Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Το ελληνικό χρέος μπορεί να επαναπροσδιοριστεί βάσει των νέων χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού της χώρας

tags :
Centeno: Το ελληνικό χρέος μπορεί να επαναπροσδιοριστεί βάσει των νέων χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού της χώρας
«Ρωγμή ελπίδας» από Centeno για πιθανό επαναπροσδιορισμό και των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα
Θετικά μηνύματα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και για την πιθανότητα να υπάρξει επαναπροσδοριορισμός του, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το παρελθόν, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Γ. Κύρτσου, αναφορικά για το εάν θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των εκτιμήσεων για το χρέος, με δεδομένο ότι αυτές που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο και στις οποίες βασίζονται και οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητά του, βασίζονται σε πολύ πιο παλιά στοιχεία σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.
Ο κ. Centeno υποστήριξε ότι όντως θα πρέπει να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ προσέθεσε ότι «αυτή η θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της τεράστιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει γίνει στην Ελλάδα».
Παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός, βάσει των νέων επιτοκίων που πληρώνει η χώρα, αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σαφώς η θέση που εξέφρασε ο κ. Centeno έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο επιμένει στην έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) ότι αυτό είναι μη βιώσιμο σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία τέτοια θετική εξέλιξη όπως ο επαναπροσδιορισμός των εκτιμήσεων για το χρέος της χώρας, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα για την κυβέρνηση αναφορικά με την προσπάθεια της να υπάρξει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα έτη και ως εκ τούτου μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο.

Η ερώτηση του κ. Κύρτσου και η απάντηση του προέδρου του Eurogroup

«Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων είναι χαμηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ με βάση υπολογισμούς ήταν διπλάσια ή τριπλάσια από βαθμό ανάπτυξης.
Θα αλλάξουν οι υπολογισμοί;
Είναι σημαντικό αυτό γιατί έχει σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, τη δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε», σημείωσε ο Γιώργος Κύρτσος.
«Πράγματι, το επιτόκιο που καταβάλλει η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο αυτή τη στιγμή», παραδέχθηκε ο Centeno.
«Ήταν μεγάλες οι εξελίξεις στην αγορά για την Ελλάδα και αυτό το θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό.
Είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων και όλοι το εκτιμούμε πολύ.
Βασίζεται στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών κατά μία έννοια και είναι σημαντικό να τις επαινούμε και να τις διατηρούμε», τόνισε.
«Δεν θα έλεγα ότι είναι λάθος εκτιμήσεις, αφού αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που εκτιμούν οι αγορές τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ωστόσο, αναμένεται επικαιροποίηση και έχουν επιληφθεί οι θεσμοί.
Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αυτό προσεχώς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα θετικά νέα», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης