Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κοινοπραξία Eurobank - Goldman Sachs σύμβουλοι για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - Τι εξετάζεται για το μοντέλο

tags :
Η κοινοπραξία Eurobank - Goldman Sachs σύμβουλοι για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - Τι εξετάζεται για το μοντέλο
Η διαδικασία δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2020
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία επιλογής συμβούλου που θα αναλάβει το project της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για την κοινοπραξία της Eurobank με την Goldman Sachs.
Το έργο θα ανατεθεί από τη ΔΕΗ η οποία ελέγχει το 100% του ΔΕΔΔΗΕ και εντάσσεται στην κυβερνητική εξαγγελία για ιδιωτικοποίηση του δικτύου προκειμένου να αντληθούν κονδύλια ώστε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ.
O υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει επανειλημμένα συνδέσει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και της εξυγίανσης της ΔΕΗ με το επόμενο βήμα για την εταιρία ηλεκτρισμού, την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για την ίδια τη ΔΕΗ.
Πάντως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι μια μάλλον περίπλοκη διαδικασία η οποία όπως φαίνεται θα χρειαστεί αρκετό χρόνο προετοιμασίας, κυρίως διότι θα πρέπει να προηγηθεί η απόσχιση από τη ΔΕΗ των περιουσιακών στοιχείων του Διαχειριστή.

Έργο των συμβούλων και το μοντέλο ιδιωτικοποίησης

Όπως είναι γνωστό ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ανεξάρτητη εταιρία θυγατρική της ΔΕΗ όμως τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου ανήκουν στη μητρική επιχείρηση συμβάλλοντας μάλιστα σημαντικά στα έσοδά της, με ποσά της τάξης των  300 εκατ. ευρώ στα ετήσια EBITDA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ για το 2018, το ενοίκιο που απέδωσε στη  ΔΕΗ για τη χρήση των δικτύων ανήλθε σε 272 εκατ. ευρώ, έναντι 300,9 εκατ. ευρώ το 2017.  
Όσο για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, το 2018 διαμορφώθηκαν στα 890,5 εκατ. ευρώ από 895,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, λόγω μειωμένης ζήτησης συνολικά η περυσινή χρονιά έκλεισε με ζημιές μετά φόρων 21,8 εκατ. ευρώ από 26,9 εκ. ευρώ κέρδη το 2017.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ οι σύμβουλοι που θα προσληφθούν εντός των επομένων ημερών θα κληθούν να απαντήσουν και στη μορφή της ιδιωτικοποίησης, αφού μεταξύ των σεναρίων που θα εξεταστούν δεν θα είναι μόνο η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ με τη σημερινή ενιαία μορφή, αλλά και το ενδεχόμενο διάσπασης του σε δυο ή τρεις ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και πώληση μεριδίου σε κάθε εταιρία.

Υψηλές αποδόσεις τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα

Πρόκειται για μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί στην Ευρώπη, αλλού με επιτυχία και αλλού όχι, καθώς σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει ακόμη και αναστροφές ιδιωτικοποιημένων δικτύων διανομής.
Στο θέμα εκλήθη να τοποθετηθεί χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Ο κ. Μπουλαξής απέφυγε να πάρει θέση, δηλώνοντας ότι είναι πολιτική η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση  του ΔΕΔΔΗΕ.
Πρόσθεσε επίσης  ότι αν και μονοπωλιακή η δραστηριότητα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων δικτύων μεταφοράς ενέργειας (ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου ) οι χρεώσεις είναι ρυθμιζόμενες.
Παραδέχθηκε πάντως ότι τα ελληνικά δίκτυα εξακολουθούν να έχουν υψηλές αποδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.     

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης