Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Η βιωσιμότητα του χρέους θα κρίνει τους στόχους για το πλεόνασμα

Dombrovskis: Η βιωσιμότητα του χρέους θα κρίνει τους στόχους για το πλεόνασμα
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά υπέρβασης του στόχου του 3,5% για το 2019 και το 2020
Νέο μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων απευθύνει προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, ενώ τόνισε ότι μία ξεκάθαρη τάση βελτίωσης στη βιωσιμότητα του χρέους θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των δεσμεύσεων της για τις μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019.
Αυτά είναι πολύ καλά νέα και ελπίζω οι ελληνικές Αρχές να διατηρήσουν το μεταρρυθμιστικό momentum και να φέρουν εις πέρας τη φιλόδοξη ατζέντα για τις μελλοντικές ενέργειες» δήλωσε ο Dombrovskis.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι σε τροχιά να ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020.
«Αυτό θα είναι το πέμπτο στη σειρά έτος που οι στόχοι θα επιτευχθούν» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι το γεγονός αυτό «ανοίγει το δρόμο» για την καταβολή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ANFA και SMP.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων αυτών για επενδύσεις και όχι για την αποπληρωμή του χρέους, για το οποίο, όμως, η τελική απόφαση ανήκει στους πιστωτές.
Αναφερόμενος στην περίοδο μετά το 2020, εξήγησε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους είναι ότι έχει «κατά πολύ» το μεγαλύτερο λόγο χρέους/ΑΕΠ, «κοντά στο 180%».
Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που επιφυλάσσουν «λιγότερους κινδύνους» για την ελληνική οικονομία.
«Το επίπεδο του δημόσιου χρέους δεν δίνει πολλά περιθώρια για λάθη πολιτικής.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Αλλά οι στόχοι στηρίζονται σε μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αν δούμε ξεκάθαρες θετικές τάσεις, φαντάζομαι ότι αυτές θα αντικατοπτριστούν και στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι εννέα χώρες (Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία) έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τέλος, τόνισε πως για πρώτη φορά μετά το 2002 καμία χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενώ ο δείκτης του χρέους αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται από 86% το 2019 σε 25% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης