Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μπαρδάνη (ΕΛΙΝΥΑΕ): Ένα ασφαλές και υγιές μέλλον στην εργασία χρειάζεται τη συνεργασία φορέων και κοινωνίας

tags :
Μπαρδάνη (ΕΛΙΝΥΑΕ): Ένα ασφαλές και υγιές μέλλον στην εργασία χρειάζεται τη συνεργασία φορέων και κοινωνίας
«Στόχος του συνεδρίου, είναι να ενεργοποιήσει και να φέρει κοντά, όλες αυτές τις δυνάμεις της εργασίας και της κοινωνίας, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», είπε η κ. Μπαρδάνη 
«Το όραμά μας είναι η προαγωγή της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία και η εμπέδωση της νοοτροπίας πρόληψης, με τη συνέργεια προς όφελος επιχειρήσεων, εργαζομένων και της κοινωνίας» δήλωσε η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) Ρένα Μπαρδάνη, μιλώντας στο 2ο πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, με θέμα: «Με το βλέμμα στο μέλλον».
Το συνέδριο διοργανώνει το ινστιτούτο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
«Στόχος του συνεδρίου», όπως είπε η κ. Μπαρδάνη, «είναι να ενεργοποιήσει και να φέρει κοντά, όλες αυτές τις δυνάμεις της εργασίας και της κοινωνίας, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όλες αυτές τις δυνάμεις που δημιουργούν το μέλλον με γνώση, εμπειρία και αξίες. Οι αλλαγές τις οποίες θα συζητήσουν εξαιρετικοί εισηγητές από διάφορους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς χώρους και θα αναλύσουν είναι ποικίλες, συνεχείς και έρχονται με μεγάλη ταχύτητα.
Οι αλλαγές, όμως, είναι απόδειξη ζωής και πρέπει να αποτελέσουν πηγή δημιουργίας.
Οι αλλαγές δεν αντιμετωπίζονται μέσα στα λιγότερο ή περισσότερο στενά πλαίσια του καθενός ή της κάθε ομάδας.
Οι αλλαγές απαιτούν συνεργασίες, συνέργειες και συντονισμένες δράσεις.
Απαιτούν δυναμικές πρωτοβουλίες που στηρίζονται στη συμπληρωματικότητα μέσα σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής, προσφοράς και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».
Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, ανέφερε με έμφαση ότι συντεχνιακές αντιλήψεις, μικροπολιτικές συμπεριφορές, ξεπερασμένες από την πραγματικότητα αντιλήψεις, δεν έχουν θέση στο μέλλον, «που οφείλουμε να δημιουργήσουμε.
Διλήμματα και διχαστικές νοοτροπίες είναι έξω από τις προσπάθειες αυτές».
Απευθυνόμενη στον υπουργό Εργασίας, η κ. Μπαρδάνη τόνισε ότι στο νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται μπροστά μας και στο οποίο όλοι συμμετέχουμε, οι προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια είναι μεγάλες.
Όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια, το ΕΛΙΝΥΑΕ εντατικοποίησε τις προσπάθειες για ταχύτερη και ποιοτική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια της πολιτείας, ώστε η κινητοποίηση που άρχισε μερικές δεκαετίες πριν, με την υποστήριξη σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου να ριζώσει και να αποδώσει καρπούς.
Παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Hawkings «Δεν φοβόμαστε την αλλαγή, αλλά την αξιοποιούμε προς όφελός μας», ανταποκρινόμαστε στην αλλαγή, ενεργούμε προδραστικά, με διορατικότητα, επιδιώκουμε τη δραστηριοποίηση όλων των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων, όλων των εργαζομένων, νέων και ατόμων με μεγαλύτερη εμπειρία.
Είναι λοιπόν σημαντικό, όλοι εμείς - κοινωνικοί εταίροι, πολιτεία, ακαδημαϊκή κοινότητα - να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό και να δημιουργήσουμε από κοινού τις απαραίτητες συνέργειες για ένα ασφαλές και υγιές μέλλον για όλους» υπογράμμισε η κ. Μπαρδάνη.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε ότι, όσο πιο ευχαριστημένος είναι ο εργαζόμενος, τόσο η επιχείρηση προοδεύει, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
«Η ασφάλεια και η υγεία στους χώρους εργασίας είναι πρωταρχικός παράγοντας για την ανάπτυξη των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» σημείωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καββαθάς επανέλαβε το αίτημα της επαναφοράς στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, της δυνατότητας να καταρτίζουν την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορεί η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας να είναι εργαλείο στα χέρια των κυβέρνησεων και να ασκούν πολιτική. Πρέπει να είναι στα χέρια των εθνικών κοινωνικών εταίρων, που διαθέτουν και την εμπειρία και τη γνώση, πάνω από 30 χρόνια, να καταρτίζουν την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και την πλευρά των εργαζομένων, αλλά και τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο των τελευταίων 10 ετών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης