Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι ΗΠΑ είναι απούσες από το κίνημα κοινωνικής εξέγερσης στο Ιράκ

tags :
Γιατί οι ΗΠΑ είναι απούσες από το κίνημα κοινωνικής εξέγερσης στο Ιράκ
Ιράκ: Οι ΗΠΑ απούσες από το κίνημα κοινωνικής εξέγερσης στη χώρα
Οι ΗΠΑ, πανταχού παρούσες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους επέμβασης στο Ιράκ, διαμόρφωσαν το μετά S. Hussein καθεστώς το οποίο στη συνέχεια βοήθησε στην ανοικοδόμηση του νέου πολιτικού πλαισίου.
Όμως τώρα που οι Ιρακινοί ζητούν την εκ βάθρων αναδιάρθρωσή του, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται πουθενά.
Η σχεδόν πλήρης σιωπή των ΗΠΑ υποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη μείωση της επιρροής της στο Ιράκ, δηλαδή ένα είδος αδιαφορίας για τη χώρα η οποία συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες –κυρίως η Βαγδάτη και ο σιιτικός νότος- από ένα κίνημα αμφισβήτησης.
«Το ρήγμα (μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον) δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο και διευρύνεται ολοένα και περισσότερο», σχολίασε μιλώντας στο AFP ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Κατά τη στρατιωτική τους επέμβαση στο Ιράκ (2003-2011), στην οποία συμμετείχαν έως και 170.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι ΗΠΑ εξάρθρωσαν το καθεστώς του S. Hussein και ανοικοδόμησαν κράτος και στρατό, εγκαθιδρύοντας μια νέα ηγετική τάξη με την οποία είχαν πάντα στενούς δεσμούς.
Όμως αυτές οι αποφάσεις άνοιξαν την πόρτα και στο Ιράν.
Μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ διατηρούσαν μια κάποια σχέση με το Ιράκ, ηγούμενες ενός διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Και παρακολουθούσαν στενά τις πολιτικές εξελίξεις, όπως το δημοψήφισμα του 2017 για την αυτονομία του Ιρακινού Κουρδιστάν ή τον σχηματισμό νέας, ομοσπονδιακής κυβέρνησης το επόμενο έτος.

Αμελητέα επιρροή

Όμως την ώρα που το Ιράκ ζει το πιο σημαντικό κίνημα εξέγερσης εδώ και δεκαετίες, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται διακριτική, δίνοντας στη δημοσιότητα πολύ λίγες ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζει τη βία -η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους- χωρίς να παρεμβαίνει ιδιαιτέρως διπλωματικά.
Πριν λίγο καιρό οι ΗΠΑ ήταν πολύ πιο ξεκάθαρες, σύμφωνα με τον Ιρακινό αξιωματούχο.
«Διαμόρφωσαν την κυβερνητική δομή, η οποία παρήγαγε αυτή την πολιτική τάξη. Είναι έτοιμοι να την αναδιαρθρώσουν;
Πιστεύω ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον K. Sowell, αναλυτή που δημοσιεύει στο περιοδικό «Inside Iraqi Politics», «το αμερικανικό σχέδιο ανοικοδόμησης του κράτους του Ιράκ απέτυχε».
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών M. Pompeo επεσήμανε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό A.  Mahdi «για να του ζητήσει να προστατεύσει τους διαδηλωτές».
Την επομένη τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν.
Ίσως πιο ανησυχητικό για τις ΗΠΑ είναι να βλέπουν τον Ιρανό στρατηγό K. Soleimani να μεταβαίνει στη Βαγδάτη για να βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε τρόπους τερματισμού των κοινωνικών κινητοποιήσεων.
«Η αμερικανική επιρροή δεν είναι μηδενική, αλλά είναι αμελητέα σε αυτή την κρίση», εκτίμησε ο Sowell.
Στη Βαγδάτη το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ είναι κενό μετά την εντολή απομάκρυνσης του προσωπικού τον Μάιο στο πλαίσιο της όξυνσης της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τον R. Ford, πρώην Αμερικανό διπλωμάτη στην ιρακινή πρωτεύουσα και πλέον αναλυτή του Middle East Institute στην Ουάσινγκτον, αυτό από μόνο του δείχνει τη μείωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος.
Εξάλλου, εξηγεί, οι νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν πλέον στενή σχέση με τους Ιρακινούς ομολόγους τους, όπως συνέβαινε με προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όπως επισημαίνουν Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι, οι διμερείς σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και καιρό.
Ο Λευκός Οίκος ανέβαλε τρεις φορές τη συνάντηση του προέδρου D. Trump με τον A.  Mahdi, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν ένα χρόνο, καθώς δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεν πήρε αποστάσεις από το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης