Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα 700 σελίδων, για την εμπλοκή του Ιράν στο εσωτερικό του Ιράκ

Διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα 700 σελίδων, για την εμπλοκή του Ιράν στο εσωτερικό του Ιράκ
«Ο κόσμος πρέπει να μάθει τι κάνει το Ιράν στη χώρα μου, το Ιράκ...», δηλώνει η πηγή της διαρροής των απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων
Ισχυρή επιρροή φαίνεται πως ασκεί το Ιράν στο γειτονικό του Ιράκ, όπως αποκαλύπτουν στις 700 σελίδες τους έγγραφα με προέλευση από το Ιράν που διέρρευσαν και έχουν στην κατοχή τους οι «New York Times» και το «The Intercept».
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στα έγγραφα των 700 υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν λεπτομερώς το εύρος της επιρροής που έχει το Ιράν πάνω στο γειτονικό Ιράκ, ενώ αποκαλύπτονται οι  προσπάθειες της Τεχεράνης να καταστήσει το Ιράκ δορυφόρο, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής ιρακινών πρακτόρων που εργάζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αλλάξουν πλευρά.
Η Vanessa Gezari του The Intercept, υποστηρίζει ότι έλαβε τα έγγραφα από άγνωστη πηγή και ότι «ακόμα δεν ξέρουμε από ποιον προέρχονται», αλλά αυτό που μας είπε είναι ότι «θέλει να μάθει ο κόσμος τι κάνει το Ιράν, στην χώρα μου, (το Ιρακ)».
Το The Intercept μοιράστηκε τα έγγραφα με τους Times.

Η σκιώδης κυβέρνηση, τα ονόματα...

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, το Ιράν έχει εγκαταστήσει μία σκιώδη κυβέρνηση στη Βαγδάτη, γνωστή στο ευρύ κοινό.
Αυτή τη σκιώδη κυβέρνηση  τη διαχειρίζεται ο στρατηγός Qasem Soleimani, επικεφαλής της διάσημης "Quds Force", επίλεκτης ομάδας της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (RGC), που είναι ο άνθρωπος της Τεχεράνης στο Ιράκ και ταξιδεύει συχνά εκεί σε περιόδους πολιτικής αναταραχής καθώς, όπως αποκαλύπτει ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, έχει διεισδύσει στον πολιτικό, οικονομικό και τομέα ασφάλειας του ιρακινού κράτους»
Επισημαίνεται μάλιστα πως τον περασμένο μήνα λίγες ώρες αφότου ξεκίνησαν οι αιματηρές και άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στο Ιράκ, εναντίον της κυβέρνησης, ο Soleimani, σύμφωνα με τα έγγραφα έκανε την εμφάνισή του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε συμβούλια, στα οποία προσπάθησε να πείσει συνεργάτες και συμμάχους του πρωθυπουργού του Ιράκ, Adel Abdul Mahdi, να τον βοηθήσουν να κρατήσει τη θέση του.
Σε ένα από τα έγγραφα ο κ. Αμπντούλ Μαχντί περιγράφεται ως έχοντας μια "ειδική σχέση" με την Τεχεράνη όταν ήταν υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, το 2014, ενώ σε άλλα αναφέρονται επίσης, οι πρώην πρωθυπουργοί, Haider al Abadi και Ibrahim al Jabarti, καθώς και ο πρώην εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Salim al Jabouri, ως πολιτικοί με στενούς δεσμούς με το Ιράν.
Μάλιστα, ένας εκ των στενών συνεργατών του al Jabouri, που στα έγγραφα εμφανίζεται με κωδικό "Πηγή 134832" έχει καταγραφεί ως άσετ των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.
Παρά τον σάλο που προκαλείται από τα έγγραφα δεν υπήρξαν σχόλια από ιρακινούς ή ιρανούς αξιωματούχους, που να διαψεύδουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης