Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΟΤΕ +3% αλλά τράπεζες έως -3% το ΧΑ -0,34% στις 890 μον. – Υπεραγορασμένες οι μετοχές, η φούσκα καραδοκεί, τα ρίσκα αυξάνονται

tags :
Με ΟΤΕ +3% αλλά τράπεζες έως -3% το ΧΑ -0,34% στις 890 μον. – Υπεραγορασμένες οι μετοχές, η φούσκα καραδοκεί, τα ρίσκα αυξάνονται
Τα κέρδη +3,11% του ΟΤΕ αντιστάθμισαν τις πιέσεις στις τράπεζες
(upd16)Ήπια πτωτικά έκλεισε το ΧΑ, στις 890 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες έως -3% οι οποίες βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε ήταν δικαιολογημένη κάποια διόρθωση στα πλαίσια κατοχύρωσης κερδών ενώ τα κέρδη +3% του ΟΤΕ ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Σε νέα υψηλά 11 ετών έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις από την Ρουμανία και προεξοφλεί την πώληση της εκεί δραστηριότητας ενώ θετικά επιδρά η έκθεση της Barclays που δίνει τιμή στόχο τα 17 ευρώ από 14 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, φιλοαναπτυξιακός κρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνοντας μήνυμα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Από την άλλη, περιορίζονται οι απώλειες στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία -0,45% από απώλειες άνω του 1%... στον απόηχο των χθεσινών απειλών του Αμερικανού προέδρου D. Trump να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Πεκίνο.
Επίσης οι εξελίξεις στην Ιταλία με την πολιτική διαμάχη για το χρέος δημιουργεί νέα πηγή ανησυχίας.
Eιδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -2,94% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Εθνική -2,24%, Eurobank -2,03% και Πειραιώς -2,08%.
Χθες 19/11 ανακοίνωσε πρώτη η Alpha Bank τα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο οπού μπορεί να μην ενθουσίασαν – ίσως απογοήτευσαν - αλλά το επιχειρηματικό πλάνο εξυγίανσης 2020 με 2022 εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία για την τράπεζα και την διοίκηση της.
Εν τω μεταξύ, η  κατάθεση του νομοσχεδίου Ηρακλής στη Βουλή αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου και πλέον ο χρόνος φαίνεται να μετρά αντίστροφα για την απορροφητικότητα των εγγυήσεων για το οποίο έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν τουλάχιστον 31 δισ. αλλά με την προοπτική να φτάσουν έως τα 45 δισ. που αντιστοιχούν έως και σε 15 δισ. senior bonds τα οποία και θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Ειδικότερα το νέο σχέδιο θα αφορά, τιτλοποιήσεις 12 δισ. ευρώ για την Alpha Bank,  7 plus για τη Eurobank σε ότι αφορά την Εθνική υπολογίζονται μεταξύ 5-7 δισ. ευρώ ενώ και για την Πειραιώς το ποσό εκτιμάται πως θα ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ.
Αρχικά ενώ είχε σχεδιαστεί το ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου να φτάνει στα 9 δισ. που αντιστοιχούν στα  31 δισ. προβληματικά ανοίγματα καθώς το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά και οι τράπεζες βλέπουν οφέλη η κυβέρνηση εξετάζει είτε να αυξήσει άμεσα την περίμετρο των προβληματικών δανείων στο νόμο που θα καταθέσει προσεχώς είτε να εξασφαλίσει ευελιξία στο τελικό ύψος των εγγυήσεων που θα παράσχει.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,39% ενώ επιδείνωση στο ιταλικό 10ετές στο 1,26% λόγω πολιτικών εξελίξεων .
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 149 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις  6649 μονάδες βάσης από 6847 μονάδες
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων , με την μεγαλύτερη πτώση Φουρλής, Coca Cola, ΔΕΗ, CENER ενώ εκτός τα σημαντικά κέρδη του ΟΤΕ ανοδικά ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,44% και τον Γενικό Δείκτη -0,14%.
Περί τις 11:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips.. ο Γενικός Δείκτης  κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,73%
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,80% ενώ τα κέρδη του δεικτοβαρή ΟΤΕ ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση του Γενικού Δείκτη..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 893,60 μονάδες με πτώση -2,38%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,34% στις 890 μονάδες έχοντας υψηλό στις 894,70 μονάδες και χαμηλό στις 886,87 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των πακέτων και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,6 εκατ. ευρώ και όγκου 878 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Eπίσης ο ΟΤΕ διακίνησε 792 χιλ. τεμάχια αξίας 10,89 εκατ.ευρώ,  η Motor Oil 47,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ και η Jumbo 39 χιλ. τεμάχια αξίας 713 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 940 μονάδων..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 - 925 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες

Τα αποτελέσματα της Alpha Bank – Αξιόπιστο το επιχειρηματικό πλάνο εξυγίανσης

Τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2019 της Alpha bank δεν ενθουσίασαν ωστόσο  το στρατηγικό σχέδιο της είναι πολύ τεκμηριωμένο και θέτει ρεαλιστικούς στόχους.
Tο νέο στρατηγικό πλαίσιο της Alpha Bank σχολιάζουν με τις αναλύσεις τους οι ξένοι οίκοι , με την Bank of America Merrill Lynch να παραμένει επιφυλακτική με την τιμή στόχο να παραμένει στα 2,04 ευρώ ενώ η JP Morgan Cazenove αναφέρει ότι η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην Ευρώπη, ωστόσο διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) για την τράπεζα.
Όσο αφορά τα αποτελέσματα, προφανώς δεν εστιάζουμε στα 4,8 εκατ κέρδη στο γ΄ τρίμηνο 2019 ή 92 εκατ στο 9μηνο 2019 αλλά στην μείωση του NII, στην μείωση του coverage ratio του δείκτη κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις στο 44% αλλά και στην αύξηση του cost of risk.
Μόνο στις προμήθειες τα πήγε καλά η Alpha bank με 95,6 εκατ εκ των οποίων τα 77 εκατ προήλθαν από την εταιρική τραπεζική.
Αναφορικά με το σχέδιο που το ονομάζει Galaxy θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα δαπανώντας  2 δισεκ. κεφάλαια τα οποία ήδη διαθέτει λόγω του κεφαλαιακού μαξιλαριού.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα κατά περίπου 73% και θα διαμορφώσει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) σε 20% και 10%, από 44% και 28% αντίστοιχα.
Επίσης, θα εντάξει το πρόγραμμα Galaxy στο σχέδιο Ηρακλής που σημαίνει ότι θα λάβει εγγυήσεις 3,7 δισεκ. που θα είναι και το ύψος του κύριου ομολόγου – senior bond –  ενώ θα εκδώσει ομόλογα tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της, έως 700 εκατ με επιτόκιο κάτω από 5% ίσως 4,5%

Η επικαιρότητα

Στην έκθεση αξιολόγησης που έδωσε σήμερα Τετάρτη 20/11 στην δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι Ελλάδα για το 2020 κατάρτισε προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ με ευνοϊκό για την ανάπτυξη τρόπο.
Επιπλέον ανάφερε ότι για πέντε συνεχόμενα έτη έχει υπερβεί το στόχο ενώ υποστήριξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,8% το 2019, γεγονός που εξαλείφει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν τον περασμένο Μάιο με αφορμή τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.
Καίριας σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου απαιτείται, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα είναι η ανάληψη περαιτέρω δράσεων.
Τα πορίσματα της έκθεσης αυτής θα συζητηθούν στο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2019, στη βάση των οποίων θα εξεταστεί και η ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).
Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ESM έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης και όχι μόνο,  καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις, με τον πρωθυπουργό Conte να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη λειτουργία του ESM και τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (12 και 13 Δεκεμβρίου 2019).
Αυστηρές συστάσεις απηύθυνε η κινεζική κυβέρνηση στον πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο με αφορμή το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία και που τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας αναφέρεται πως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ma Zhaoxu κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη William Klein, τονίζοντας του πως τα γεγονότα στο Χόνγκ Κόνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας και απαιτώντας να σταματήσει οποιαδήποτε ανάμειξη των ΗΠΑ.
Ισόπαλοι αναδείχθηκαν στις εντυπώσεις όσον αφορά το πρώτο τους τηλεοπτικό debate ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου ο επικεφαλής των Συντηρητικών και πρωθυπουργός Boris Johnson και ο αρχηγός των Εργατικών, Jeremy Corbyn.
Στις δηλώσεις του ο B. Johnson δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στο Brexit ενώ κάλεσε 9 φορές τον Corbyn να ξεκαθαρίσει εάν οι Εργατικοί θα κάνουν εκστρατεία για την έξοδο της Μ. Βρετανίας ή για την παραμονή της στην ΕΕ.
Στο ερώτημα αυτό ο Corbyn υποστήριξε πως οι Βρετανοί θα είναι αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν και πως το κόμμα του θα εκτελέσει την απόφαση αυτή, αναφερόμενος στην πρόθεση του να προχωρήσει σε διάστημα έξι μηνών σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα επί του Brexit.

Με απώλειες οι ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα Tετάρτη (20/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και από τη νέα πτώση που σημειώθηκε στις εξαγωγές της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,62%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,78%, ο δείκτης Kospi στην Ν. Κορέα στο -1,30% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες -0,75%

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τις αρχικές απώλειες, με επίκεντρο το αδιέξοδο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, μετά τις χθεσινές απειλές που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Πεκίνο.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,45%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,80%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,30% ο S&P στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,51% ( 9,93 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες αλλά με μέτριες συναλλαγές   

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,06 ευρώ με πτώση -2,24% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,85 ευρώ με πτώση -2,94% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,11 ευρώ με πτώση -2,08% με όγκο 1,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9550 ευρώ, με πτώση -2,03% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4080 ευρώ, με πτώση  -0,42% και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4370 ευρώ, με άνοδο +0,34% και όγκο 196 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Με πτωτικές τάσεις οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Εξαίρεση τα κέρδη +3,11% του ΟΤΕ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Coca Cola, ΔΕΗ, CENER
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΤΕ με αυξημένο όγκο συναλλαγών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή, Lamda και ΟΠΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 28,00 με πτώση -1,72% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,92 ευρώ, με άνοδο +3,11% και αποτίμηση 6,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,15 ευρώ με πτώση -1,25% και αποτίμηση 731 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,90 ευρώ με άνοδο +0,87% και αποτίμηση 3,18 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,58 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,66 ευρώ με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,78 ευρώ με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,85 ευρώ με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,50 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3460 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,37 ευρώ, με πτώση -2,72% και με κεφαλαιοποίηση στα 278 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0984 ευρώ, με πτώση -1,60% και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,39% και την Ιταλία 1,26%

Οριακή ανάκαμψη σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν πιέσεις ακολούθησε άνοδος και πλέον οι τιμές αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,39% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,26%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,39% με το αμερικανικό 10ετές 1,75% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,89 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,31% με απόδοση αγοράς 0,33% και απόδοση πώλησης 0,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,58 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,86 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,31%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,52 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,40% και απόδοση πώλησης 1,38%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,28  μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,08 μονάδες βάσης και απόδοση 2,41%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 176 μονάδες βάσης από 175 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.649 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,49% ή 149 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Οριακή επιδείνωση στην Ιταλία  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία οριακά να υποχωρεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,26% στις 20 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/11/2019 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,26% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης