Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Cazenove: Φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα προ προβλέψεων κέρδη της Alpha Bank - Ισχυρή η κεφαλαιακή της θέση

tags :
JP Morgan Cazenove: Φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα προ προβλέψεων κέρδη της Alpha Bank - Ισχυρή η κεφαλαιακή της θέση
Η ανώτερη κεφαλαιακή θέση θα επιτρέψει μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις NPE της Ευρώπης
Μπορεί να είναι φιλόδοξοι, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα προ προβλέψεων κέρδη που έχει θέσει η Alpha Bank, σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove, η οποία σχολιάζει τις τελευταίες ανακοινώσεις της τράπεζας για το νέο στρατηγικό της σχέδιο.
Όπως αναφέρει η JP Morgan Cazenove, η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η JP Morgan Cazenove διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) για την τράπεζα.
Ειδικότερα, η Alpha Bank στοχεύει να αυξήσει το ROE σε ~9% μέχρι το 2022 από <1% σήμερα, ενώ με τη νέα στρατηγική δίνει προτεραιότητα στη μείωση των NPE και την ενίσχυση των εσόδων.
Η άνετη κεφαλαιακή της θέση θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPE στην ελληνική αγορά, έως 12 δισ. ευρώ, που είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες των 8-10 δισ. ευρώ.
Αυτό θα φέρει το κόστος κινδύνου σε <70bps έως το 2022 και σε συνδυασμό με τα έσοδα που εστιάζονται στην ανάπτυξη των τελών και τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους, ανοίγει το δρόμο για ~ 9% ROE.
Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove οι στόχοι της διοίκησης είναι φιλόδοξοι αλλά και αξιόπιστοι, ενώ οι φιλοδοξίες για τα προ προβλέψεων κέρδη μέχρι το 2022 δεν είναι πολύ μακριά από τρέχουσες προβλέψεις.
Με στόχο 15% στον CET1 και 17% στον CAR μέχρι το 2022, η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε βέβαιη, θέτοντας έναν φιλοδοξικό στόχο πληρωμής 10% από το 2021.
Image

Η ανώτερη κεφαλαιακή θέση θα επιτρέψει μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις NPE της Ευρώπης

Στον πυρήνα του σχεδίου μείωσης NPE της Alpha είναι το Project Galaxy, το οποίο περιλαμβάνει τιτλοποίηση μικτών NPE αξίας 12 δισ. που θα φέρει το λόγο των NPEs στο 20% το 2020 από 44% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και θα μειώσει το κόστος κινδύνου σε <100 μ.β. από ~200 μ.β. σήμερα.
Η συναλλαγή θα καλυφθεί από το σχέδιο HAPS και θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 με την αναμενόμενη οριστικοποίηση το πρώτο εξάμηνο.
Η συνολική αρνητική επίδραση στα κεφάλαια εκτιμάται στο 3,5% συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από την πώληση των mezzanine και junior τίτλων και τα κέρδη από τη διάθεση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης καθώς επίσης και την ανακούφιση από την ανάληψη κινδύνου.
Μια αναμενόμενη έκδοση Tier 2 (η οποία μπορεί να ακολουθήσει οποτεδήποτε από τώρα) και η παραγωγή οργανικών κεφαλαίων θα παράσχει κάποια αντιστάθμιση.
Η διοίκηση στοχεύει περαιτέρω στη μείωση του ποσοστού εγχώριων NPE στο 10% έως το 2022, με αποτέλεσμα το κόστος του κινδύνου να διαμορφωθεί στις ~70 μ.β. (vs ~ 130 μ.β. που είναι τώρα η εκτίμηση).
Η διοίκηση υπογράμμισε επίσης και την πρόσφατη συμφωνία με το doValue και πιθανές ανόργανες ενέργειες στο μέλλον.

Μια πρώτη ματιά στο Project Galaxy

Ενώ λεπτομέρειες για τη δομή του Galaxy παραμένουν άγνωστες, το προβλεπόμενο ποσό των κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με την ευρεία δομή του HAPS, υποδηλώνει 30% με εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για συνολικά NPEs ύψους 30 δισ. ευρώ.
Οι υπολογισμοί που βασίζονται σε αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν περαιτέρω 50% κάλυψη έναντι του τρέχοντος ποσοστού κάλυψης NPE.
Ενώ το σχέδιο της διοίκησης είναι να προσφέρει το χαρτοφυλάκιο σε ιδιώτες επενδυτές μαζί με την Cepal, άφησε την πόρτα ανοιχτή για πιθανή κατανομή της στα mezzanine και junior notes προς τους μετόχους.
Η JP Morgan χαιρετίζει το μέγεθος της τιτλοποίησης ύψους 12 δισ. ευρώ, η οποία είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες.

Ο στόχος των προ προβλέψεων κερδών είναι φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός

Τα PPOP είναι ένας ακόμη πυλώνας της νέας στρατηγικής και η διοίκηση αναμένει υψηλότερα έσοδα και περαιτέρω αποδοτικότητες από πλευράς κόστους που θα προσθέσουν συλλογικά 3,5% -4% στον ROE έως το 2022.
Αυτό θα προέρχονται κυρίως από νέες εκταμιεύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, 110 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τελών και μείωση κατά 10% της βάσης κόστους του ομίλου.
Η JP Morgan θεωρεί ότι οι στόχοι όγκου και κόστους είναι ρεαλιστικοί, με τους αριθμούς που έχουν ανακοινωθεί περισσότερο ή λιγότερο σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της, ενώ η φιλοδοξία για αύξηση των τελών είναι υψηλότερη από τη δική της (110 εκατ. έναντι 76 εκατ. ευρώ σωρευτικά στην επόμενη τριετία).
Σημειώνει επίσης ότι οι υποκείμενες μακροοικονομικές παραδοχές ευθυγραμμίζονται με τις ευρείες προσδοκίες της αγοράς (2% αύξηση του ΑΕΠ και 3,5% -4% αύξηση των τιμών κατοικιών, το 2020-2022).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης