Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Συστήνει μετοχές καλής ποιότητας και υψηλής μερισματικής απόδοσης για το 2020

tags :
UBS: Συστήνει μετοχές καλής ποιότητας και υψηλής μερισματικής απόδοσης για το 2020
«Παραμένουν οι κραδασμοί αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία», τονίζει η UBS
Τις εκτιμήσεις της για το 2020 δημοσιοποίησε η UBS GWM, μέσω της έκθεσης «Year Ahead», στην οποία τονίζει ότι εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας ως προς την οικονομική πολιτική, οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν μετοχές υψηλής ποιότητας και μερισματικής απόδοσης, καθώς τα αναδυόμενα βιομηχανικά πρότυπα οφείλουν να καταστήσουν τις βιώσιμες επενδύσεις ακόμη πιο προσιτές για τους επενδυτές κατά τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα αναφέρει ότι οι ακραίες πολιτικές επιλογές καθιστούν την έκθεση για το 2020 ακόμα πιο δύσκολη σε επίπεδο προβλέψεων και εκτιμήσεων, σε κάθε περίπτωση όμως, η καινοτομία που βασίζεται στην τεχνολογία και τη βιωσιμότητα θα αναδείξει νέους νικητές και ηττημένους κατά την ερχόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την νέα έρευνα ‘Year Ahead’ της UBS Global Wealth Management (GWM).

Οι βασικές συστάσεις της UBS GWM για την επόμενη χρονιά διαμορφώνονται ως εξής:

- μετοχές καλής ποιότητας και μερισματικής απόδοσης, όπως και εγχώριες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, οι οποίες εκτίθενται λιγότερο σε εμπορικά ρίσκα και επιχειρηματικά έξοδα
- μια μεσοπρόθεσμη προσέγγιση των ομολόγων, δεδομένης της πολύ χαμηλής απόδοσης του ασφαλέστερου χρέους και του αυξανόμενου πιστωτικού κινδύνου μεταξύ των εκδοτών ομολόγων υψηλής απόδοσης.
- προτίμηση για: τα πολύτιμα μέταλλα έναντι των κυκλικών προϊόντων - συνδυασμός ασφαλών και υψηλής απόδοσης νομισμάτων – χαμηλός βαθμός ευαισθησίας στις κινήσεις και διακυμάνσεις της αγοράς στο πλαίσιο εναλλακτικών επενδύσεων.

Ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS Global Wealth Management, ανέφερε: «Οι εκλογές, οι εμπορικές εντάσεις και ο μεταβαλλόμενος συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ενδέχεται να καθορίσουν ένα ‘έτος επιλογών’ κατά το 2020. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν πέρα από το επόμενο 12μηνο και να προετοιμαστούν για μια ‘δεκαετία μετασχηματισμού’, κατά τη διάρκεια της οποίας νέοι νικητές και ηττημένοι δύνανται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουν τα κεφάλαια οι επενδυτές».
Ο Ali Janoudi, Head Central and Eastern Europe, the Middle East and Africa στην UBS Global Wealth Management, δήλωσε: «Ο αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων στις επενδύσεις, η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και το πιο απαιτητικό υπόβαθρο για την αγορά ενέργειας παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τις πετρελαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιοχή.
Από την άλλη, βέβαια, τα αποτελέσματα των χωρών της CEEMEA στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και στην κατάταξη του βαθμού ευκολίας στις επιχειρήσεις φανερώνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, παρόλο που χρειάζεται να καταβληθεί ακόμα περισσότερη προσπάθεια τόσο για την προσέλκυση όσο και για τη διαχείριση και διατήρηση του ανθρώπινου ταλέντου και κεφαλαίου».
Για τις προοπτικές της Ελλάδας συγκεκριμένα, ο Fredy Schwalm, Market Head Greece & Cyprus για την UBS Global Wealth Management, συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν μια κυβέρνηση που φαίνεται να συνεργάζεται με τους εξωτερικούς πιστωτές και να έχει πλέον δεσμευτεί σε μια συνετή πολιτική.
Παραμένουμε, ωστόσο, επιφυλακτικοί στις σχετικές προβλέψεις μας για το ερχόμενο έτος».
Κατά την επερχόμενη δεκαετία, οι επενδυτές θα έρθουν εξίσου αντιμέτωποι με έναν κόσμο σε διαδικασία μετασχηματισμού.
Περίπου 790 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν προς τα αστικά κέντρα.
Το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά 25 εκατομμύρια στον ανεπτυγμένο κόσμο και θα αυξηθεί κατά 470 εκατομμύρια στις αναδυόμενες περιοχές.
Ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου θα αυξηθεί συνολικά από 4,3 σε 7,5 δισεκατομμύρια.
Οι προκλήσεις σε επίπεδο βιωσιμότητας και τεχνολογίας που σχετίζονται και με άλλους παράγοντες παρουσιάζουν διάφορες ευκαιρίες, σύμφωνα με την έκθεση.
Σε γενικές γραμμές, τα κορυφαία θέματα μακροπρόθεσμης επένδυσης που επισημάνθηκαν στην έκθεση ‘Year Ahead’ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι γενετικές θεραπείες και η λειψυδρία.
Επιπλέον, καθώς πλησιάζουμε στο 2020, οι επενδυτές συσπειρώνονται γύρω από παγκόσμια πρότυπα που θα καταστήσουν ειδικά τις βιώσιμες επενδύσεις πιο προσιτές για τους πελάτες.
Εκεί περιλαμβάνονται οι Επιχειρησιακές Αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) για τις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς και οι σχετικές απόπειρες του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για την απλοποίηση της ορολογίας βιώσιμων επενδύσεων.
Η τελευταία ενέργεια υποστηρίζεται από κοινού από την UBS, τον μεγαλύτερο διαχειριστή παγκόσμιου πλούτου και την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή ενεργητικού στον κόσμο.

CEEMEA: Οι εμπορικές εντάσεις και οι αυξανόμενες προκλήσεις στην αγορά ενέργειας εξακολουθούν να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, ενώ έχει σημειωθεί πάντως πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα.

Ελλάδα: Η χώρα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, από την άλλη όμως υφίστανται ακόμα οι κραδασμοί αβεβαιότητας.

Οικονομικές προοπτικές

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (base case) της UBS GWM, όπως αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση, η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 3% το 2020, σημειώνοντας ελαφρά πτώση από το 3,1% το 2019.
Η εξέλιξη των αναπτυγμένων αγορών θα επιβραδυνθεί από 1,6% σε 1,1%, ενώ εκείνη των αναδυόμενων αγορών θα επιταχυνθεί από 4,2% σε 4,6%.
Ωστόσο, η αμφίδρομη αβεβαιότητα είναι υψηλή, εξαιτίας των επιλογών σε θέματα γεωπολιτικής σημασίας και τη χάραξη πολιτικής, καθώς και των αποτελεσμάτων της κάλπης.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος, με τα παγκόσμια στοιχεία να δείχνουν μικρή μείωση από το 3% στο 2,9%. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα μειωθεί στο 1,8% έως το τέλος του 2020, ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent θα πέσουν στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο για το 2020, η UBS GWM εκτιμά αύξηση στις ακόλουθες χώρες ως εξής:
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης