Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πώς το «αθέατο» σύστημα hawala μετέφερε παράνομα 200 εκατ. ευρώ στην Τουρκία

Γερμανία: Πώς το «αθέατο» σύστημα hawala μετέφερε παράνομα 200 εκατ. ευρώ στην Τουρκία
Οι αρχές υποθέτουν ότι πρόκειται για μαύρο χρήμα και έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες
Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν σε εφόδους σε πάνω από 60 κατοικίες και εταιρείες στη Γερμανία και την Ολλανδία και εξάρθρωσαν δίκτυο το οποίο έστελνε παράνομα χρήματα φοροφυγάδων και εγκληματικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, 850 αστυνομικοί, 11 εισαγγελείς όπως και εφοριακοί συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε γερμανικά κρατίδια και την Ολλανδία.
Οι έρευνες αφορούσαν 62 σπίτια και επαγγελματικούς χώρους στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στην Έσση, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με επίκεντρο την πόλη Ντούισμπουργκ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που πρώτη έγραψε για την υπόθεση, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται 27 άτομα που τους καταλογίζεται ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για την παράνομη μεταφορά χρήματος από τη Γερμανία στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη.
Το ύψος αυτών των συναλλαγών υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 200 εκ. ευρώ.
Οι αρχές υποθέτουν ότι πρόκειται για μαύρο χρήμα και έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.

To «αθέατο» σύστημα hawala

Η οργάνωση λειτουργούσε στη βάση του συστήματος διακίνησης χρημάτων «χουαλά» (hawala) που αξιοποιείται κυρίως σε ισλαμικές χώρες.
Στην προκειμένη περίπτωση κάποιος πλήρωνε τοις μετρητοίς σε πρακτορείο της οργάνωσης στη Γερμανία ένα συγκεκριμένο ποσό που προοριζόταν για ένα άλλο πρόσωπο στην Τουρκία.
Όταν παραλάμβανε το χρηματικό ποσό τοις μετρητοίς το πρακτορείο στη Γερμανία έδινε εντολή στο πρακτορείο της οργάνωσης στην Τουρκία να πληρώσει το ποσό, επίσης τοις μετρητοίς, στον παραλήπτη.
Δεδομένου ότι κατά αυτό τον τρόπο δεν είχαν διακινηθεί χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος και ούτε κάποιας άλλης νόμιμης οδού, η συναλλαγή παρέμεινε «αθέατη» για τις κρατικές αρχές.
Αυτή τη δυνατότητα που δίνει το σύστημα hawala αξιοποιούν ευρέως μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες για να στείλουν χρήματα στους δικούς τους αλλά και φοροφυγάδες, εγκληματικές οργανώσεις όπως και ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις για τη χρηματοδότηση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης