Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Στο -0,4% ο Dow Jones

tags :
Πιέσεις στη Wall Street, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Στο -0,4% ο Dow Jones
«Παγωμένοι» οι επενδυτές όπως ακριβώς και οι εμπορικές διαπαγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Πτώσης συνέχεια, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, για τη Wall Street καθώς οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, έχουν «παγώσει».
Παράλληλα αρνητική επίδραση στην αμερικανική αγορά είχε και η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία (29-30/10/2019) συνεδρίαση της Fed, στα οποία φάνηκε ότι η τράπεζα δεν είναι και τόσο πρόθυμη να προχωρήσει, άμεσα, σε νέες μειώσεις επιτοκίων.

Image
Αποτέλεσμα των παραπάνω ανησυχιών ο Dow Jones να υποχωρήσει -0,4% στις 27.821 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμωθεί -0,4% στις 3.107 μονάδες, ενώ ο Nasdaq να κινηθεί -0,51% χαμηλότερα στις 8.526 μονάδες.
Πάντως την αισιοδοξία του για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα εξέφρασε σήμερα (20/11) ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX Business.
Ειδικότερα, ο κ. Ross δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μία «ρευστή» κατάσταση, η διαδικασία είναι αυτή τη στιγμή σε ένα στάδιο «τελειοποίησης».
«Είναι σαφές ότι πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάτι».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump «εννοεί αυτά που λέει και λέει αυτά που εννοεί», ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι εντάξει» ακόμα και με το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με την Κίνα.
«Του αρέσουν οι δασμοί που συλλέγουμε», υπογράμμισε ο κ. Ross αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, διευκρινίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη «δεν έχει προκαλέσει πλήγμα στις τιμές εισαγωγών, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και δεν έχει προκαλέσει πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες, οπότε δε μας ενοχλεί».
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χαρτογράφηση της συμφωνίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, επειδή σημαίνει ότι οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο η συμφωνία παραμένει «μία εργασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Εάν οι διαπραγματευτικές ομάδες θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε ελπίδα, θα είχαν σταματήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Αντίθέτα στο γεγονός ότι η Κίνα είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε σήμερα (20/11) η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Πεκίνο επιθυμεί μία συμφωνία με την Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Hu Xijin, «λίγοι Κινέζοι πιστεύουν ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να καταλήξουν σύντομα σε μία εμπορική συμφωνία».
«Δεδομένης της σημερινής φτωχής πολιτικής των ΗΠΑ στο ζήτημα της Κίνας, ο κόσμος τείνει να πιστεύει ότι η σημασίας μίας εμπορικής συμφωνίας, εάν επιτευχθεί, θα είναι περιορισμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Hu, διευκρινίζοντας ότι το Πεκίνο προετοιμάζεται για το «χειρότερο σενάριο» εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.
«Η Κίνα επιθυμεί μία συμφωνία, αλλά είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο», επεσήμανε ο αρχισυντάκτης της Global Times.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα.
Μέχρι στιγμής οι δύο χώρες δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, καθώς το Πεκίνο επιθυμεί μείωση των δασμών που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, ενώ η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει περισσότερες αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.
Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αναμένεται να υπάρξει εντός του 2019 συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για εμπορικά θέματα.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image


Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Το αδιέξοδο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας άσκησε πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες.
Την ίδια ώρα η προειδοποίηση της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων άσκησε πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών. 
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,46% στις 13.160 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε απώλειες 0,84% στις 7.261 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,25% στις 5.894 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διέγραψε τις αρχικές του απώλειες, με οριακή μεταβολή +0,06% στις 23.343 μονάδες.
Image
Στις 9.223 μονάδες έκλεισε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, με απώλειες 0,39%.  
Image
Οι κλάδοι που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο εμπόριο υφίστανται πλήγμα, μετά την απειλή που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Πεκίνο.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι δυσμενείς κίνδυνοι για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (FSR) του Νοεμβρίου του 2019 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα χαμηλά επιτόκια θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, αλλά μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων από ορισμένα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με υψηλή μόχλευση σε ορισμένες αγορές ακινήτων.
"Ενώ το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων υποστηρίζει τη συνολική οικονομία, παρατηρούμε επίσης αύξηση της ανάληψης κινδύνων που απαιτεί συνεχή και στενή παρακολούθηση", δήλωσε ο Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
"Οι αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της δημιουργίας ανισορροπιών όπου είναι δυνατόν", πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι μη τραπεζικές επιχειρήσεις, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, συνέχισαν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο και αύξησαν την έκθεσή τους σε πιο επικίνδυνα τμήματα του εταιρικού και κρατικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης