Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις Βρυξέλλες προς έγκριση το σχέδιο Ηρακλής - Αλλαγές σε τρεις άξονες, στα 12 δισ ευρώ οι εγγυήσεις, στο 20% οι αποκλίσεις

Στις Βρυξέλλες προς έγκριση το σχέδιο Ηρακλής - Αλλαγές σε τρεις άξονες, στα 12 δισ ευρώ οι εγγυήσεις, στο 20% οι αποκλίσεις
Οι αλλαγές στο τελικό κείμενο συνοψίζονται σε τρεις βασικούς άξονες
(upd) Προς τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη έφθασε το τελικό κείμενο του Ηρακλή  για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις της η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΕΚΤ.
Το ποσοστό που οι servicers πρέπει να εξυπηρετούν ως στόχο στο business plan του Ηρακλή έκλεισε στο 20%, μολονότι οι τράπεζες πάλευαν αυτό να αυξηθεί στο 30%.
 
Οι αλλαγές στο τελικό κείμενο συνοψίζονται σε τρεις βασικούς άξονες:

- 12 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι εγγυήσεις και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού  εκτιμάται πως εγγυήσεις πλέον των 7 δισ. θα χρειαστούν άμεσα οι τρεις συστημικές τράπεζες.
Το νέο project που θα ανακοινώσει η Alpha Bank με τα αποτελέσματά της αυτήν την εβδομάδα εκτιμάται πως θα απαιτήσει εγγυήσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, περίπου 3 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για το project Cairo  της Eurobank ενώ οι τιτλοποιήσεις της Πειραιώς μαζί με αυτές που επίσης θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται πως θα χρειαστούν εγγυήσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα αυτή δείχνει να κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά της, πιθανότατα διότι έχει λιγότερα NPEs για τα οποία έχει διενεργήσει ικανοποιητικότερες προβλέψεις  από τις άλλες τράπεζες και εύκολα θα φθάσει τους στόχους  στους οποίους έχει δεσμευτεί.
Ετσι κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προτεραιότητα εκτιμάται πως θα έχει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και όχι τα κόκκινα δάνεια.
Σε κάθε πάντως περίπτωση τα 12 δισ. εγγυήσεις θεωρούνται απαραίτητα για να ισχύσει χωρίς να δημιουργεί προβλήματα σε καμία τράπεζα το δόγμα first come first served (όποιος έρθει πρώτος εξυπηρετείται και πρώτος) όπως αναφέρει το νομοσχέδιο.
-Η στάθμιση του κινδύνου σε ότι αφορά τα senior bonds θα είναι μηδενική.
Αλλιώς παρατηρούν τραπεζικές πηγές η χρήση του Ηρακλή θα ήταν πρακτικά αδύνατη και σίγουρα ασύμφορη για τις τράπεζες

-Οι servicers θα εκπίπτουν από το σχήμα εάν και εφόσον η σωρευτική απόκληση της απόδοσής τους από τη χρονική στιγμή  της ανάθεσης του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου θα ξεπερνά το 20% του business plan που έχει ληφθεί υπόψη από το rating agency για το rating του χαρτοφυλακίου.
Η απόκλιση θα διώχνει τον servicer  από τον Ηρακλή αν λαμβάνει χώρα για δύο συνεχόμενες περιόδους.

Αυτή είναι μια κρίσιμη λεπτομέρεια που το υπουργείο επιθυμεί να την στρεσάρει περαιτέρω έχοντας μια καλύτερη εικόνα των ανακτήσεων που έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί προκειμένου να καθορίσει το εύρος των περιόδων αυτών στους 6 ή στους 12 μήνες.
Ετσι στο τέλος της ημέρας οι servicers θα αποβάλλονται από το σχήμα αν για δύο περιόδους ( εξάμηνες ή ετήσιες  δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) δεν θα μπορέσουν να ανακτούν τους στόχους των ανακτήσεων  οι οποίοι διαμορφώνονται  σε ποσοστό 20%.
Οι τράπεζες πίεζαν για ποσοστό 30% όμως δεν έγινε δεκτό.
Κατά τα λοιπά τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πως θα είναι μια επανάληψη του δευτέρου τριμήνου λένε όσοι γνωρίζουν την εικόνα.
 
Εβδομάδα αποτελεσμάτων

Σημειώνεται πως 19.11.2019  αναμένονται τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της Alpha Bank και η ανακοίνωση σημαντικού πακέτου τιτλοποίησης, διαχείρησης  κόκκινων δανείων 12 δισ. ευρώ  όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Στις 21 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα Εθνικής και της Eurobank ενώ και εδώ σε ότι αφορά τη δεύτερη τράπεζα αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το project Cairo.
Στις  22 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με το πακέτο των στεγαστικών προς τιτλοποιήση ύψους 2 δις. ευρώ  περίπου κλείνοντας τον κύκλο των ανακοινώσεων των τραπεζών.
Οι τιτλοποιήσεις ας σημειωθεί πως είναι μονόδρομος για τις τράπεζες καθώς όλοι καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αλλάξουν σελίδα.
Μεταξύ των παρατηρήσεων του ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του που πάντως τυγχάνει κακής κριτικής τόσο μέσα στη χώρα όσο και εκτός αναφέρεται μεταξύ άλλων το αδιέξοδο των πλειστηριασμών αφού περίπου το 85% των πλειστηριασμάτων καταλήγουν πίσω στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν βρίσκονται αγοραστές για τα ακίνητα αυτά. Ας σημειωθεί πως το ποσοστό στα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα κινείται από 75%-90%.
Aμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ένα κύμα εξωστρέφειας μετέχοντας μέσα στο Δεκέμβριο σε 4 road shows

Ο Δεκέμβριος των roadshows

Στις  6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο οι ελληνικές τράπεζες θα μετέχουν στο roadshow  την Goldman Sachs
Θα προηγηθούν στις 3 Δεκεμβρίου το συνέδριο πραγματοποιεί η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2019 αντίστοιχο roadshow της Autonomous στο Λονδίνο.
Στις  9 Δεκεμβρίου 2019 το road show  Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη που όλες οι τράπεζες θα δώσουν το παρόν.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης