεσίας στο αξίωμα, αποτελούν παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Ο Morales δηλώνει ότι ο λαός παραπλανήθηκε στο δημοψήφισμα από ξένες δυνάμεις.
Οι υποστηρικτές του ανέφεραν ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αντανακλά τη βούληση του λαού, επειδή οι δικαστές αυτοί ως αξιωματούχοι είναι εκλεγμένοι.
Η δημόσια απογοήτευση εκδηλώθηκε στις 4 Οκτωβρίου στην ανατολική πόλη Santa Cruz, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Τα διαφημιστικά μηνύματα αναφέρονταν στον Morales ως ο «δικτάτορας Evo».
Ο πολιτικός Luis Fernando Camacho έδωσε μια φλογερή ομιλία που κατακεραύνωνε την «παράνομη» κυβέρνηση του Morales καλώντας τους Βολιβιανούς να τον εκλέξουν.
Κατά την καταμέτρηση των ψήφων την ημέρα των εκλογών, ο Morales έδειχνε να κατέχει ένα στενό προβάδισμα από τον κύριο ανταγωνιστή του, τον Carlos Mesa του Κοινοτικού Κόμματος των Πολιτών, μεταξύ εννέα υποψηφίων.
Το εκλογικό σύστημα της Βολιβίας απαιτεί επαναληπτική εκλογική διαδικασία  μεταξύ των δύο πρώτων ψηφοφόρων, εάν κανένας εκ των πρώτων υποψηφίων προέδρων δεν κερδίσει πλήρη πλειοψηφία ή δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων, και μια διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του.
Με καταμετρημένο πάνω από το 80% των ψήφων, οι Mesa και Morales προχώρησαν στο δεύτερο γύρο.
Αλλά η καταμέτρηση σταμάτησε ξαφνικά γύρω στις 7:30 μ.μ.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS), ο οποίος είχε κληθεί ως παρατηρητής στις εκλογές, εξέφρασε την ανησυχία του.
Σχεδόν μια μέρα αργότερα, οι καταμέτρηση επανεκκινήθηκε και τα αποτελέσματ ήταν δραματικά υπέρ του Morales, έχοντας τη διαφορά των 10,5 ποσοστιαίων μονάδων που χρειαζόταν για να εκλεγεί.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μαζικά στη χώρα με τις μεγάλες πόλεις να παραλύουν από  υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που μπλόκαραν τους δρόμους, διοργανώνοντας μαζικές πορείες, ζητώντας νέες εκλογές.
Εν μέσω αναταραχών, ο πολιτικός ηγέτης Camacho ηγήθηκε της αντιπολίτευσης, υποσχόμενος να μεταβεί στη La Paz και να παραδώσει στον Morales επιστολή παραίτησης για υπογραφή.
«Οι ημέρες του Evo στο αξίωμα είναι μετρημένες», δήλωσε στο Reuters σε συγκέντρωση στις 5 Νοεμβρίου.

Το σημείο καμπής...

Η κυβέρνηση του Morales  αποδυναμώθηκε, αλλά εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο.
Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τα αποτελέσματα ενός εκλογικού ελέγχου, που είχε ξεκινήσει από το OAS.
Στη συνέχεια ήρθε η αστυνομική αποτυχία στις 8 Νοεμβρίου.
Αυτό που ξεκίνησε με μια ανταρσία σε μια αστυνομική μονάδα στην κεντρική πόλη Cochabamba το πρωί της 8ης Νοεμβρίου γρήγορα εξαπλώθηκε στις πόλεις Potosi, Santa Cruz και La Paz.
Ο Morales  κοίταξε να συλλάβει τους στρατηγούς του, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Kaliman, σύμμαχό του επί μακρόν.
Συναντήθηκε με αξιωματούχους του και υπερασπιστές του την Παρασκευή στο Μεγάλο Σπίτι του Λαού, αλλά του προσέφεραν ελάχιστη στήριξη τη δεδομένη στιγμή.
Το Σάββατο, ο Kaliman δήλωσε, ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δεν θα ερχόταν ποτέ αντιμέτωπος με το λαό».
Η τελευταία «βόμβα» ήρθε το ξημέρωμα της Κυριακής.
Ο OAS δημοσίευσε τον έλεγχό του, ο οποίος ανέφερε «σοβαρές παρατυπίες» στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ψήφων, πλαστών ψηφοδελτίων και «σαφών χειρισμών» στην καταμέτρηση.
Ο OAS ζήτησε την ακύρωση των αποτελεσμάτων και νέα ψηφοφορία.
Ο Morales  συμφώνησε σε αυτά τα αιτήματα, αλλά απορρίφθηκε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
«Ο Morales  ήθελε να μιλήσει, αλλά εμείς δεν θέλαμε. Ήταν πολύ αργά», δήλωσε η Susana Campos Elio, νομικός της αντιπολίτευσης στη La Paz.
Ο Morales  δήλωσε από τότε ότι ο ΟΑΣ «βρίσκεται στην υπηρεσία της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας».
Μεγάλοι υποστηρικτές του Morales  άρχισαν να «εγκαταλείπουν το πλοίο του».
Ο Juan Carlos Huarachi, επικεφαλής του ισχυρού Βολιβιανού Εργατικού Κέντρου, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες συγκέντρωσε τους ανθρακωρύχους για να στηρίξει τον πρόεδρο στην κεντρική πλατεία της La Paz, κάλεσε τον Morales  να αποχωρήσει για να «ηρεμήσει τον λαό της Βολιβίας».
Οι αξιωματούχοι του άρχισαν να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον και περίπου στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα) κατέρρευσε και η στρατιωτική υποστήριξη.
Οι ένοπλες δυνάμεις εξέδωσαν μια δήλωση «που πρότεινε» στον Morales να παραιτηθεί για να σταματήσει η βία.
Λίγο αργότερα, ο Morales  ανακοίνωσε σε ένα συναισθηματικό διάγγελμα ότι παραιτείται.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης