Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΕΛΙΑΜΕΠ - Ιδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung: Ευρωπαϊκές προοπτικές ένταξης στην ΕΕ Τουρκίας - Δ. Βαλκανίων

ΕΛΙΑΜΕΠ - Ιδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung: Ευρωπαϊκές προοπτικές ένταξης στην ΕΕ Τουρκίας - Δ. Βαλκανίων
Μία σειρά παραγόντων επιβάλλει τη διατήρηση ενός πραγματιστικού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, μεταξύ των οποίων είναι το μεταναστευτικό ζήτημα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα, «Ευρωπαϊκές προοπτικές ένταξης στην ΕΕ - Που βρίσκονται σήμερα τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία;» διοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ιδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) στην Αθήνα, κατά την οποία αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των σχέσεων της ΕΕ με τα Δ. Βαλκάνια και την Τουρκία στη σταθερότητα αλλά και στις μελλοντικές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
«Ηταν μια ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση, καθώς διοργανώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δώσει στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία το 'πράσινο φως' για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναφέρει το ΕΛΙΑΜΕΠ σε ανακοίνωσή του.
Διακεκριμένοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες, ανέλυσαν τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και τα αίτια της έλλειψης “ενθουσιασμού” στην ΕΕ για την περαιτέρω διεύρυνσή της.
Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, επίκουρος καθηγητής Ιωάννης Αρμακόλας, ήταν αφιερωμένη στις προοπτικές και στις προκλήσεις που ανοίγονται για την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, θέμα το οποίο και αναπτύχθηκε με τις τοποθετήσεις και τα σχόλια της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, του Μπόγιαν Μαρίτσκι, ειδικού συμβούλου Ευρω-ατλαντικής Ολοκλήρωσης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, του Φρανσουά Λαφόν, ειδικού συμβούλου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, της Αντριάνα Χομπντάρι πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα και της Μαρίας Ελένης Κοππά, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Οι ομιλητές, περιέγραψαν τις διαφορετικές “ταχύτητες” με τις οποίες τα κράτη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων “συνομιλούν” με την ΕΕ, ανέλυσαν τα εμπόδια και τους προβληματισμούς που τίθενται, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, και αναφέρθηκαν στη δυσκολία που δημιουργείται στον διάλογο μεταξύ των μερών εξαιτίας του λαϊκισμού, της διαφθοράς και της έλλειψης σεβασμού στους θεσμούς.
Η δεύτερη ενότητα, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Παναγιώτη Τσάκωνα, ήταν αφιερωμένη στη σχέση “ΕΕ - Τουρκία”.
Τοποθετήσεις έγιναν από τον Κρίστιαν Μπέργκερ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, της Μπασάκ Τούρκογλου γενική διευθύντρια για τις σχέσεις με την ΕΕ, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και τον δρα Θάνο Ντόκο, αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.
Οι ομιλητές συνέκλιναν στην θέση, ότι μία σειρά παραγόντων σήμερα επιβάλλει τη διατήρηση ενός πραγματιστικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, μεταξύ των οποίων είναι το μεταναστευτικό ζήτημα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Γι’ αυτό, όπως τονίστηκε, η περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών, δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από την εξεύρεση κοινών συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης