Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Αρπαξαν 10.000 αρχαία κομμάτια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, παριστάνοντας τους... αρχαιολόγους

Ιταλία: Αρπαξαν 10.000 αρχαία κομμάτια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, παριστάνοντας τους... αρχαιολόγους
Η σπείρα πραγματοποιούσε παράνομες ανασκαφές σε χώρους που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί από αρχαιολόγους - Εξαρθρώθηκε από κοινή επιχείρηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Europol και Eurojust
Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων που λεηλατούσε αρχαιολογικούς χώρους του 4ου-5ου π.Χ. αιώνα στη νότια Ιταλία, στα παράλια της οποίας άκμαζαν πολλές ελληνικές αποικίες εκείνη την περίοδο, καταφέρνοντας να αποσπάσει αγγεία, πιάτα, πόρπες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας «πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξάρθρωσης από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες Europol και Eurojust, στην οποία συμμετείχαν 350 αστυνομικοί σε όλη την Ευρώπη, έγιναν 80 έρευνες στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σερβία.
Συνελήφθησαν 23 ύποπτοι και κατασχέθηκαν σχεδόν 10.000 αρχαία αντικείμενα.
Η σπείρα πραγματοποιούσε παράνομες ανασκαφές σε χώρους που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους.
Η αστυνομία υποστηρίζει ότι παρακολουθούσε τα μέλη της από τον Μάιο του 2017 για να διαπιστώσει πώς έβρισκαν τα αρχαία και πώς τα πουλούσαν στο εξωτερικό.
Βίντεο που τραβήχτηκαν από κάμερα μη επανδρωμένου αεροσκάφους δείχνουν «τη βιαιότητα» της συμμορίας που χρησιμοποιούσε μπουλντόζα για να σκάψει το έδαφος, δημιουργώντας πραγματικούς κρατήρες.
Οι «μεσάζοντες» που αναλάμβαναν να τα πουλήσουν δρούσαν από το Λονδίνο, το Μόναχο, την Ντιζόν της Γαλλίας και το Βρσατς της Σερβίας.
Μεταξύ των συλληφθέντων αρχαιοκαπήλων είναι και οι θεωρούμενοι ως «αρχηγοί» της σπείρας, δυο Καλαβρέζοι ηλικίας 59 και 30 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης