Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Αυστηρές συστάσεις στον πρέσβη των ΗΠΑ – Μην ανακατεύεστε στο Χόνγκ Κόνγκ

tags :
Κίνα: Αυστηρές συστάσεις στον πρέσβη των ΗΠΑ – Μην ανακατεύεστε στο Χόνγκ Κόνγκ
Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου υπέρ των διαδηλωτών στο Χόνγκ Κόνγκ
Αυστηρές συστάσεις απηύθυνε η κινεζική κυβέρνηση στον πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο με αφορμή το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία και που τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας αναφέρεται πως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ma Zhaoxu κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη William Klein, τονίζοντας του πως τα γεγονότα στο Χόνγκ Κόνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας και απαιτώντας να σταματήσει οποιαδήποτε ανάμειξη των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως χθες η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο νόμου υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι κρίνεται ότι παραβιάζουν τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αυτόνομη περιοχή, που έγινε εκ νέου τμήμα της Κίνας το 1997 ενώ καλείται το State Department να συντάσσει έκθεση που θα επιδίδει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο ώστε να διαπιστώνεται εάν το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στις εμπορικές συναλλαγές του με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα η Γερουσία ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει την απαγόρευση των εξαγωγών μέσων καταστολής ταραχών, όπως δακρυγόνα αέρια, σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ, εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και χειροπεδών προς χρήση από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.
Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρόεδρος Trump θα υπογράψει το νόμο και άρα εάν θα τον επικυρώσει.
«Ως εισηγητής του νόμου για την Πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Χονγκ Κονγκ του 1992 και υπέρμαχος του Χονγκ Κονγκ επί δεκαετίες, είμαι υπερήφανος που στέκω στο πλάι των διαδηλωτών και απαιτώ η Κίνα να λογοδοτήσει», ανέφερε μέσω Twitter ο Mitch McConell, πρόεδρος της Γερουσίας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.
Σημειώνεται πως η Κίνα έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει στη λήψη «αντιμέτρων» εάν το σχέδιο νόμου αυτό επικυρωθεί.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι κρίνεται ότι παραβιάζουν τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αυτόνομη περιοχή, που έγινε εκ νέου τμήμα της Κίνας το 1997.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης