Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Θέλουμε ένα Σύνταγμα σύντομο, κρυστάλλινο, δημοκρατικό και ρεαλιστικό

Βαρουφάκης: Θέλουμε ένα Σύνταγμα σύντομο, κρυστάλλινο, δημοκρατικό και ρεαλιστικό
Ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στο κοινοβούλιο
"Το Σύνταγμα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια ευχή, μια σφραγίδα του κράτους. Κι αυτό γιατί πρώτα πρέπει να εγκαθιδρυθεί η λαϊκή κυριαρχία και έπειτα αυτή να εμπεδωθεί και να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα" τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας πως στη χώρα μας είδαμε τα τελευταία χρόνια το Σύνταγμα μας να ευτελίζεται.
"Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό και δεν έχει αξία", ξεκαθάρισε και επισήμανε ότι ενώ στο ΜέΡΑ25 αντιπαθούν την πατριδολαγνεία ως βαθιά διεθνιστές, είναι ωστόσο ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι η μοναδική πραγματική Δημοκρατία υπήρξε στην Αρχαία Αθήνα "και αυτό μάλιστα για πολύ λίγες δεκαετίας, με τις γνωστές φυσικά ενστάσεις και τα ζητήματα που υπήρξαν".
Ήταν η μόνη Δημοκρατία στην οποία ίσχυσε αυτό που ο Αριστοτέλης όριζε ως Δημοκρατία, το να αποφασίζουν δηλαδή οι φτωχοί και τότε πράγματι πολίτες άκληροι, οι φτωχοί είχαν ισηγορία και ισονομία ψήφου στην εκκλησία του δήμου, προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ανέφερε ότι αντιθέτως οι δυτικές δημοκρατίες δεν βασίστηκαν σε αυτή, αλλά στη Magna Carta, η οποία εξασφάλιζε τα δικαιώματα των βαρόνων έναντι του βασιλιά, με προβλέψεις μάλιστα μέσα για σκλάβους.
Όπως και το Αμερικανικό Σύνταγμα - είπε - όπου έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ο "δήμος" να εξαιρεθεί από την Δημοκρατία, οι πολλοί δηλαδή να βρίσκονται εκτός των αποφάσεων και να μην κινδυνεύει η αριστοκρατία των ιδιοκτητών από τους πολίτες.
"Αυτή η δυτική δημοκρατία σήμερα φθίνει. Αυτό όμως δεν συνιστά την αποτυχία της, αλλά είναι κομμάτι του σχεδιασμού της.
Η ίδια δηλαδή είναι έτσι φτιαγμένη για να απωθεί τους πολίτες ώστε εν τέλει να μην συμμετέχουν σε αυτή.
Το Σύνταγμα όμως έχει τεράστια σημασία, διότι μια του λέξη, ένα του άρθρο π.χ. το παλιό 1-1-4, μπορεί να δώσει μεγάλη δύναμη στις λαϊκές μάζες, στους πιο αδύναμους.
Και οι δημοκρατίες εν τέλει κρίνονται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πιο αδύναμους.
Για αυτό ακριβώς οι "αστικές δημοκρατίες της δύσης" προχώρησαν στον νεοφιλελεύθερο διαχωρισμό των ελευθεριών σε αρνητικών και θετικών.
Με τις πρώτες να προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα των προνομιούχων, ενώ οι δεύτερες συνιστούν υποκρισία, αφού τα κοινωνικά συστήματα στα οποία ζούμε, λόγω της κατάστασης τους δεν μπορούν να τα αποδώσουν" σημείωσε ακόμη ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Προτάσεις

Ο κ. Βαρουφάκης, συνέχισε την τοποθέτησή του, προτείνοντας μια "σφήνα" - όπως χαρακτηριστικά - ανάμεσα σε αυτόν τον διαχωρισμό που κάνει η καθεστηκυία τάξη, τα δικαιώματα για την ελευθερία από την εκμετάλλευση και μάλιστα από την χειρότερη μορφή της που συνιστά η εκμετάλλευση στην οποία εξαναγκάζονται να συναινούν οι αδύναμοι εκμεταλλευόμενοι στο πλευρό των οποίων θα πρέπει να σταθεί η Πολιτεία.
Τόνισε ότι η προστασία των αδυνάμων λοιπόν είναι ένας από τους πυλώνες του ΜέΡΑ25 για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο άλλος είναι ο εκδημοκρατισμός και ένα σύστημα στο οποίο κληρωτοί πολίτες θα έχουν λόγο για μια σειρά από ζητήματα.
"Τα λεγόμενα ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών) που εμείς προτείναμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπου την πλειοψηφία (2/3) θα έχουν οι κληρωτοί και θα υπάρχουν και εκλεγμένοι (1/3).
Θα εκπροσωπούνται δηλαδή οι εκλεγμένοι αλλά θα αποφασίζουν και οι κληρωτοί πολίτες" εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Προσέθεσε ότι ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ουδετερότητα του κράτους, χωρίς καμία αναφορά σε "επικρατούσα θρησκεία", αλλά και στην ωριμότητα του, "ένα κράτος που δεν χρειάζεται όρκους από τους πολίτες του για να τηρήσουν αυτοί το Σύνταγμα και τους νόμους".
"Ένα κράτος με πραγματική ισότητα όπου δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ασυλία υπουργών και βουλευτών και όπου θα μπορούν να εκπροσωπούνται τόσο οι "μέτοικοι" (πρόσφυγες και μετανάστες), όσο και οι απόδημοι -αλλά πραγματικά και ουσιαστικά με περιφέρειες και βουλευτές απόδημου ελληνισμού", υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 και κατέληξε λέγοντας: "Θέλουμε λοιπόν ένα Σύνταγμα, σύντομο, κρυστάλλινο, δημοκρατικό και ρεαλιστικό".   

Αντίδραση Στυλιανίδη

Την αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος προκάλεσαν σημεία της τοποθέτησης του κ. Βαρουφάκη όπως αυτή περί "νεκρού κειμένου" και ότι "Το Σύνταγμα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια ευχή, μια σφραγίδα του κράτους".
Ο κ. Στυλιανίδης, καταλόγισε στον κ. Βαρουφάκη απαξιωτικά σχόλια για τον θεμελιώδη πολιτειακό χάρτη της χώρας και κάλεσε όλους όσοι μιλούν σε αυτή την κορυφαία διαδικασία να σέβονται τουλάχιστον αυτούς που υποβλήθηκαν σε θυσίες για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν την ποιότητα της Δημοκρατίας.
"Η λεξημαγεία και η γλωσσοπλαστική ασκούν μεγάλη μαγεία στον πολιτικό λόγο, όμως πολλές φορές εγκλωβίζουν τον πολιτικό και μπορεί να τον οδηγήσουν σε απαξιωτικές ρήσεις για θεσμούς που έχουν προσδιορίσει την ιστορία και αυτού του Έθνους και των λαών γενικότερα", είπε ο κ. Στυλιανίδης και τόνισε ότι το Σύνταγμα δεν είναι άθροισμα ευχών και απραγματοποίητων ή ψεύτικων ελπίδων.
"Το Σύνταγμα συμπεριλαμβάνει μια σειρά κανόνων οι οποίοι μας επιτρέπουν σήμερα να λειτουργούμε ώριμα ως Δημοκρατία και κυρίως το Σύνταγμα έχει κατοχυρώσει μετά από πολλές θυσίες και κοινωνικούς και άλλους αγώνες των Ελλήνων δικαιώματα αγώγιμα που δίνουν την δυνατότητα στο κάθε πρόσωπο που ζει σε αυτή τη χώρα να διεκδικεί αυτά που δικαιούται.
Αυτά τα κατοχυρώνει το Σύνταγμα.
Η ελληνική δικαιοσύνη ακόμη και τα χρόνια της κρίσης έβγαλε ασπροπρόσωπη την ελληνική Δημοκρατία με αποφάσεις που προστάτευσαν σημαντικά κοινωνικά δικαιώματα.
Αν αυτά δεν υπήρχαν, αν αυτό το "νεκρό κείμενο", όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, δεν παρήγαγε αποτελέσματα δεν θα ήμασταν εδώ όρθιοι να αποκαθιστούμε λιθαράκι λιθαράκι την ζημιά που προκάλεσε η κρίση", κατέληξε στην παρέμβασή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης