Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Λίβανος μοιάζει με πλοίο που βυθίζεται και θα φτάσει στον πάτο, αν δεν αναληφθεί δράση

tags :
Ο Λίβανος μοιάζει με πλοίο που βυθίζεται και θα φτάσει στον πάτο, αν δεν αναληφθεί δράση
Λίβανος: Η χώρα μοιάζει με πλοίο που βυθίζεται, εκτίμησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου
Ο Λίβανος μοιάζει με πλοίο που βυθίζεται και θα φτάσει στον πάτο, αν δεν αναληφθεί δράση, προειδοποίησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Nabih Berry αναφερόμενος στη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα al Joumhuria, ο Berry, στενός σύμμαχος του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, δήλωσε σε επισκέπτες ότι οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης «έχουν παγώσει εντελώς», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή.
Αντιμέτωπος με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και οικονομική στασιμότητα, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά το ξέσπασμα διαμαρτυριών εναντίον της κυβερνώσας ελίτ πριν από ένα μήνα, η οποία οδήγησε στην παραίτηση στις 29 Οκτωβρίου του πρωθυπουργού al Hariri.
Χθες Κυριακή οι τράπεζες, που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν κλειστές από το ξέσπασμα της κρίσης, ανακοίνωσαν τη λήψη προσωρινών μέτρων, ανάμεσά τους την επιβολή ορίου ανάληψης 1.000 δολαρίων την εβδομάδα, και τον περιορισμό στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
Οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα μεταρρυθμίσεις, προσέκρουσαν σε νέο εμπόδιο το Σαββατοκύριακο όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Mohamad Safadi απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού.
Κάποιοι διαδηλωτές απέρριψαν την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Safadi, ενός γνωστού επιχειρηματία και πρώην βουλευτή από την Τρίπολη, καθώς ανήκει στην παλιά ελίτ που θέλουν να εκδιώξουν.
Ο Berry επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως ο al Hariri θα δεχθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανέφερε η al Joumhuria.
«Η χώρα είναι σαν πλοίο που βυθίζεται σιγά σιγά», εκτίμησε.
«Αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα βυθιστεί εντελώς».
Η εφημερίδα An- Nahar ανέφερε εξάλλου σε άρθρο της ότι ο Berry συνέκρινε την κατάσταση του λιβανέζικου λαού με αυτή των επιβατών του Τιτανικού, που βυθίστηκε το 1912 αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης