Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δηλώνουν ικανοποίηση για την απελευθέρωση δύο καθηγητών από τους Ταλιμπάν

tags :
ΗΠΑ: Δηλώνουν ικανοποίηση για την απελευθέρωση δύο καθηγητών από τους Ταλιμπάν
Οι δύο καθηγητές αντιλάγησαν με τρία ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν σήμερα την απελευθέρωση δύο πανεπιστημιακών, ενός Αμερικανού και ενός Αυστραλού, οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από το 2016 από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπέφεραν πολύ κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.
«Προσευχόμαστε προκειμένου οι δύο άνδρες να αναρρώσουν πλήρως αφού υπέστησαν πολύ δύσκολες συνθήκες αιχμαλωσίας», σημείωσε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Stephanie Grisham.
Οι δύο καθηγητές του αμερικανικού πανεπιστημίου της Καμπούλ «λαμβάνουν αυτή τη στιγμή ιατρική φροντίδα» διευκρίνισε η αξιωματούχος.
Ο Αμερικανός Kevin King και ο Αυστραλός Timothy Weeks παραδόθηκαν σήμερα στον αμερικανικό στρατό ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν, που κρατούσε αιχμάλωτους η αφγανική κυβέρνηση.
«Ευχαριστούμε την αφγανική κυβέρνηση για την ενέργειά της, στο πνεύμα της συνεργασίας μας, που επέτρεψε την απελευθέρωση των ομήρων», αναφέρει η Grisham, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος του Αφγανιστάν έλαβε πολλά τολμηρά μέτρα εξ ονόματος της ειρήνης».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Mike Pompeo επισήμανε σε μια ανακοίνωση ότι διαβλέπει σε αυτήν την απελευθέρωση «ένα σημάδι ελπίδας ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν (…) μπορεί σύντομα να τερματιστεί υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας».
Οι δύο καθηγητές, όπως αναφέρει το BBC, αντιλάγησαν με τρία ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν: τον Anas Haqqani, που ηγείται μιας ομάδας η οποία εμπλέκεται στις πιο αιματηρές και υψηλού προφίλ επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και άλλων στόχων στο Αφγανιστάν, τον Hafiz Rashid που εμπλέκεται σε αποστολές αυτοκτονίας και του οποίου ο αδελφός ανήκει στη διαπραγματευτική ομάδα του Κατάρ και τον Haji Mali Khan, για τον οποίο ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης