Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Απαράδεκτη η θέση της ΝΔ να εκλέγεται με λιγότερες από 150 ψήφους ο ΠτΔ

Κατρούγκαλος: Απαράδεκτη η θέση της ΝΔ να εκλέγεται με λιγότερες από 150 ψήφους ο ΠτΔ
Υποτιμάται ο θεσμός του ΠτΔ, θα είναι παιχνιδάκι στα χέρια μιας κοινοβουλευτικής μειοψηφίας είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος την πρόταση της ΝΔ, βάσει της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται με λιγότερες από 150 ψήφους.
«Η βασική μας διαφορά είναι στο ότι ναι μεν συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να τελειώσει η ζωή της Βουλής, αν δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο, όμως η ΝΔ θέλει να εκλέγεται με λιγότερους από 150 ψήφους.
Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, γιατί προφανώς υποτιμάται εντελώς ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου και θα είναι στο εξής παιχνιδάκι στα χέρια όχι μιας πλειοψηφίας, αλλά και μια κοινοβουλευτικής μειοψηφίας» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προνομιακές ρυθμίσεις για τους υπουργούς σε περίπτωση ποινικών διώξεων.
«Συμφωνήσαμε όλα τα κόμματα στο μέλλον να μην υπάρχει αυτή η σύντομη παραγραφή και εμείς προτείναμε επιπλέον, να μπει μια ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα που να ξεκαθαρίζει ότι η δωροδοκία δεν είναι αδίκημα που πρέπει να θεωρείται ότι συνδέεται στενά με την άσκηση του υπουργικού αξιώματος, επομένως να μην θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο άρθρο αυτό και να δικάζεται από τα κοινά δικαστήρια, όπως δικάζονται οι πολίτες.
Με αυτόν τον τρόπο, αυτό δεν θα ίσχυε μόνο για το μέλλον, αλλά και για το παρελθόν, γιατί όταν ερμηνεύουμε μια διάταξη έχει αναδρομική ισχύ.
Θα δινόταν επομένως η δυνατότητα και για τη δική μας την τετραετία και προς τα πίσω, ουσιαστικά για κακουργηματικές πράξεις μέχρι 20 χρόνια πριν, να μπορούν να διερευνήσουν τα δικαστήρια και αν κάποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι.
Αφορά και εμάς, όχι μόνο τους άλλους και κατά δεύτερον θα πρέπει να πέσει φως σε όλες τις υποθέσεις.
Με αυτή τη διάταξη την οποία θέτουμε, δεν θα είναι αρμοδιότητα της Βουλής να εξετάζει αν ένας πολιτικός τα πήρε, θα είναι των δικαστηρίων.
Τα δικαστήρια, λογικά, δεν θα έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.
Θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική, αν δώσουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι πάμε να προστατεύσουμε τις πομπές μας;
Νομίζω πως όχι.
Και μάλιστα όχι για νομικά ή πολιτικά επιχειρήματα, αλλά για να προστατεύσουμε την τιμή μας, την τιμή του πολιτικού κόσμου που θα έπρεπε όλη να στηρίξουμε αυτήν τη ρύθμιση.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι η ΝΔ δεν αντιδρά μόνο σε αυτή τη Συνταγματική αναθεώρηση που αφορά την ποινική ευθύνη του πολιτικού προσωπικού, έχει την ίδια αντίληψη σε μια σειρά από ποινικά αδικήματα» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος ερωτήθηκε και γιατί αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδρυση ξένων πανεπιστημίων.
«Ο βασικός λόγος που είμαστε αντίθετοι, είναι γιατί θεωρούμε ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι ο βασικός τρόπος κοινωνικής εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα μπορούσε ένα παιδί εργάτη ή ένα παιδί αγρότη να μπει στο Πανεπιστήμιο αν διαβάσει.
Στην Ευρώπη και στην Αμερική δεν μπορούν.
Η γενική τάση είναι ότι όπου υπάρχουν ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, υπάρχει μεταφορά πόρων και υποχρηματοδοτείται το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης