Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Στροφή Macron προς την ακροδεξιά με επίκεντρο το μετανατευτικό

Deutsche Welle: Στροφή Macron προς την ακροδεξιά με επίκεντρο το μετανατευτικό
Οι δηλώσεις του κατά Βούλγαρων και Ουκρανών που ζουν στη Γαλλία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση
Η στάση του γάλλου προέδρου Macron το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ερωτηματικά εντός κι εκτός Γαλλίας για το "φαινομενικό «φλερτ» με την άκρα δεξιά" όπως το χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές.
Από τη μια αρνείται την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και Β. Μακεδονία, φοβούμενος τις ροές Αλβανών μεταναστών στη Γαλλία και από την άλλη, προκαλεί διπλωματικές αντεγκλήσεις με τα υποτιμητικά σχόλια του για Βούλγαρους και Ουκρανούς.
Τι ακριβώς επιδιώκει ο Emm. Macron με αυτό;
Όταν ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν παραχωρεί συνέντευξη στο συντηρητικό περιοδικό Valeurs actuelles με - πέραν του δέοντος- εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, τότε είναι προφανές ότι έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις.
Το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συνέντευξης έβαλε αίφνης κατά Βούλγαρων και Ουκρανών που ζουν στη Γαλλία, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση.
Στην επίμαχη συνέντευξη στις αρχές Νοεμβρίου ο Macron είχε πει επί λέξει:
«Θα προτιμούσα να έρχονται άνθρωποι από τη Γουινέα ή την Ακτή Ελεφαντοστού για να κάνουν τη δουλειά, παρά παράνομα ουκρανικά ή βουλγαρικά δίκτυα».
Η αντίδραση Σόφιας και Κιέβου ήταν άμεση. Και στις δυο πρωτεύουσες κλήθηκαν οι γάλλοι πρέσβεις για να δώσουν εξηγήσεις. Αμφότεροι εξήγησαν ότι επρόκειτο για παρεξήγηση και πως απομονώθηκαν ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.
 
Το μεταναστευτικό στη Γαλλία
Τι εννοούσε όμως ο γάλλος πρόεδρος με τις επίμαχες δηλώσεις του; Υπονοούσε, ενδεχομένως, ότι οι βουλγαρικές αρχές αλλά και κορυφαίοι βούλγαροι πολιτικοί εμπλέκονται στο εμπόριο διαβατηρίων για μετανάστες από τρίτες χώρες;
Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα έπρεπε να είναι αρκετά πιο σαφής και να μην μιλήσει τόσο αόριστα.
Ή μήπως ήθελε απλώς να υποδηλώσει ότι προτιμά την νόμιμη από την παράτυπη μετανάστευση;
Η Βουλγαρία ωστόσο είναι χώρα μέλος της ΕΕ και συνεπώς οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες.
Για τη δε Ουκρανία έχει καταργηθεί η βίζα και προβλέπεται δικαίωμα παραμονής έως και τριών μηνών.
Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Borishov πάντως επιχείρησε να αξιοποιήσει το «φάουλ» Macron.
Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι προφανώς ο γάλλος πρόεδρος δεν προσέβαλε συνειδητά τους Βούλγαρους, εκτίμησε ότι ο Macron θα συνδράμει προσεχώς τις προσπάθειες της Σόφιας για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν και στην Ευρωζώνη.

Ο Macron επιχειρεί μια σύνθεση (ακρο-) δεξιάς και αριστεράς
 
Στη Γαλλία πάντως οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια συνειδητή και στοχευόμενη προσπάθεια του Macron να «φλερτάρει» ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων με το ακροδεξιό στρατόπεδο.
Πολλοί εκτιμούν ωστόσο ότι η στροφή αυτή δεν πρόκειται να του αποφέρει τις επιδιωκόμενες ψήφους και πως με τον τρόπο αυτό όχι μόνον δεν μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους της Εθνικής Συσπείρωσης (πρώην Εθνικού Μετώπου) της Le Pen, αλλά κινδυνεύει να χάσει και τους αριστερούς του δικού του στρατοπέδου.
Όπως σχολιάζει ο Μπρουνό Κοτρές από το Ινστιτούτο Πολιτικής Cevipof του Παρισιού:
«Επιχειρεί μια σύνθεση (ακρο-) δεξιάς και αριστεράς, αλλά το μήνυμα που εκπέμπει σε αυτή την προσπάθεια είναι τελείως ασαφές και συγκεχυμένο». Με τέτοιες δηλώσεις, όπως επισημαίνει ο ειδικός, ο Μακρόν κινδυνεύει να απωθήσει τους αριστερούς χωρίς να πείθει την ίδια ώρα τους δεξιούς.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επικίνδυνη πορεία, όπως λέει.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως βλέπουν τόσο τη Λεπέν όσο και τον Macron σε ανοδική τροχιά.
Αν και η πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Marine LePen έχει προαναγγείλει ήδη ότι προτίθεται να αναμετρηθεί στις επόμενες εκλογές με τον Μακρόν, ο Μπρουνό Κοτρές εκτιμά ότι δυόμιση χρόνια πριν τις προεδρικές είναι πολύ νωρίς ακόμη για το επιχειρούμενο αυτό «φλερτ» του γάλλου προέδρου με το ακροδεξιό στρατόπεδο.
Διότι μέχρι τότε μπορεί να μεσολαβήσουν πολλά.
Ενδεχομένως όμως αυτή η στροφή του προέδρου του La République en Marche να έχει και άλλους λόγους.
Με φόντο την ιδιαίτερα αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που δρομολογεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και η οποία οδηγεί ήδη σε νέες απεργίες και διαδηλώσεις, η ανάδειξη του μεταναστευτικού και της παράτυπης μετανάστευσης θα μπορούσε να ερμηνευτεί απλώς ως μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
«Διάβασα τη συνέντευξη 5-6 φορές και το μήνυμα παραμένει συγκεχυμένο», σχολιάζει ο Κοτρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης