Τελευταία Νέα
Διεθνή

Petraeus (πρώην CIA): Γιατί η Σαουδική Αραβία χρειάζεται απελπισμένα την IPO της Aramco

Petraeus (πρώην CIA): Γιατί η Σαουδική Αραβία χρειάζεται απελπισμένα την IPO της Aramco
Ο Petraeus συνέδεσε την «επιβίωση» του bin Salman με την IPO
Η Σαουδική Αραβία «εξαντλείται σταδιακά από χρήματα» και για αυτό χρειάζεται απελπισμένα τα κεφάλαια από την IPO, τόνισε ο στρατηγός David Petraeus, πρώην επικεφαλής της CIA.
Μιλώντας στο CNBC αναφέρθηκε στην Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας  Aramco καθώς και στην πρωτοβουλία του πρίγκιπα Mohammed bin Salman για τον μετασχηματισμό της οικονομίας του βασιλείου κατά την επόμενη δεκαετία με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.
Μάλιστα ο Petraeus συνέδεσε την  «επιβίωση» του bin Salman με την IPO και την επανάληψή της.
«Είναι γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία εξαντλείται σταδιακά από χρήματα, θα είναι ο πρώτος που θα διαπιστώσει ότι το ταμείο κρατικών επενδύσεων έχει υποχωρήσει είναι κάπου κάτω από τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα», δήλωσε ο Petraeus, ο οποίος είναι πρόεδρος του KKR Global Institute.
«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάθε χρόνο, ανάλογα με την τιμή του αργού Brent, μπορεί να είναι οπουδήποτε από 40 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια και σχετικά με ορισμένες από τις δραστηριότητές τους σε χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.
«Χρειάζονται τα χρήματα, χρειάζονται τις εξωτερικές επενδύσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του ‘’Vision 2030΄΄ που δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αυτές, είναι μόνο μία συνιστώσα από διάφορες πρωτοβουλίες τις οποίες επιδιώκουν» συνέχισε.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρουν πως οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είναι δυσαρεστημένοι με το ύψος της διεθνούς ζήτησης για τη Saudi Aramco, ενόψει της IPO που θα λάβει χώρα την Κυριακή.
Εγχώριοι επενδυτές έχουν δεχτεί πιέσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της IPO, με το βασίλειο να αποτιμά την αξία της πετρελαϊκής εταιρείας στα 1,8 τρισεκ. δολάρια.
Ωστόσο θεσμικοί επενδυτές, υποστηρίζουν πως μια αποτίμηση της εταιρείας στα 1,2 με 1,5 τρισ. δολάρια είναι πιο ρεαλιστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης