Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χριστοδουλάκης (ΚΙΝΑΛ): Οι πραγματικές μάχες ξεκινάνε μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Είναι μάχες έξω στην κοινωνία

Χριστοδουλάκης (ΚΙΝΑΛ): Οι πραγματικές μάχες ξεκινάνε μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Είναι μάχες έξω στην κοινωνία
"Tο πραγματικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το εξής: Ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ή κλειστό ΠΑΣΟΚ", αναφέρει ο Μ. Χριστοδουλάκης
«Οι πραγματικές μάχες που έχουμε να δώσουμε δεν κορυφώνονται στο Συνέδριο, αλλά ξεκινάνε μετά από αυτό.
Και είναι μάχες έξω στην κοινωνία», δηλώνει ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μ. Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Καρφί».
Ερωτηθείς για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ότι «έχει στόχο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική διαδρομή και την πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο νέο φορέα που αποτελεί σήμερα τη φυσική συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, το Κίνημα Αλλαγής», αλλά και να «διατυπώσει πολιτικά το πώς οι αρχές, οι αξίες και τα ριζοσπαστικά προτάγματα του ’74 μεταφράζονται και απαντούν οραματικά – όχι ως στείρα συνθηματολογία αλλά ως παραγωγική πολιτική – στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο».
«Στην κατεύθυνση αυτή, δεν περισσεύει καμία προσπάθεια πολιτικού προβληματισμού, κριτικής, προτάσεων και αντιπροτάσεων, ώστε συνθετικά επί αυτών να ανακτήσουμε την πολιτική μας κυριαρχία στην κοινωνία.
Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η ένδεια αυτών αντιπαλεύεται από πομπώδεις κορώνες «επί της διαδικασίας» σε φαντασιακές καταστατικές αναγνώσεις.
Η Παράταξη χρειάζεται πολιτική», προσθέτει.
Κληθείς να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι το συνέδριο οδηγεί στο κλείσιμο, ουσιαστικά, του ΠΑΣΟΚ και τη μετατροπή του σε κόμμα-σφραγίδα, τονίζει πως «όλοι θυμόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ έφτασε στα όρια της πολιτικής αλλά και θεσμικής του επιβίωσης και σίγουρα όχι με δική μας ευθύνη.
Επειδή τα δεδομένα είναι γνωστά, το πραγματικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το εξής: Ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ή κλειστό ΠΑΣΟΚ».
Συμπληρώνει πως «για να μην κλείσει το ΠΑΣΟΚ και μετατραπεί σε «εύκολα» διαχειρίσιμη σφραγίδα, είναι στρατηγική μας επιλογή να υποστηρίξουμε το πρώτο.
Αλλά παράλληλα και να μην αφήσουμε τα σύμβολα, τις ιδέες και τα οράματα, που διεγείρουν το συναίσθημα και τη νοσταλγία χιλιάδων Ελλήνων, να θυσιαστούν, μετατρεπόμενα στα «Ζάππεια» του δικού μας εσωκομματικού λαϊκισμού».
Για το εάν θα τεθεί στο συνέδριο θέμα εκλογής νέας ηγεσίας, απαντά «όποιος θεωρεί ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας είναι δικαίωμα του αλλά και υποχρέωση, σε περίπτωση που το επιθυμεί να το θέσει καθαρά, και προφανώς στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, μακριά από την «εργαλειοποίηση» του ΠΑΣΟΚ.
Είτε υπάρχει και το λες, είτε δεν υπάρχει και η παράταξη προχωράει», «γιατί οι πραγματικές μάχες που έχουμε να δώσουμε δεν κορυφώνονται στο Συνέδριο, αλλά ξεκινάνε μετά από αυτό. Και είναι μάχες έξω στην κοινωνία».
Σε ερώτηση για το εάν θα εκλέξει Γραμματέα και νέα όργανα , διαφορετικά με ποια κομματικά όργανα θα λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ από την επόμενη του συνεδρίου, αναφέρει πως υπάρχει το εξής αξιοσημείωτο,  «ένα από τα λάθη που έγιναν στη συγκρότηση του νέου φορέα και φυσικά αποτελεί σημείο αυτοκριτικής, με συγκεκριμένα βέβαια τότε δεδομένα και συνθήκες, ήταν ο αρχικός ομοσπονδιακός του χαρακτήρας και η διατήρηση επιμέρους παράλληλων νομιμοποιημένων δομών λήψης αποφάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργώντας αντιπαραθετικά, θόλωναν τα πολιτικά μας μηνύματα στην κοινωνία και ειδικά σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.
Αυτό διαπιστώθηκε και στο πρόσφατο Συνέδριο του Μαρτίου, 65.000 μέλη μας ανέδειξαν 4.500 αντιπροσώπους που αποφάσισαν ομόφωνα ότι πλέον το Κίνημα Αλλαγής λειτουργεί ενιαία, εκλέγει τα συλλογικά του όργανα και αποφασίζει με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.
Είναι οξύμωρο, λοιπόν, πως όσοι συχνά επικαλούνται την αρχική αυτή προβληματική λειτουργία, να αντιπροτείνουν αντιφατικά την ανάδειξη συμπληρωματικής παράλληλης δομής που ή θα πάρει τη μορφή «μουγγού» οργάνου ή θα οδηγήσει εξ ορισμού σε μια αντίστοιχη μορφή οργανικού δυισμού που η βάση μας απέρριψε.
Δεν υπάρχει «αλά καρτ» σεβασμός στη βάση.
Η τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε μία εισήγηση που θα συγκροτεί τη θεσμική και οργανωτική διάρθρωση του με βάση τα μέλη του που απαρτίζουν τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα του ενιαίου φορέα».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτείνει πρόσωπο από την Κεντροαριστερά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα το προτείνει το ΚΙΝΑΛ και «βασικό κριτήριο θα είναι το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα να χρήζει ευρείας αποδοχής πέραν ιδεολογικοπολιτικών στεγανών, θεσμικής αξιοπιστίας, συνθετικών και συναινετικών χαρακτηριστικών, αντικατοπτρίζοντας και τη φυσιογνωμία που το Σύνταγμα περιγράφει για το ρόλο του Προέδρο της Δημοκρατίας».
«Ευτυχώς, ο χώρος μας έχει περίσσια τέτοιων στελεχών για μια ποιοτική πολιτική αντιπρόταση», καταλήγει ο Μ. Χριστοδουλάκης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης