Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Προσοχή στην πρόοδο για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών - Μείωση 6% στα προ προβλέψεων κέρδη

tags :
Deutsche Bank: Προσοχή στην πρόοδο για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών - Μείωση 6% στα προ προβλέψεων κέρδη
Η Deutsche Bank προβλέπει τα επιτοκιακά έσοδα (NII) των ελληνικών τραπεζών μειωμένα κατά 2,2% σε αυτό τρίμηνο
Σε δύο τομείς θα εστιάσει η Deutsche Bank κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' 3μηνου 2019 από τις ελληνικές τράπεζες: στα προ προβλέψεων κέρδη και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 18 Νοεμβρίου 2019, 16σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Getting ready for 3Q19 results" (ετοιμαστείτε για τα αποτελέσματα γ' 3μηνου 2019 των ελληνικών τραπεζών) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι τα αποτελέσματα γ' 3μηνου 2019 θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την Alpha Bank στις 19 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν με την Τράπεζα Πειραιώς στις 22 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό δεν μετέβαλε τη σύσταση για hold (διακράτηση) σε Πειραιώς, Eurobank και Εθνική και buy (αγορά) για την Alpha Bank, ενώ οι τιμές στόχοι παρέμειναν ως είχαν:
Image
Στο επίκεντρο αυτό το τρίμηνο θα παραμείνουν οι τάσεις της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω των οργανικών και ανόργανων λύσεων.
Όσον αφορά τα επαναλαμβανόμενα προ-προβλέψεων κέρδη (ex-trading), η Deutsche Bank προβλέπει ότι ο τομέας θα σημειώσει μείωση σε ποσοστό 6%, κυρίως λόγω της Εθνικής Τράπεζας (υψηλότερο κόστος), ενώ η Alpha Bank θα πρέπει να καταγράψει τη χαμηλότερη μείωση.
Περιμένει επίσης να δει τα σχόλια από την κάθε τράπεζα αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να μειωθούν τα NPEs των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ.
Αυτό το σχέδιο, το οποίο ονομάζεται γενικά ως "Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού - Ηρακλής" (HAPS), το οποίο προσομοιάζει με το σύστημα Fondo di Garanzia sulla Cartolarizzazione delle Sofferenze της Ιταλίας (GACS).
Σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα παράσχει εγγύηση σε ανώτερα τμήματα των τιτλοποιημένων NPEs, έναντι μιας καθοριζόμενης από την αγορά αμοιβής.
Αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το κράτος κατά τη χορήγηση της εγγύησης.

Τρέχουσες λειτουργικές επιδόσεις

- Καθαρά έσοδα από τόκους: η Deutsche Bank προβλέπει τα επιτοκιακά έσοδα (NII) του τομέα μειωμένα κατά 2,2% σε αυτό τρίμηνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς θα δημοσιεύσουν την υψηλότερη πτώση του ΝII, -3%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων δαπάνων και της χαμηλότερης απόδοσης δανείων κατά το τρίμηνο.
Από την άλλη πλευρά, αναμένει από την Alpha Bank να δημοσιεύσει πτώση -1,3% στα NII και τη Eurobank πρώση -1,7% με ελαφρώς καλύτερη απόδοση.
Image
- Δαπάνες και προμήθειες: Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank για τον κλάδο κατά το τρίτο τρίμηνο δείχνουν μια αύξηση των αμοιβών κατά 3%, η οποία πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε πρωτοβουλίες εκταμίευσης δανείων, αυξημένες χρεώσεις χρήσης πιστωτικών καρτών (συνήθως ισχυρότερη το 3ο τρίμηνο λόγω των εισροών τουριστών) και ενισχυμένο ενεργητικό διαχείρισης και αμοιβής τραπεζοασφαλίσεων.
Η Alpha Bank, κατά την άποψή της, πρέπει να έχει την υψηλότερη αύξηση του εισοδήματος των τελών, πάνω από 5%.
Αυτό είναι σύμφωνο με την καθοδήγηση της διοίκησης για ένα ισχυρό δεύτερο εξάμηνο του 2019 και
ανάπτυξη 2-3% σε ετήσια βάση.
Image
- Λειτουργικά έξοδα: Όσον αφορά τα επαναλαμβανόμενα έξοδα (εξαιρούνται τα VES και το κόστος αναδιάρθρωσης), η Deutsche Bank πιστεύει ότι ο τομέας θα πρέπει να έχει αύξηση ελαφρώς πάνω από το 3%, το οποίο επηρεάζεται από τη μεγάλη αύξηση που θα έχει σημειώσει η Εθνική (περίπου 13%).
- Προβλέψεις: Όσον αφορά τις προβλέψεις η Deutsche Bank αναμένει να συνεχιστεί η τάση για χαμηλότερο COR.
Συνεπώς, πιστεύει ότι η Alpha Bank θα έχει το υψηλότερο κόστος κινδύνου (περίπου 200 μονάδες βάσης) έναντι της 12μηνης καθοδήγησης των 180 μ.β. για τα μικτά δάνεια ή 900 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν η Eurobank, η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, αντίστοιχα.
Image
- Μείωση NPE: Το 3ο τρίμηνο η Deutsche Bank αναμένει από τον κλάδο να μειώσει τα NPEs κατά 2,5% σε τριμηνιαία ή 15% σε ετήσια βάση, με την υψηλότερη μείωση που ενδέχεται να σημειωθεί από την Εθνική (-6%).
Η καλή επίδοση της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζεται από τις πωλήσεις στο τρίμηνο.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank ανά τράπεζα

Image
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης