Τελευταία Νέα
Speculator

Κρύβει… υποσχέσεις το τρίτο τρίμηνο στα «μάρμαρα» - Τι δείχνουν τα μεγέθη και οι αποτιμήσεις

Κρύβει… υποσχέσεις το τρίτο τρίμηνο στα «μάρμαρα» -  Τι δείχνουν τα μεγέθη και οι αποτιμήσεις
Στο τρίτο τρίμηνο ωστόσο φάνηκε πως η «δουλειά» τριών μηνών είχε αποτελέσματα σχεδόν ανάλογα με τη «δουλειά» των έξι προηγούμενων μηνών
Η χρονιά για τον κλάδο του μαρμάρου φαίνεται πως χάνεται αφού οι ελπίδες να καλυφθούν οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου εξανεμίζονται.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις προοπτικές του 2020 μιας και η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αν δεν επαναληφθούν τα καιρικά φαινόμενα του 2019, η επόμενη χρήση αναμένεται καλύτερη.
Στο τρίτο τρίμηνο ωστόσο φάνηκε πως η «δουλειά» τριών μηνών είχε αποτελέσματα σχεδόν ανάλογα με τη «δουλειά» των έξι προηγούμενων μηνών.
Μπορεί τα αποτελέσματα των Ικτίνος και Mermeren στο εννεάμηνο να διατηρούν τις τάσεις του εξαμήνου, όμως αν συγκρίνουμε και την πορεία του τρίτου τριμήνου με αυτή του πρώτου εξαμήνου, το αποτέλεσμα αφήνει κάποια σημάδια αισιοδοξίας.
Πιο αναλυτικά η Mermeren εμφάνισε στο εννεάμηνο πωλήσεις 23,8 εκατ. ευρώ από 30,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2018, ενώ στο εξάμηνο πωλήσεις 12,6 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια στο τρίτο τρίμηνο είχε πωλήσεις 11,2 εκατ. ευρώ που είναι πολύ κοντά στις πωλήσεις εξαμήνου.
Την πτώση 33% του τζίρου στο εξάμηνο τη μείωσε στο 22% στο εννεάμηνο.
Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στο εννεάμηνο στα 13,3 εκατ. ευρώ από 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο ήταν στα 7 εκατ. ευρώ από 10,8 εκατ. ευρώ.
Άρα στο τρίτο τρίμηνο είχε καθαρά κέρδη 6,3 εκατ. ευρώ που είναι αρκετά κοντά στα κέρδη των έξι προηγούμενων μηνών.
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση είχε αποδώσει τη μείωση στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στους πρώτους δύο μήνες με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερη η παραγωγή.
Πλέον όπως δείχνει το εννεάμηνο η διοίκηση θα επιβεβαιωθεί σε ό,τι αφορά την εκτίμηση που είχε κάνει ότι δηλαδή ο τζίρος στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι υψηλότερος από αυτόν του πρώτου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ικτίνος,  ο όμιλος είχε πωλήσεις 34,4 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο και κέρδη προ φόρων 5,69 εκατ. ευρώ από 16,9 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο είχε κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ, άρα στο τρίτο τρίμηνο πέτυχε κέρδη προ φόρων 2,6 εκατ. ευρώ κοντά σε αυτά του εξαμήνου. Τα EBITDA από 6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο πήγαν στα 10,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Οι εξαγωγές μαρμάρου αποτελούν το 95% των πωλήσεων της εταιρείας.
Σύμφωνα με την εταιρεία προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, μετάβασης στο νέο σύστημα υπόγειας εξόρυξης στο κύριο λατομείο της στο Βώλακα, το οποίο θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί πλήρως στην αυξημένη ζήτηση και με υψηλότερης ποιότητας μάρμαρο.
Η απαραίτητη αυτή μετάβαση οδήγησε σε μειωμένη παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας κατά το προηγούμενο διάστημα, γεγονός το οποίο επέδρασε αρνητικά στις πωλήσεις και κατ΄ επέκταση στην κερδοφορία της εταιρείας.   
Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλά κυρίως η αστοχία της διοίκησης να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που είχε κάνει, επηρέασαν την πορεία της μετοχής με αποτέλεσμα από τα 1,40 ευρώ που ήταν στις αρχές Ιουλίου να υποχωρήσει στα 0,90 ευρώ τον Οκτώβριο και να συσσωρεύει τώρα πέριξ του 1 ευρώ.
Η διοίκηση στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου ανέφερε:
Προβλέπεται ότι θα υπάρξει βελτίωση των μεγεθών, ούτως ώστε η μείωση του κύκλου εργασιών του πρώτου εξαμήνου να περιοριστεί στο 12% ετησίως, με αντίστοιχη βελτίωση των κερδών.
Οι προβλέψεις για το 2020, είναι για άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 20% σε σχέση με το 2019.
Η Eurobank έχει δώσει εκτίμηση για καθαρά κέρδη 7 εκατ. ευρώ το 2019 και 12,3 εκατ. ευρώ το 2020.
Σημειώνεται πως και η μετοχή της Mermeren επηρεάστηκε από τα αποτελέσματα καθώς από τα 72 ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου 2019 βρέθηκε στα 50 ευρώ.
Η Mermeren έχει αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ (στο ΧΑ είναι εισηγμένη με το 10% του μετοχικού κεφαλαίου) και η Ικτίνος 118 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης