Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Μerkel αγνοεί τις εκκλήσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών από τη Γερμανία

H Μerkel αγνοεί τις εκκλήσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών από τη Γερμανία
Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφορετική άποψη, καθώς εκτιμούν ότι το Βερολίνο έχει περαιτέρω περιθώριο δράσης
Τις εκκλήσεις που απευθύνουν πολιτικοί, παράγοντες της αγοράς αλλά και εργαζόμενοι για αύξηση των κρατικών δαπανών στη Γερμανία, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, αγνοεί η καγκελάριος Angela Merkel.
Την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς και εγχώριες πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει τη λιτότητα που επιδείνωσε την κρίση στην Ευρωζώνη, σημειώνει το Euractiv, η Merkel δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήδη το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 περιλαμβάνει δαπάνες σε επίπεδα ρεκόρ.
German chancellor Angela Merkel resisted calls to increase public spending as pressure continues to grow from her country and abroad to avoid the austerity that worsened the euro crisis.
«Με αυτή τη δημοσιονομική πολιτική, μπορούμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Πιέσεις και από τον Centeno

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφορετική άποψη, καθώς εκτιμούν ότι το Βερολίνο έχει περαιτέρω περιθώριο δράσης.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η ύφεση.
«Δεν βλέπω λόγο να σημάνω συναγερμό αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση, εάν επιθυμούμε να συνεχιστούν οι πρόσφατες τάσεις σε οικονομία και αγορά εργασίας», τόνισε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές «δείχνοντας» φυσικά την ατμομηχανή της ΕΕ που δεν είναι άλλη από τη Γερμανία.

Η ιδιότυπη συμμαχία βιομηχανών - συνδικάτων στη Γερμανία

Σε μια ιδιότυπη συμμαχία προχώρησαν βιομήχανοι και συνδικάτα στη Γερμανία, καλώντας την κυβέρνηση Merkel να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες, καθώς η ύφεση απειλεί την ατμομηχανή της Ευρώπης.  
Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) κάλεσαν σήμερα,  με κοινή ανακοίνωση, την κυβέρνηση να σκεφθεί ξανά τις προτεραιότητές της για τον προϋπολογισμό και να ενισχύσει δραστικά τις δημόσιες επενδύσεις, ώστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να είναι σε θέση να αναπτυχθεί στο μέλλον.
Η ασυνήθιστη κίνηση της επιχειρηματικής οργάνωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία και της μεγαλύτερης τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσής της δείχνουν πόσο πολύ έχει μετατοπισθεί η δημόσια συζήτηση σε μία χώρα, η οποία έχει από χρόνια εμμονή με την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που δεν δημιουργούν νέο χρέος.
Με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται οριακά και το κόστος δανεισμού του Βερολίνου να κινείται σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δέχονται αυξανόμενη πίεση από τη χώρα τους και από το εξωτερικό να εγκαταλείψουν τη δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που επέβαλαν μόνοι τους, η οποία περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των δημοσίων δαπανών.
«Αυτό δεν αφορά κυρίως την καταπολέμηση των συμπτωμάτων μίας ύφεσης, αλλά μάλλον την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της αδύναμης ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI, Dieter Kempf, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να διατηρήσει και να βελτιώσει τη Γερμανία ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία και απασχόληση.
Ο Kempf τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε ψηφιακές και μεταφορικές υποδομές κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε περίπου 16 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός προβλέπει επενδύσεις ύψους 43 δισ. ευρώ για το 2020.
Ο επικεφαλής της DGB, Reiner Hoffmann,  επεσήμανε ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της Γερμανίας και μαζί με αυτή και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε άλλο να τίθεται η ευημερία των μελλοντικών γενεών σε κίνδυνο με τόσο απαρχαιωμένες υποδομές και με τόση υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος», τόνισε ο Hoffmann,  προσθέτοντας ότι οι περισσότερες δημόσιες επενδύσεις θα ενισχύσουν επίσης την κοινωνική συνοχή και θα προωθήσουν ίσες συνθήκες διαβίωσης σε όλη τη χώρα.
Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας, KfW, έχει υπολογίσει ότι οι δήμοι της χώρας έχουν επενδυτικές ανάγκες ύψους 138 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων θα ήταν θετική ευρύτερα για την Ευρωζώνη.
Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christin Lagarde έχει τονίσει ότι η Γερμανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλεονάσματα που έχει στον προϋπολογισμό της για να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης