Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολιβία: Για εκλογές άμεσα δεσμεύεται η Anez - Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταγγέλλει ο Morales

tags :
Βολιβία: Για εκλογές άμεσα δεσμεύεται η Anez - Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταγγέλλει ο Morales
Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βολιβία, με τη αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρο Jeanine Anez να δεσμεύεται για την άμεση διεξαγωγή εκλογών και τον πρώην πρόεδρο Evo Morales να καταγγέλλει πως διαπράττονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα νέα όσον αφορά τη βασική εντολή μας: την προκήρυξη διαφανών εκλογών», υποσχέθηκε η 52χρονη Anez, ως την περασμένη εβδομάδα γερουσιάστρια της δεξιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην έδρα της κυβέρνησης στη Λα Πας.
Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, πάντως διαβεβαίωσε ότι επιδιώκει την «ανάκτηση της αξιοπιστίας της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Η Anez, ως την περασμένη Τρίτη δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος, μετά την παραίτηση Morales.
Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Anez είχε χθες συνάντηση με έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Leon de la Torre, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος μετά τις «προόδους» στις συνομιλίες της μεταβατικής κυβέρνησης με υποστηρικτές του Morales, χωρίς να διευκρινίσει ποιους.
Βάσει του Συντάγματος, είναι το Κογκρέσο της Βολιβίας αυτό που θα κληθεί να επιλέξει και να εγκρίνει με ψηφοφορία τα επτά μέλη του νέου Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), της εκλογικής επιτροπής.
Οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος του Μorales, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, πρότειναν να γίνει μια συνάντηση με άλλες πολιτικές παρατάξεις σήμερα για να «αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα».
Ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.
Από τα τέλη του Οκτωβρίου και την έναρξη της κρίσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 23 άνθρωποι στα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).
Επίκεντρο της βίας είναι πλέον η Κοτσαμπάμπα (κεντρικά), οχυρό του Morales.
Την Παρασκευή, εννιά κοκαλέρος, καλλιεργητές κόκας, υποστηρικτές του αυτόχθονα πολιτικού, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στη Σακάβα, κοντά στην Κοτσαμπάμπα, ανέφερε η ΔΕΑΔ το Σάββατο.
Ο Μorales προέτρεψε μέσω Twitter την «de facto κυβέρνηση» να εντοπίσει τους «ηθικούς και τους φυσικούς αυτουργούς αυτών των 24 νεκρών μέσα σε 5 ημέρες αστυνομικής και στρατιωτικής καταστολής», δίνοντας διαφορετικό απολογισμό.
«Καταγγέλλω ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα», πρόσθεσε από την εξορία, το Μεξικό.
Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση της μεταβατικής προέδρου Anez έκανε λόγο για 5 νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης