Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Ζάγκρεμπ ο Μητσοτάκης για την εκλογή της νέας ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Στο Ζάγκρεμπ ο Μητσοτάκης για την εκλογή της νέας ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Σειρά διμερών συναντήσεων του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες
Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 20/11 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να δώσει το παρών στις διήμερες εργασίες του καταστατικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την εκλογή της νέας ηγεσίας του, καθώς και της συνόδου κορυφής του.
Η εκλογή του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να εξελιχθεί σε τυπική διαδικασία, καθώς είναι και ο μοναδικός υποψήφιος.
Ανάμεσα στους 12 υποψηφίους για τις για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του ΕΛΚ είναι ο πρόεδρος του κυπριακού κόμματος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει στο Ζάγκρεμπ το μεσημέρι για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου του ΕΛΚ, που ξεκινούν στις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδος) με τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του οικοδεσπότη του συνεδρίου, Κροάτη πρωθυπουργό, Andrei Plencovic, του απερχόμενου προέδρου του ΕΛΚ Joseph Daul και του υποψήφιου Donald Tusk.
Στις 15:00 (16.00 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική και στις 16:45 (17.45 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πάνελ του δικτύου νέων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ.
Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Michel Barnier, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας L. Orban, την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Erna Solberg και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz.
Η πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του νέου προέδρου του ΕΛΚ και με τη διεξαγωγή διευρυμένης συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.
Την Πέμπτη, στις 08.00 (09:00), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Κροατίας An. Plencovic, στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδος) θα συμμετάσχει σε πάνελ του συνεδρίου με θέμα τις πρωτοβουλίες του ΕΛΚ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στις 11:50 (12:50) αναμένεται η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ.
Σε μήνυμα του ενόψει του συνεδρίου ο Joseph Daul σημειώνει πως το ΕΛΚ αναδείχθηκε εκ νέου στις ευρωεκλογές του Μαΐου η ηγέτιδα δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου και επισημαίνει πως πέρα από την εκλογή της νέας ηγεσίας, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα στα οποία η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο.
Με 182 έδρες το ΕΛΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης