Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πολυτεχνείο 2019: Διαδηλώσεις με εντάσεις στο μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς έκτροπα - Εκκαθαρίσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια με 28 συλλήψεις

tags :
Πολυτεχνείο 2019: Διαδηλώσεις με εντάσεις στο μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς έκτροπα - Εκκαθαρίσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια με 28 συλλήψεις
Εκκαθαρίσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια με δεκάδες συλλήψεις
(upd 10) Σε δύο μέτωπα εκτυλίχθηκε η κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στο μέτωπο της πορείας, όπου αποφεύχθηκαν τα επεισόδια εκτός από την ένταση που επικράτησε με το μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό των Εξαρχείων, όπου η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με τουλάχιστον 28 συλλήψεις. 
Η αστυνομία ανακάλυψε αντικείμενα σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων τα οποία αναρχικοί σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν εναντίον αστυνομικών από ταράτσες.

Ένταση με το μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες αποδοκιμασίες δέχθηκαν  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία από τους διαδηλωτές, που συμμετείχαν στην εκδήλωση. 
Τα στελέχη του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης  δέχθηκαν λεκτικές επιθέσεις από το πλήθος, όταν έφθασε το μπλόκο του κόμματος στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Μάλιστα διαδηλωτές εκτόξευσαν μπουκάλια με νερό εναντίον τους ενώ φώναζαν διαρκώς υβριστικά συνθήματα κατά του κόμματος. 
Μεταξύ των στελεχών, που αποδοκιμάστηκαν, είναι ο πρώην  πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, η Μαριλίζα Ξενογιαννκοπούλου, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά δεν έφθασε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.

\
Image
Image

Image
Image
Image
Image

Εκκαθαρίσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια

Σε 28 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις  στην περιοχή των Εξαρχείων,
Ομάδα αναρχικών σε πολυκατοικία επί της οδού Σπύρου Τρικούπη σχεδίαζε να ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου, προκειμένου να εκτοξεύει από ψηλά αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.
Εκεί η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα.
Παράλληλη αστυνομική επιχείρηση έγινε και στην οδό Στουρνάρη με δύο συλλήψεις.
Αργότερα το βράδυ και στην πλατεία Εξαρχείων, που παραμένει αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ, συνελήυφθησαν 20 άτομα.



Η πορεία

Προηγήθηκε ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν των μελών της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινήθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Νωρίτερα πλήθος κόσμου τίμησε φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προσερχόμενος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.
Image
Image
Image
Image
Image
«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.
Image
Αποτέλεσμα εικόνας για πορείες πολυτεχνείου


Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα προκάλεσε στην ΕΛΑΣ ο εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο φόβος πρόκλησης επεισοδίων.
Στα μέτρα τάξης συμμετείχαν 5.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, με την αστυνομία να στήνει φραγμούς έξω από υπουργεία και δημόσια κτίρια. Ιδιαίτερα ισχυρή  είναι και η παρουσία των αστυνομικών περιμετρικά της Αμερικάνικης πρεσβείας.

Ανοιχτοί οι σταθμοί του Μετρό

Ανοιχτοί είναι πλέον οι σταθμοί του Μετρό "Μεγάρο Μουσικής", "Ευαγγελισμός" και "Σύνταγμα", μετά από εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα και συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής 17/11, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ  και  με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έκλεισαν διαδοχικά οι παραπάνω σταθμοί του μετρό και οι συρμοί διέρχονταν από αυτούς χωρίς να κάνουν στάση.
Τα δρομολόγια πλέον εκτελούνται κανονικά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης