Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) - Ericson (Intrum): Νέο τοπίο στην αγορά κόκκινων δανείων

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) - Ericson (Intrum): Νέο τοπίο στην αγορά κόκκινων δανείων
O CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τονίζει ότι "με τη συνέπεια στην υπεραπόδοση που επιτυγχάνει η  Intrum στις αγορές που δραστηριοποιείται, θα ενισχυθεί σημαντικά τόσο η αποτελεσματικότητα, όσο και η αποδοτικότητα διαχείρισης για τη μείωση των προβληματικών δανείων της Πειραιώς"
Νέο σκηνικό στα κόκκινα δάνεια περιγράφουν σε συνέντευξη τους στην Καθημερινή της Κυριακής  ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο επικεφαλής της  Intrum, Michael Ericson.
Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον σουηδικό όμιλο Intrum αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
H Intrum Hellas, με χαρτοφυλάκιο ύψους 27 δισ. ευρώ, είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων αυτού του μεγέθους στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να αλλάξει την εγχώρια αγορά κόκκινων δανείων, δίνοντας λύσεις που θα ωφελήσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις,  όπως εκτιμούν οι επικεφαλής των δυο ομίλων.
Ο κ. Μεγάλου και ο κ.  Ericson δηλώνουν ικανοποιημένοι  από τη συνεργασία που ολοκληρώθηκε σε χρόνο – ρεκόρ ( μόλις σε 4,5 μήνες από την ανακοίνωσή της)  για το μέγεθός της και εκτιμούν ότι θα είναι πολλαπλά τα οφέλη, τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς που βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματικότητά της στη  διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και για τον όμιλο Intrum, ο οποίος μέσω της Intrum Hellas εισήλθε σε μια νέα αναπτυσσόμενη αγορά, με ευρύτατες προοπτικές.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι θετικά νέα προκύπτουν και για τους δανειολήπτες.
Η Intrum με τα 100 χρόνια ιστορίας, την τεχνογνωσία και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων, θα δώσει λύσεις στα μέτρα τους με βάση το προφίλ και τις οικονομικές δυνατότητές τους.
Ο Χρήστος Μεγάλου τονίζει ότι η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, μόλις σε 4,5 μήνες από την ανακοίνωσή της και υπενθυμίζει ότι η ανάλογη σε μέγεθος και αριθμό εργαζομένων συμφωνία της Intrum με την ιταλική Intesa χρειάστηκε τον διπλάσιο χρόνο.
Μάλιστα, ο κ.  Ericson δηλώνει πως «τα καταφέραμε γιατί και οι δύο πλευρές ήταν προσηλωμένες στον στόχο.
Επιδιώξαμε να ολοκληρώσουμε ταχύτατα τις διαδικασίες και να περάσουμε στην παραγωγή έργου» και προσθέτει «με τη συμφωνία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση και αποδοτικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, στο πρότυπο αντίστοιχων σχημάτων που ήδη λειτουργούν σε χώρες με υψηλό απόθεμα NPEs στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς διακρατεί όλα τα οφέλη από την ανακτησιμότητα του χαρτοφυλακίου προς διαχείριση , καθώς τα δάνεια που θα διαχειριστεί η Intrum Hellas παραμένουν στον ισολογισμό της.
Παράλληλα, η τράπεζα κατέχει ποσοστό συμμετοχής 20% στην Intrum Hellas, δηλαδή σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη, με θετικές προοπτικές ανάπτυξης εργασιών».
Συμπληρώνει πως «είμαστε περήφανοι για την Intrum στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της που προέρχονται από την Τράπεζα Πειραιώς.
Είμαστε εδώ για να μείνουμε, σε μια αγορά που αναπτύσσεται.
Μπορεί οι τράπεζες να βγάζουν από τους ισολογισμούς τους τα προβληματικά δάνεια, αλλά αυτά παραμένουν εδώ και χρειάζονται διαχείριση.
Άρα, για εμάς η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 75 δισ. ευρώ  NPEs που βρίσκονται σήμερα στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Σε αυτά προστίθενται τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αγοραστεί από funds και βρίσκονται υπό διαχείριση».
Από την πλευρά του, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, συμπληρώνει ότι «με τη συνέπεια στην υπεραπόδοση που επιτυγχάνει η  Intrum στις αγορές που δραστηριοποιείται, θα ενισχυθεί σημαντικά τόσο η αποτελεσματικότητα, όσο και η αποδοτικότητα διαχείρισης για τη μείωση των προβληματικών δανείων της Πειραιώς και, υπό αυτό το πρίσμα, ενισχύονται οι προοπτικές ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, διευκολύνοντας την επίτευξη, αλλά και την πιθανή υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει η τράπεζα για μείωση των  NPEs έναντι του SSM».  
Όπως εκτιμά ο κ. Μεγάλου, μια υπεραπόδοση της τάξης του 10% σε σχέση με τους στόχους που έχει δεσμευθεί να πετύχει η Τράπεζα Πειραιώς στον SSM μέχρι το 2021, μπορεί να μεταφραστεί σε θετική επίπτωση της τάξης των 35-40 μονάδων βάσης στα κεφάλαια της τράπεζας.
Οι δυο πλευρές αναφορικά με  τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Intrum σε σχέση με την αποτελεσματική μονάδα ανακτήσεων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς που απέκτησε ο σουηδικός όμιλος, απαντούν κατ΄αρχάς ότι «το ύψος  της επένδυσης στη μονάδα της τράπεζας, η αποτίμηση της οποίας ανήλθε σε 410 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της κοινής εταιρείας, που θα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις.
Εκτιμούν ότι  «όταν σε αυτή τη βάση προστεθεί η τεχνογνωσία της   Intrum, οι δυνατότητες θα πολλαπλασιάσουν».  
Ο κ.  Ericson σημειώνει ότι η Intrum έχει αναπτύξει πρακτικές και τεχνολογία που  της επιτρέπουν να βλέπει μακροπρόθεσμα τους πελάτες της και τις οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Όπως αναφέρει, «για εμάς τα data είναι ένα βασικό στοιχείο και δίνουμε μεγάλη σημασία στη ανάλυση».

Στόχος της Intrum Hellas η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής»

Έναν σημαντικό ρόλο φιλοδοξεί η Intrum Hellas να έχει στην αγορά διαχείριση κόκκινων δανείων και μέσω του σχεδίου «Ηρακλής».
Όπως αναφέρει ο  κ.  Ericson, ο μηχανισμός APS του υπουργείου Οικονομικών  για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους  30 δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση, προβλέπει την ύπαρξη ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης (servicers).
Σύμφωνα με τους κ. Μεγάλου και  Ericson, το γεγονός ότι η Intrum Hellas είναι ανεξάρτητος διαχειριστής μεγάλου μεγέθους  αποτελεί «πλεονέκτημα όσο αφορά την αξιολόγηση (rating) των επενδυτών» και «οι εκδόσεις μεγάλου ύψους προϋποθέτουν και σημαντικές υποδομές των διαχειριστών που θα αναλάβουν να τις τρέξουν».
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, το σχέδιο που είχε  υποβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εποπτικές αρχές στον Μάρτιο του 2019, προβλέπει μη οργανική μείωση των NPEs της τάξης των 7 δισ. ευρώ , από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν μέσω τιτλοποιήσεων.
«Συνολικά, μαζί με την οργανική μείωση, τα NPEs της τράπεζας θα μειωθούν κατά 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021».
Η μείωση αυτή σχεδιάζεται να γίνει και με την αξιοποίηση του  μηχανισμού APS του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρει κ. Μεγάλου, «η Τράπεζα Πειραίως θα αξιοποιήσει τον μηχανισμό APS μόλις αυτός γίνει διαθέσιμος και αξιολογηθούν οι τελικοί όροι.
Η ύπαρξη συστημικής λύσης  για τα NPEs είναι εξαιρετικά θετική για την τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα γενικότερα.
Προυποθέσεις που συντελούν στην επιτυχή αξιοποίηση του APS είναι το διαχειρίσιμο κόστος των εγγυήσεων, η μηδενική επίπτωση στα  κεφάλαια της τράπεζας, ως αποτέλεσμα του senior tranche που θα καλύπτεται από εγγυήσεις και γενικά ό,τι θα μπορούσε να  διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών  για τις τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν».
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην επίδραση που θα έχει η συμφωνία με την Intrum στις προοπτικές κερδοφορίας της Τράπεζας Πειραιώς, υπογραμμίζει ότι «η Πειραιώς έχει περάσει σε κερδοφορία από τα μέσα του 2018, υλοποιώντας τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό.
Η συμφωνία με την Intrum είναι θετική σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ προβλέψεων, ενώ αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τον δείκτη κόστους προς έσοδα της τράπεζας».
Κληθείς ο κ. Μεγάλου να αναφέρει εάν η τράπεζα σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, αναφέρει ότι «με τη βελτίωση  του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ομολογιακοί τίτλοι κάθε κατηγορίας θα είναι τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες για να επιστρέψουν δυναμικά στις κεφαλαιαγορές.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συμβάλλει στο άνοιγμα των αγορών και για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να  επανακάμψουν και με την ενεργοποίηση του συστήματος εγγυήσεων APS».
Σχετικά με την άνοδο των τιμών των  πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων, τόσο της  Τράπεζας Πειραιώς, όσο και  της Εθνικής , ο κ. Μεγάλου αναφέρει ότι «η άνοδος των τιμών και των δύο τραπεζικών τίτλων στη δευτερογενή αφορά αποδεικνύει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο για τις ελληνικές αξίες, ενώ η αποκλιμάκωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων οφείλεται τόσο σε συστημικούς όσο και σε ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες».
Ο κ. Μεγάλου εκτιμά ότι το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης «συνδράμει στην αποκλιμάκωση τους κόστους άντλησης κεφαλαίων των τραπεζών, ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού, μειώνοντας το κόστος   άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για τη διεύρυνση  του  πλήθους των αντισυμβαλλόμενων που ενδιαφέρονται για συναλλαγές με τις ελληνικές τράπεζες, ενώ βελτιώνει σημαντικά την αξία των καλυμμάτων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες στις συναλλαγές τους». 
Υπογραμμίζει ότι η «Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει αποφασιστικά την απομόχλευση των κινδύνων του ισολογισμού της, με στόχο να φτάσει σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, ήτοι σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως ποσοστό των προβλέψεων δανείων.
Παράλληλα η τράπεζα σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της  βάση, διασφαλίζοντας ότι θα υπερτερεί των εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 προχώρησε σε δύο σημαντικές συναλλαγές, την  έκδοση ομολόγου Tier2 και τη στρατηγική συνεργασία με την  Intrum.
Στο τέλος Ιουνίου 2019,ο pro-forma δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ανήλθε σε 15,7% και σε 13% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.    
«Στην Τράπεζα Πειραιώς παραμένουμε επικεντρωμένοι στη δημιουργία κεφαλαίων με οργανικά μέσα, ενώ συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε τη σύνθεση του ισολογισμού της τράπεζας», τονίζει ο Μεγάλου. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης